Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Bulistop: tizenhat éves kor a végső javaslat

A győri kábítószerügyi egyeztető fórum meghozta a döntést: olyan jogszabály megalkotását javasolja a városnak, amely a 16 évnél fiatalabbakat kitiltaná este tíz után a vendéglátóhelyekről. Olvasóink közül sokan szigorúbb határt szabnának.

A levél végre borítékba került, a győri kábítószerügyi egyeztető fórum (KEF) tagjai megegyeztek az egyetlen vitás kérdésben, a korhatár nem az enyhébb, 14 éves, hanem a 16 éves kort javasolja döntőnek.

Emlékeztetőül: egy felmérés tanúsága szerint a 7–13. évfolyamos győri diákok közül minden harmadik-negyedik kipróbált már valamilyen illegális szert, a drogok rabjává pedig nagyobb arányban válnak azok, akik otthonuktól több estét távol töltenek. Az említett levél címzettje a győri jegyző, aki azt vizsgálja majd meg, van-e lehetőség arra, hogy a város helyi jogszabályban korlátozza a fiatalok szórakozóhelyeken tartózkodását, alkohollal való kiszolgálását este tíz után. A kérdés csak az volt, milyen életkornál lépjen életbe a tiltás.

A KEF olvasóink véleményét is kérte, cikkünkkel kapcsolatban e-mailen és online-on csaknem kétszáz hozzászólás érkezett. Elnézőbbek és szigorúbbak is.

Kérdés, hol a határ a jókedvben... Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum
Kérdés, hol a határ a jókedvben... Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

Több olvasó szerint a 21 éves – sőt, a 22 éves – korhatárt kellene bevezetni, ahogy az sok más országban szokás. Volt egy ötletes budapesti példa is, az egyik szórakozóhelyre 14 éven aluliak csak szülői kísérettel léphetnek be, 14 és 18 év közöttiek kizárólag szülői kísérettel, vagy egy speciális kártyával. Este tíz után csak a 18 évesnél idősebbeket engedik be, azért pedig, hogy szeszes itallal és dohányáruval
fiatalabbat még véletlenül se szolgáljanak ki, belépésnél pecsétet kapnak a kezükre, amelyet a pultoknál ellenőriznek.

Főként idősebb – de legalábbis a tinikoron túli – olvasók azok, akik elsősorban a szülők felelősségét firtatva emlékeztetnek azokra az időkre, amikor a fiatalok az iskolai bál vagy az első búcsú alkalmával kaptak engedélyt először a kimaradásra. Ehhez persze hatkor kell elkezdődnie egy bulinak és nem tíz után, ahogy manapság.

Van, aki különbséget tenne szellemi és biológiai korhatár között, általában az egészen fiatalok erkölcstelen öltözködésére és botrányos részegségére hivatkozva, más kérdés, hogy ezt miként ellenőriznék...

Abban a hozzászólók zöme egyetért, köztük talán fiatalabb hozzászólók, hogy a tiltás jó, de nyújtani is kellene helyette valamit. Tinipartikat lehetne például szervezni, akár kimondottan 14–18 éveseknek. Ezt egyébként a KEF-javaslat is tartalmazza, városrészenként kábítószer-, alkohol- és dohányzásmentes szórakozóhelyek kialakítását javasolja a kamaszok számára. Így, a hozzászólások alapján, azok a felnőttek is jobban szórakoznának az éjszakai szórakozóhelyeken, akik most gyakran úgy érzik, mintha ˝babazsúron˝ lennének...


