Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Büntetés a betonon nőtt parlagfűért...

A címzett Szabó Gábor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat igazgatója:
Sajnálattal vettem 656-5/2005 ügyiratszámú fellebbezési határozatát, melyben jóváhagyja az elsőfokú határozatot, mely 100 ezer forint bírságot állapított meg cégünk felé. Csupán a tényeket szeretném Önnel közölni, mivel érzéseim szerint egy rosszindulatú és a hivatalra nézve is szégyenteljes eljárást indítottak.

A 83/24 hrsz.-ú 2468 négyzetméter területű ingatlan tényleg a tulajdonunkban áll, irodáink, raktáraink a mellette lévő területen állnak. Nem a felszólítási kötelezettséget sérelmeztem az Önök részéről, hanem azt, hogy ha már egyszer a telepünkön járnak, a kerítésen keresztül „szemrevételeznek", akkor nem tartott volna semeddig a helyben lévő vállalatvezetéssel ezt közölni. A problémát azonnal tudtuk volna orvosolni, az irtást, már ha valóban parlagfűről van szó, azonnal elrendelni.

Még egy apróság kerülte el a figyelmüket, márpedig ennek alapján az egész „szemrevételezést" és eljárásuk lefolytatását kritikusan nézem, és a már említett rosszindulatot feltételezem. Ez pedig az, hogy az állítólag parlagfüves terület le van betonozva...

A növények a betonfugákban természetesen megtelepedhetnek, de nem olyan mértékben, hogy az ilyen nagyságú bírságot feltételezzen. A megállapításával ellentétben a terület nem egy sűrűn lakott belterület, hanem ipari övezet. Arányosnak nevezett bírságolása a fentiek alapján részünkről inkább feltűnő aránytalanságot tartalmaz. Szeretnénk megtudni, vajon milyen bírságokat szabtak ki, ugyanis a sajtóból ezzel a bírságolással ellentétes, önmagukat hízelgő beállítással bemutató cikkeket közölnek. Milyen kontrollja van ennek a tevékenységnek, hogy ne csaphasson át egy mértéktelen hivatali visszaélésbe?
Ezt egy nyílt levélnek szánom okulásképpen, a magyar narancs kitenyésztése – amit szintén hozzáértő, kiváló káderek alkottak meg – alapján megjelent az új rendszer betonon is burjánzásba csapó gazáradata, amely viszont nem igényel hosszú távú, sok pénzbe kerülő kutatást, csak állampolgári (esetleg névtelen?) bejelentés alapján történő bírságolást és pénzbevételt. Egy kicsit sárga, egy kicsit savanyú… De a mienk?!

A Kisalföld megkereste a nyílt levél címzettjét, Szabó Gábort, akitől a következő választ kapta:
A parlagfű-mentesítés ügyében első fokon Győr megyei jogú város jegyzője járt el, kiszabva a növényvédelmi bírságot. Az ügyfél fellebbezésében arra hivatkozott, hogy a tulajdonában álló terület ugyan valóban „gazos állapotban volt", de a gyommentesítést azóta elvégezték. Tehát a terület gyomosságát elismerte.

Hivatkozik a felszólítási kötelezettségre, amelyet – véleménye szerint – az elsőfokú hatóság elmulasztott. A 2000. évi XXXV. tv. 2005. évi módosítása a hatóság számára lehetővé teszi, hogy az előzetes értesítéstől eltekintsen, sőt, azonnali kényszerkaszálást is elrendelhet még zárt területen is.

Másodfokú határozatomat az előzményiratok és a fellebbezésben foglaltak alapján hoztam meg. Mivel azokban a mostani levél által említett lebetonozott területről egyetlen szó sem esik, nem láttam szükségesnek a helyszíni bejárást. A felmerült új szempontot figyelembe véve ismételten meg fogom vizsgálni az ügyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lift a mozgáskorlátozottaknak

A mozgáskorlátozottak is könnyedén tudják ügyeiket intézni a győri városházán, ha elkészül a lift az… Tovább olvasom