Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Bulinapokon több az ittas vezető az utakon

Az európai közlekedésbiztonsági akciósorozat részeként a megyében 3380 alkoholszondás ellenőrzést végeztek, 17 ittas vezető bukott le.


A decemberi ellenőrzést diszkóidőszakra szervezte a rendőrség, 660 autós közül 12 volt ittas.

A TISPOL Operational Group (műveleti csoport) éves ellenőrzési terve alapján 2009-ben kilenc európai közlekedésbiztonsági akciót hajtottak végre a tagállamok, így hazánk, azon belül a megye rendőrségei. A decemberi, egyben utolsó kampány az ittas és a bódult állapotban történő járművezetés visszaszorítására irányult.

A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, Kiss Zoltán alezredes a portálunk érdeklődésére elmondta, az ittasan való járművezetés egyike a közúti tragédiák legfőbb tényezőinek.

– Az ellenőrzések nagy száma ellenére igen magas azoknak a száma, akik nem veszik figyelembe az ittasság tilalmára vonatkozó rendelkezéseket. Magyarországon ez év első tizenegy hónapjában mintegy hét százalékkal csökkent ugyan az ittasan okozott közúti balesetek száma, azonban az összes baleset tizenkét százalékát alkohol hatása alatt okozták. Ez a javuló eredmények mellett is magasnak tekinthető – hangsúlyozta Kiss Zoltán.

Az alezredes elmondta, hogy TISPOL-akcióra kilenc alkalommal került sor, mindig más céllal. Az ittas vezetők kiszűrésére kiemelten a júniusi és a decemberi akciót szervezték, igaz, a másra irányuló ellenőrzési blokkoknál is kerültek elő szondák.

A megyében 3380 alkalommal végeztek alkoholszondás ellenőrzést, 17 alkalommal bizonyult ittasnak a járművezető. Közülük 4-en lépték át a szabálysértési határt, a 0,8 ezrelékes véralkoholszintet. Ellenük büntető-, a többiek ellen szabálysértési eljárás indult.

– A háromnapos decemberi akciót a kora esti, esti órákra szerveztük, mondhatni a diszkóidőpontokra. Ilyenkor többen ülnek be ittasan az autóba – mondta Kiss Zoltán.

A decemberi akció során 660 vezetőt szondáztattak meg a járőrök, 12 esetben pozitív volt az eredmény.

Nyolc vezetői engedélyt a helyszínen bevontak. Ugyanezen a háromnapos ellenőrzésen belül kiemelt szabálysértés miatt 61 vezetőnek szabtak ki összesen 469 ezer forint helyszíni bírságot, 11 esetben ittasság miatt.

A megyében tavaly az év 11 hónapjában 84, idén 89 ittasan okozott baleset volt. Ez évben eddig 4 halálos kimenetelű, 27 súlyos és 58 könnyű sérüléssel járó baleset történt ittasság miatt.

Olvasóink írták

  • 1. kamikaze 2009. december 21. 19:55
    „lehet hogy gyakrabban kellene ellenőrzéseket tartani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent a Műhely

Győr - Maurice Blanchot a francia irodalom egyik legkülönösebb klasszikusa. Magyarul a Műhelyben… Tovább olvasom