Szavazás

A kisalfold.hu internetes szavazás szerint a 16 éves korhatár mellett 601, a 14 éves mellett 153 olvasó voksolt. Összesen 149 olvasó szerint pedig meg lehet próbálni ilyen-olyan korhatárt húzni, csak épp nem ez a helyes megoldás a problémára.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. mrwhy 2009. augusztus 29. 14:50
  „Nem hiszem, hogy majd ettől oldódik meg ez a probléma, mindenesetre szerintem is elég 16 évesen elkezdeni a nagy bulizásokat. Aki 21-22 éves korhatárt javasol az vizsgáltassa meg magát.
  ahogy meg lebeke idejében volt az minden, csak nem normális”
 • 43. ANKO 2009. augusztus 29. 12:15
  „Én csak azt nem értem,a szülőknek nem hiányzik a 14-16 éves gyermekük éjszaka? Mit szólnak,amikor csemetéjük részegen megy haza? Milyen felnőttek lesznek ezekből a gyerekekből? 2 fiú anyukájaként (21 és 15 évesek) elmondhatom,az ilyen problémák kimaradtak az életünkből.Biztos valamit "rosszul" csinálunk!”
 • 42. beleptem 2009. augusztus 29. 11:20
  „Gamma

  Alsó korhatár 20-22 ?
  Miről beszélsz ? Tudod mit , legyen inkább 30 :D
  Látszik, hogy te nagyon nem jársz az éjszakai életbe, de másoknak azért nem kell elrontani a szórakozását.

  A korán kezdődő tini bulik szintén élettelenek. Esetleg 14 év alatt még menne, de egy 16 éves biztos nem menne el egy olyan partiba, aminek este 9-10 kor vége van, az fix.”
 • 41. beleptem 2009. augusztus 29. 11:12
  „Ja, manapság dönts el ránézésre, hogy ki 16 és ki 18. Elég nehéz, főleg a lányoknál. Némelyik már 14 évesen (sminkkel) úgy néz ki, mint egy 18-20 éves.
  Ez a személyit kérem nem megoldás, csak nehezíteni a bejutást. Vagy amikor pörgés van a pultban a pultosnak pont arra lesz ideje, hogy személyit kérjen és megvárja, amíg az illető előkotorássza azt.
  Ez egy élettelen dolog, a gyakorlatban nem működne.
  Vagy te szívesen várnál mind a bejáratnál, mind a pultnál 2x annyit (ha nem többet), mert a személyiket kéregetik? Ez senkinek sem lenne jó, se a vendégnek, se a tulajnak, személyzetnek.

