Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Büntetés járt a nyitásért

A győri parkolóház továbbra sem rendelkezik engedéllyel, a Reflex fellebbezte meg a jogerős engedélyt.
Parkolópályán: A győri óriásgarázs még mindig vendégekre és jogerős engedélyre vár.
A győri parkolóház eddigi történetét sokféle jelzővel lehet illetni, a sikeressel nem. Lassan egy éve húzódik az engedélyeztetési procedúra, az üzemeltető Győri Kommunális Szolgáltató Kft. – amely azt gondolta, ebből a Canossa-járásból kimarad – rendre újabb akadályokkal szembesül. Most a győri Reflex Környezetvédő Egyesület fellebbezése miatt várhat újabb hónapokat a végleges engedélyre.

Egyetlen kézzelfogható „eredmény" született mostanáig: a mosonmagyaróvári építési hatóság döntését szentesítette a bíróság, így a parkolóházat engedély nélkül megnyitó Komszol-igazgatót 35 ezer forintra büntették. A Kisalföld összegyűjtötte a parkolóházról eddig megjelent legfontosabb írásokat .

Amíg minden jól ment

2003. április 9.: Sok terv született már az elmúlt tíz-egynéhány évben a megyeszékhely belvárosában parkolóház, többszintes mélygarázs építésére, s bár kisebb „pincegarázsok" készültek itt-ott, az első igazi ilyen létesítmény kivitelezésébe a jövő héten fognak bele.
2003. december 31.: Szinte a belváros központjában parkoló összes autó befér az épülőfélben lévő győri parkolóházba, amelynek üzemeltetője azt szeretné, hogy a létesítményben mindig telt ház legyen. Az árakat is ehhez szabják. Ha az időjárás továbbra is kegyes lesz a kivitelezőhöz, a vállalt határidőn belül, vagyis a jövő hónap végén átadják a győri, Jókai utcai parkolóház épületét a beruházónak, hogy megkezdődhessen a létesítmény berendezése.

2004. február 14.: A tegnapi bokrétaünnepséggel az utolsó fázisához ért a győri parkolóház építése. Már folyik a berendezések szerelése. „A parkolóház befejezéséhez érkeztünk, ami azt jelenti, hogy március tizenötödikén ünnepélyesen átadhatjuk a létesítményt" – mondta a Kisalföldnek a bokrétaünnepen Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

Itt kezdődtek a bajok

2004. április 7.: Győr első parkolóházát március 15-én kellett volna átadni, csakhogy azóta is üres a garázsépület. A kivitelező és az üzemeltető is a használatbavételi engedély hiányát emlegeti, de nem mondják ki, hibázott-e valaki, s az ki. Az ünnepélyes átadás hetek óta csúszik. Hogy még meddig? Egyelőre nem tudni.

2004. április 15.: A csaknem egymilliárd forintból épült győri parkolóház hónapokig zárva lehet. Egy győri férfi ugyanis pert nyert a közigazgatási hivatallal szemben, s azt állítja, amíg az ügyét nem bírálják el jogszerűen, a kiadott építési engedély sem lehet jogerős. Nagyon úgy tűnik, hiába is adják ki (megkésve) a használatbavételi engedélyt, a parkolóház nyitása további hónapokat csúszhat.

Az igazgató lépett

Jelenleg 15 százalékos a parkolóház kihasztnáltsága.
2004. május 5.: Tegnap délben megnyílt a győri parkolóház. Az üzemeltető cég igazgatója tisztában van azzal, hogy engedélyek hiányában lépett, mégis azt mondja, a jogi hercehurca további tízmilliós kiesést okozott volna a kft.-nek. „Eddig tartott a türelem" – foglalta össze röviden Kovács Barnabás a parkolóház körüli helyzetet. Hivatalosan tehát próbaüzem zajlik, de a nyitva tartás és a szolgáltatás már most teljes körű.

2004. június 10.: A győri parkolóházat ebben a hónapban ingyen használhatják az autósok. Az üzemeltető azt reméli, ezzel két legyet üt egy csapásra: egyrészt el tudja végezni a kötelező környezetvédelmi vizsgálatokat, másrészt eloszlatja a garázzsal szembeni bizalmatlanságot, ami miatt alig látogatják a parkolóházat.

2004. szeptember 15.: Ezalkalommal sem kapta meg a használatbavételi engedélyt a győri parkolóház, a próbaüzem alatti mérések ugyanis kimutatták, hogy a zajszint meghaladja az engedélyezett határértéket. A ventilátorokat ezért ki kell cserélni szeptember végéig.
2005. január 19.: A Komszol sajtóbeszélgetésén a Kisalföld kérdésére Kovács Barnabás elmondta: ezúttal a győri Reflex Környezetvédő Egyesület fellebbezett (az engedélyeztetési eljárás során tapasztalt jogi anomáliák miatt) a fennmaradási engedély kiadása ellen, így újabb – akár hónapokig tartó – eljárás kezdődik.

Mindez azt jelenti, hogy a parkolóház továbbra is próbaüzemmel tarthat nyitva. Kovács elmondta azt is, a lassan egy éve tartó jogi procedúra során egy jogerős döntés született. A mosonmagyaróvári építési hatóság, majd pedig a bíróság döntése alapján 35 ezer forintos büntetést kell fizessen azért, mert engedély nélkül kinyittatta a parkolóházat. „A büntetést befizettem, de hozzá kell tennem, ettől eltekintve csak vállveregetést kaptam azért, hogy mertem lépni a parkolóház érdekében" – mondta az igazgató. A győri óriásgarázs kihasználtsága jelen pillanatban 15 százalékos.

Kapcsolódó cikk >>

Kész, de zárva a parkolóház (2004-04-07) >>
Bokréta a győri parkolóházon (2004-02-13) >>
Jobban jár, aki a házban parkol (2004-02-27) >>
Parkolóház 260 autó számára (2003-06-27) >>
Épülhet az első parkolóház (2003-04-09) >>
Parkolóház: Most a ventillátorok túl hangosak (2004-09-14) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Strabagé az Árkád építése is

A megyeszékhely két óriásberuházását a Strabag rt. végezheti. Két héttel ezelőtt még biztosra lehetett venni, hogy a KÉSZ kft. nyeri meg a kivitelezői pályázatot az Árkád esetében. S bár az utolsó pillanatig pakliban volt a szegedi építőcég neve, mégis ellentétes döntés született – tudta meg a Kisalföld a beruházó ECE cég Hamburgban tartózkodó ügyvezetőjétől. Tovább olvasom