Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Bűnmegelőzés közvilágítással?

Győr - Győr bűnügyileg kiemelt területe a Kálóczy tér. A környék szórakozóhelyeinek tulajdonosai állítják, a rendőrökkel közösen mindent megtesznek a biztonságért. A külterületi térfigyelő mellett belső kamerarendszert működtetnek. A tér közvilágításán azonban javítani kellene.
A Győrben Lapos Tanszékként ismert diszkó neve – több más szórakozóhelyével együtt – többször szerepelt a bűnügyi tudósításokban, miután a környékükön gyakran fordult elő rablás, garázdaság. Az intézmény résztulajdonosa, Fehér Zsolt állítja, a diszkón belül rend van, de nem ülnek ölbe tett kézzel, mert nekik is káros, ha a környéknek rossz a híre.

– Másfél éve dolgozunk azon a töltésoldalban lévő szórakozóhelyek vezetőivel és a rendőrséggel közösen, hogy ne forduljanak elő bűncselekmények. A város vezetőivel is több alkalommal találkoztunk, megbeszéltük a problémákat, s azt, hogy mit lehet tenni – magyarázta Fehér Zsolt.

A tulajdonos állítja, a rendőrség odafigyel minden kiemelt területre, s a mióta a térfigyelő rendszer megépült, még hatékonyabban tudnak fellépni. Azonban nem lehet minden méterre rendőrt vagy biztonsági embert állítani.

– Problémát jelentenek azok, akik nem munkából akarják fenntartani magukat, s úgy gondolják, itt van keresnivalójuk. Ez ellen küzdünk, külsős embereink figyelik a töltésoldalt, az autókat, s azt, hogy mi történik az ide érkező emberekkel. A belső biztonsági személyzet arra figyel, hogy rend legyen.

Tizenhat kamera képeit tudják a kollégák behívni a képernyőre – magyarázta Fehér Zsolt. Fotó: Bertleff András
Tizenhat kamera képeit tudják a kollégák behívni a képernyőre – magyarázta Fehér Zsolt. Fotó: Bertleff András

A diszkó tulajdonosa megmutatta a 16 kamerából álló figyelőrendszert, amely a mosdó kivételével minden helyiségben lát és rögzíti a mozgásokat. Bármi kétség felmerül, egy héttel korábbról is vissza tudják nézni, mi történt.

– Tizennyolc év alattiak csak szülői engedéllyel jöhetnek be, és sokan hozzák az engedélyt, de van szülő, aki személyesen is megerősíti azt. Ha valaki nem látszik nagykorúnak, attól elkérjük az igazolványát. Ez így van alkoholos ital rendelésénél vagy cigarettavásárlásnál is.

Arra a felvetésünkre, hogy máshol is berúghat a vendég, a tulajdonos annyit mondott, őt a beléptetést végző munkatársak „kedvesen kint tartják". S ha odabent ittasodik le, kikísérik a szabad levegőre.

– A kábítószer-terjesztés és a hozzá kapcsolódó anomáliák ki vannak zárva. Évekkel ezelőtt volt próbálkozás, árulni akartak. Ez egy zárt közösség, azonnal szólnak a kollégáknak, ha látják, hogy valaki kínálgat. S ez a szórakozóhelyek között is működik.

A diszkón kívüli helyzetről Fehér Zsolt elmondta, egy éve drámai volt a helyzet.

– Egy-másfél éve a rendőrség meghatározóan jelen van, vagy gyalog, vagy kocsival mennek végig a töltésen napközben is. Éjszaka már az idevezető utakon is ellenőriznek. Kevesebb mint a felére esett vissza a bűnözés. Úgy gondolom, kiszorítottuk az ismertebb garázdákat, mozgásterük a közterületre szűkült le. Ezért markáns változás kellene a közvilágításban, főként a Kálóczy téren. Ha másfél év alatt sikerült a szórakozóhelyeknek a problémát házon belül megoldani, odakint is sikerülhet – mondta végül Fehér Zsolt.

Olvasóink írták

 • 4. Poltergeist 2008. november 12. 07:55
  „Esetleg lehetne vizuálissan is megpróbálni a bűnüldözést,tudjátok ahogy ezt csinálni kellene.Nem monitor mögül bűnűldözni mert ennyi erővel felrakhatnak valami jó játékot is a gépre azt adneki dodó.Nehogy már ennyire elkényelmesedjenek,persze amikor az idő elötti nyugdíjról van szó akkor micsoda felháborodás volt amikor szó volt róla,hogy változtatják.Itt már mindenki mindent szmítógépen akar elvégezni.”
 • 3. matriné 2008. november 11. 19:54
  „Szerintem a bűnözés köztudottan összefonódott a szórakoztató iparral ép úgy mint a hírhedt nyugati államokban van! Tehetnek, akár minden sarokra,oszlopra "térfigyelő kamerákat", ha az úgy működik, mint a "nyócker" animációs filmben van! Az érdekek összefonódtak,áldozatok pedig azokból lesznek, akik oda mennek ahova nem életbe vágóan fontos menniük. A rendőrég nem képes megvédeni mindenkit e helyeken.Főleg, ha felvezényelik Bp.-re pajzsosnak ezt a leváltani való kormányt védeni.”
 • 2. Stewe 2008. november 11. 16:55
  „A tér környékén és a "Kis Erzsébet " hídon ismét le vannak rombolva a lámpatestek.
  Lehet kezdeni a felújítgatást, már 5 kor sötét van !!!”
 • 1. Imcsi 2008. november 11. 16:46
  „"A tér közvilágításán azonban javítani kellene."
  Már másfél évvel ezelőtt ezzel kellett volna kezdeni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázi új polgármestere összetartást szeretne a faluban

Lázi - Lázi új polgármestere összetartó faluközösséget szeretne, ahol az emberek nem egymást… Tovább olvasom