  Gyugyu

  tedd hozzá, hogy elvben. A gyakorlatban ugyanaz van, mint nálunk. Ausztriában talán még rosszabb a helyzet, szinte mindennapos, hogy a fiatalok eszméletvesztésig (szó szerint) isszák magukat.
  Te jártál már egy osztrák diszkóban ? 1000x rosszabb a helyzet, mint nálunk.”
 • 40. gamma 2009. augusztus 29. 09:42
  „Szerintem is jó lenne ha már végre valamit kitalálnának,olyat,amit a szórakozóhelyek be is tudnak tartani,nem lennének áthágások!Én hamarosan 22 leszek,és igaz nagyon ritkán járok bulizni,de akkor is majdnem mindig pizsama party-ba csöppenek :( Annyira undort kapok a látványtól, hogy a tizenpár évesek szinte a sárgaföldig leisszák magukat.... Ha vmi különleges kártya bevezetése sokba lenne,akkor ott van a személyi ig.,a biztonsági őr v a jegyszedő ellenőrizné ki hány éves,és így a nagyon fiatal ne mehessen be,még ha ismeri a tulajt,akkor se!
  Szerintem az alsó korhatár legyen 21, 22 életév!De legalább 20!
  Aztán az iskolák is tehetnek vmi mást a felvilágosító órákon kívül,pl: szervezzenek jó programokat,legyen az színházba látogatás,állatkert,piknik,télen korizás,stb.Persze a szülők is tegyenek vmit a gyermekük védelme érdekében,legyen tél, tavasz, nyár v ősz.Nem vagyok valami öreg,de tudom h milyen nehéz a kamaszokkal(van 3 fiatalabb tesóm),és ha más nem is,de az biztos: a tiltott gyümölcsnél nincs finomabb!!!!”
 • 39. ANKO 2009. augusztus 29. 08:43
  „gyugyu1
  Igazad van,de jó ha 10 szülőből 1 gondolkodik így,mint Te. Sajnos!!!”
 • 38. miracle 2009. augusztus 28. 20:42
  „ANKO
  Igazad van. Azért volt részemről a talán, meg a ha. Én sem bízom benne.
  Valóban, már a mai 3-4 évesek mindent kihisztiznek maguknak és hagyják őket.”
 • 37. gyugyu1 2009. augusztus 28. 20:37
  „Nem tudom miért kell ezen vitatkozni ! A nálunk nagyobb demokráciákban 18 év alatt nincs alkohol,cigi és punktum !! Addig a kölök is meg a kiscsaj is huzzon haza 10-re és várja meg a felnőtt kort,addig is készüljön arra a korszakra és megfogja látni ,milyen szép is volt a tinikor. Addig is nuku pia, nuku cigi,nuku kábszer !!”
 • 36. ANKO 2009. augusztus 28. 19:56
  „miracle
  Gondolod,hogy 10 év múlva normálisabb generáció lesz? Ezt erősen kétlem. A mostani 3 éves,ha rászólok azt mondja,fogjam be a szám,vagy beragasztja,bevarrja.Szólok a "kedves" szülőnek,pofon röhög.Ha most ilyen,mi lesz 10 év múlva? A szülőkön,nevelésen nagyon sok múlik.Foglalkozni kellene a gyerekekkel,nem a bevásárló központokban sétálgatni!!!! Ilyen tapasztalatok mellett, belegondolni sem merek,mi lesz 10 év múlva!”
 • 35. miracle 2009. augusztus 28. 19:03
  „Nincsenek megfelelő körülmények. Ezek a szánalmas kis majmok egymást próbálják túllicitálni, mind ivászatban, mind kurválkodásban, mind legénykedésben. Aki nagyon jól tudja, hogy nem kaphatna italt - mert nincs 18 éves - az mégis mi a francnak kér, ha nem azért, hogy megmutassa, hogy ő a Jani. Tudja, hogy a cigi káros, meg minden másnap részegen fetrengeni az is, meg 150-nel ittasan kanyart bevenni az is, mégis csinálja.
  Nos éppen ezért a szabályokat is az eszükhöz kell mérni, ezért megoldás csak az, hogy sipirc haza, ha meg nincs buli 10 előtt, így járt, várjon még pár évet. Lelki fröccsökkel, a nem létező józan eszükre hatva egyelőre nem megyünk semmire, majd talán 10 év múlva, ha felnő egy normálisabb generáció és ennek is lesz kultúrája. Addig ez van, sorry, záróra.”
 • 34. farkasbalintm 2009. augusztus 28. 15:24
  „31. juhit 2009.08.28. 12:26 - ok csokitól nem, de piától lehet. sőt esetleg, ha gyógyszert kever piával, az is szép eredményekre képes. a csokitól is addig féltek, amíg nem ismerték, nem nőtte be magát a köztudatba.

  többnyire ilyenkor előkerül a "fű az ugródeszka a keménydrogok felé". ez teljesen igaz, csak nem az átlagemberre, hanem az akaratgyenge hülyékre. az ilyen, ha "tovább akar lépni", annak nem kell fű, anélkül is megteszi. pl sör/bor után jön az üveg kerítésszaggató házi vegyes, esetleg a fagyálló, mert ő keméynlegény, és a lényeg, hogy hasson.

  a fű fogyasztása egy szertartás. kb mint a teafőzés (persze itt nem a filteresre gondolok).kultúrális különbség. én abszolút respektálom azt a kultúrát.

  na de nem akarok elkanyarodni ennyire a témától.
  ne szabályokat, hanem megfelelő körülményeket teremtsenek. mint tudjuk a lázadó fiatalság pont az ellenkezőjét teszi, mint amit előírnak (persze vannak kivételek, és a jelenlevők többsége a kivételhez "az én gyerekem ilyet sose. na meg én se" kategóriába tartozik). bár ez alapvető emberi tulajdonság (-ne egyél ezen fa gyömölcséből. -gyere kóstold meg ezt az almát)”
 • 33. beleptem 2009. augusztus 28. 14:26
  „Juhit, megnyugtatlak fűtől sem.
  Szerintem te kevered a dupla hoffmannal a füvet. Hozzáteszem, attól se nagyon ugrálnak a 10.-ről...

  Az meg teljesen igaz, hogy a szórakozóhelyek este 10-11 között nyitnak. S mi van, ha a hajnali busszal mennek haza? Nem értem, hogy ez miért baj, főleg ha egyszer reggelig tart a buli.

  Hajni, arra meg legyél büszke, hogy egy 15 éves akart elvinni :) Ezek szerint jóval fiatalabbnak nézel ki, mint ami valójában vagy. Ezt majd 40, 50 évesen fogod igazán értékelni :)”
 • 32. Nahááát 2009. augusztus 28. 12:59
  „Már megint egy újabb jogszabály tervezet, amit majd senki nem tart és tartat be. Talán előbb a meglévőket kellene alkalmazni végre. Most sem ihatnának és cigizhetnének 18 év alatt, mégis mindenhol részeg, dohányzó tizenéveseket lehet látni. A másik pedig, az, hogy egy fiatal hol, mit csinál, hogyan viselkedik, azért a szülő a felelős teljes mértékben.”
 • 31. juhit 2009. augusztus 28. 12:26
  „Csak hogy belekössek az előttem szólóba :) , csokievéstől még senki nem ugrott le a 10.-ről mert madárnak képzelte magát, illetve nem nézte a szembejövő sávot a normális haladási iránynak a közúton. Azért a kábítószer akár fű, akár más, az mégiscsak kábítószer... nem egy kategória.
  Szerintem a buli most is 5-6-kor kezdődik, alapozással, hogy amikor a szórakozóhelyre érnek az emberek, akkor már hangulatban legyenek. (ilyen italárak mellett ez nem is meglepő :) )

  Tiltással nem sok minden lehet elérni, amíg nincs aki ellenőrizzen és büntessen is.”
 • 30. farkasbalintm 2009. augusztus 28. 11:43
  „megint ez a fű dolog. jajj.
  akkor ne legalizálják, de az összes, hasonló hatású dolgot tiltsanak be. (alkohol, kávé, stb)
  meg az is fura, hogy országonként megoszlik a rendszer, hogy van ahol legális tudatmódosító szer, van ahol nem.
  bár ha jobban belegondolunk, régen a csokoládét is üldözték, és a sátán művének kiáltották ki, ma meg már a mindennapi élet része, és talán még senki sem kárhozott el miatta. jujj...és még tudatmódosító hatása is van ajjaj. tiltsuk be

  ez a 21-22 éves korhatár is egy vicc. nyugodtan elmehetnek az alatt is bulizni, csak kapnak egy jelet (pl egy X egy jól látható helyen), ami jelzi, hogy őt tilos alkohollal, cigarettával, stb-vel kiszolgálni.

  a másik, hogy este 8-10-re haza kellett érnem, meg így, meg úgy. persze, csak akkor nem 10-11kor kezdődött a buli, hanem 5-6kor. és ugyanúgy megvoltak a kábítószerezések, dohányzás, ivászat, csak akkor nem kapott akkora médiafigyelmet, mivel hogy nem is volt bulvármédia.
  más világ, más életkörülmények, más életritmus.
  kicsit gondolkodni kéne emberek.
  mondhatnám, hogy nekem sem tetszik, hogy tizenévesek rohangálnak a szórakozóhelyeken, de különösebben nem érdekel. nem tiltani kéne, hanem normális körülményeket teremteni.
  béke mindenkibe”
 • 29. Hajni001 2009. augusztus 28. 11:37
  „Elég szomorú. 14 évesnek még este tízkor sem egy szórakozóhelyen van a helye,hanem otthon-elméletileg, személy szerint 27 évesen Győrben már kimondottan "öregnek" számítok egy szórakozóhelyen, mert a 13 év az átlag korhatár, ezért engem már mondjuk ennyi idősen nem is érdekel és nem is járok disco-ba, sosem voltam oda érte részeged a segged tapizzák, általában mindig elég bután szólok vissza, rühellem az ilyet. Kinek hiányzik ez? A végén persze pár éve volt egy elég nevetséges incidens, egy 15 éves taknyos gyerek hívott el egy éjszakára, persze élből pofán vágtam, majd közöltem vele menjél vissza anyukád mellé még aludni, ott van a helyed. A tiltás mindegy, úgysem lesz sehol sem betartva, de amilyenek a mostani tinik én inkább a szülőket vonnám felelősségre,engem kb. 18 éves koromig elég szigorúann neveltek, de nem bántam meg semmit, soha nem is voltam nagy diszkóba járó, inkább köszönöm a szüleimnek, hogy ezt a nevelést kaptam. 13-14 évesek részegen drogosan fetrengenek az utcán, ittasan a buszokon hajnalban amikor már valakik dolgozni mennek ez zömmel a szülő hibája.”
 • 28. Agent 2009. augusztus 28. 09:36
  „beleptem: egyetértünk.
  Mint azt sokan leírták, a gyerek viselkedését - szokásait a nevelés (otthoni) befolyásolja leginkább, ha ez nincsen meg, azaz a gyerek semmiféle értékrendet/önkorlátozást nem tanul az otthoni példából (sajnos nagyon sok esetben), akkor aztán nyugodtan lehet tiltani/korlátozni az ilyen dolgokat, az eredmény garantálható - ha a szórakozóhelyre nem engedik be őket, akkor majd megtalálják a módját, hogy ihassanak/kábítószerhez jussanak - tehát a problémát itt is a gyökerénél kellene kezelni, de amíg a média teljes mellszélességgel gyakorlatilag rossz irányba nyomja a fiatal korosztályt, addig szélmalomharc korlátozni.
  Pl. belenéz a hiradóba, ahol azt látja, hogy a fű legalizálásáért tüntetnek - kormánypárti támogatással (szdsz). Ez már alapjában jelenthet egyfajta legalizációt (lásd még, "a politikusok lopnak akkor mi is lophatunk" elmélet)”
 • 27. beleptem 2009. augusztus 28. 09:19
  „Lebeke, azért a te eseted elég extrém. Manapság azt mondják átlagban 17 éves korára vesztik el a lányok a szűzességüket. változik a világ.

  Ami a korosztályt illeti. itt Sopronban a tiniknek ott van a freestyle vagy az eldorado (korábban galaxys). huszonéveseknek a colosso, zanza, harmincasoknak, negyveneseknek az old boys, negyven felett a dárdidózó hétvégenként.

  Az más kérdés, hogy biztos van tizenéves az old boysban, ugyanúgy ahogy előfordul 30 éves a freestyle-ban.

  Én se 18 évesen kezdtem el bulizni. az első bulim az 15 évesen volt. 16 évesen meg kegyetlenül b.basztunk.

  A korlátozás nem old meg semmit. Azzal csak azt éred el, hogy 20 éves kora után kezdi el az éjszakai életet, és akkor szeretne mindent kipróbálni, bepótolni.
  Nem tudom, hogy az mennyire jó? Talán semennyire”
 • 26. juhit 2009. augusztus 28. 08:19
  „lebeke!

  Azért ne essünk már át a ló túlsó oldalára. Ez mind szép és jó, de ez is ugyanolyan szélsőséges, mint az, amikor 15-16 évesekkel van tele az összes szórakozóhely.”
 • 25. voltfun 2009. augusztus 27. 21:13
  „jaj harmincasok. nem kell álszenteskedni, sokan pont az ilyen 17 évesekért mennek el.
  Mondjuk az ilyen Purger Nórákért:
  http://girlsgirlsgirls.freeblog.hu/archives/2009/08/24/MyVip_-_Nora/

  :)”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szép környezet, jó közérzet

Idén 36 családi ház, 25 társasház, lakásszövetkezet küldött be pályázatot a "Szép környezet - Jó… Tovább olvasom