Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Bukott a Comenius program?

Győrújbarát - Több szülő felháborodva hívta szerkesztőségünket: tudomásuk szerint ugyanis 18 ezer eurónyi összegnek megfelelő forintot, azaz négymilliót bukott az iskola, azon keresztül pedig a fenntartó önkormányzat. Az ügyet a kedd esti képviselőtestületi ülés tárgyalta.

Takács Miklós igazgató személyében július elsejétől új igazgatója van a győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc iskola és ÁMK-nak, s az intézmény vezetője állítólagosan faxon, majd szóban is megerősítve lemondta az évek óta működő Coménius oktatási programot. Juhászné Árpási Irma polgármester többek között azt kifogásolta a testületi ülésen, hogy az új igazgató sem vele, sem a testülettel erről nem egyeztetett. Márpedig a lemondott programmal 18 ezer eurót is bukik az iskola.

Fotó: Harcsás Judit
Fotó: Harcsás Judit
„- Olyan súlyos feladatok és problémák előtt állunk, mint például a szakos ellátás megszervezése, amely jóval fontosabbnak tűnik, mint a Comenius, amely két éves szakmai és gazdasági elkötelezettséget is jelent, s nem Romániában vagy Szlovákiában kell a baráti gyerekeknek nyelveket tanulni" – jelentette ki Takács Miklós igazgató.

Fotó: Harcsás Judit
Fotó: Harcsás Judit
A képviselők közül Kocsár Károly némi indulattal a hangjában megjegyezte, hogy „a Kisalföld igencsak jól tájékozott az eseményeket tekintve", majd távozott a teremből. Juhászné Árpási Irma polgármester elmondta, a szlovák küldöttség épp holnap érkezik, s úgy tűnik, ők is, a romániai testvériskola is elesik a Comenius-féle pályázati összegtől, amely nem kevés, ráadásul a gyerekek évek óta élvezték a program előnyei: utazhattak, nyelvet tanulhattak. Most úgy tűnik, oda projekt, a pénz.

Fotó: Harcsás Judit
Fotó: Harcsás Judit

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. QQriQ 2008. szeptember 24. 13:19
  „Az igazgatót szakmához értők választoták ki?
  Felmutatott munkája alapján?
  mert az Apácia kiadónál teljesített óralátogatások megszervezése--nem tartása--8 évig--tán nem egészen iskolairányítási gyakorlat.Egy jó csapat jó igazgatót vagy jobb igazgatót érdemelt volna.
  Felépíteni nehezebb valamit, mint alacsonyabb normákhoz igazodni”
 • 41. Erdei István 2008. szeptember 21. 10:14
  „Talán így érthetőbb leszek!
  A FIFA rangsorolja a futball nemzeteket - kb. 200 országot - és ebben a ranglistában valahol az 50 hely körül moozog a magyar válogatott. Ez lényegesen jobb mint a világ átlag mivel akkor a 100 hely körül lennénk. A focit meg meg kell nézni és aki elégedett vele lelke rajta.”
 • 40. QQriQ-- 2008. szeptember 17. 13:51
  „39-hez!

  "Az iskola az Országos Kompetencia Méréseken általában elfogadhatóan teljesített.
  Kimondottan gyenge teljesítmény nincs! Tehát az alapkészségeket mindenki elsajátította. Ez kiemelkedő teljesítmény, ami elismerést érdemel.
  Matematikából jellemzően jobb az eredmény, mint szövegértésből.
  A 2004-ben 8. évfolyamosok szövegértésből igen gyengén teljesítettek, az iskola nem érte el a községi iskolák átlagát.
  A továbbtanulási statisztika - a tanulói összetétel ismeretében különösen - egyértelműen negatív. A tanulók 47%-a szakiskolában tanul tovább! A gimnáziumban továbbtanulók aránya (10%) a községek átlagától (24%) jóval elmarad.
  A győri kistérség átlagához viszonyítva az iskola matematikából egyértelműen jobb a kistérségi átlagnál, szövegértésből viszont minimálisan elmarad."
  Áll az iskola átvilágítását jelentő anyagban forrás :honlap

  1. most már a 2007/2008. évi és kész.
  A tanulói összetétel vizsgálata az ön példájából is látható.
  2. Számok az anyagban nem voltak.
  3.nem tudni az elemzés megállapításai melyik évfolyamra vonatkoznak, és az lényeges esetünkben.
  4. az iskola drága, ha költséget kell visszafogni, azt miért a tantestület fusztrálása árán kell elvégezni..”
 • 39. Erdei István 2008. szeptember 17. 11:22
  „Személyes példa a relativitásra!
  Édesapám egészségügyi állapota gyorsan leromlott és szükségessé vált, hogy a kórházban feltuningolják. A 4 ágyas szobában Ő volt az egyetlen aki ha nehézségek árán is de fel tudott kelni és ki tudott menni a szobából. A többiek ágyban és pelenkában várták a holnapot és reménykedtek. Akkor tulajdonképp az én édesapám jól volt????”
 • 38. werna 2008. szeptember 16. 22:35
  „Kedves Őri Gyula!
  Arról miért nem beszél, hogy az alatt az idő alatt amíg Ön is képviselő volt, hány vizsgálóbizottságot küldött a T. képviselőtestület a polgármester asszony nyakára? Ez lehetetlenítette el az értelmes együttműködést?
  Egy oktatási intézményben mindig van mit fejleszteni, de ha maga egyetért olyan nézetekkel, hogy az iskola lepusztult, akkor nézzen körül más településeken is!”
 • 37. oszlop 2008. szeptember 13. 18:55
  „Őri Gyula ennyire nem ostoba!

  Ha nyomatékosan nem kérik erre a vélemény vállalására, meg sem teszi.


  Mivel pedagógusok vettek részt a projektben, ők nyertek--az ő munkájuk lett sikeres ugyan már miért kéne ezt megemlíteni?!”
 • 36. paxpace 2008. szeptember 13. 12:49
  „Kedves Őri Gyula!
  Feltételezésem alapja az volt,hogy az önkormányzat honlapján Őri Gyula semmiféle címen nem szerepel.
  Az egészben a legszomorúbb a vitában az,hogy az érvelésekben a pedagógusok véleménye nem jelenik meg”
 • 35. Őri Gyula 2008. szeptember 13. 12:20
  „Kedves paxpace !
  Valós személy vagyok. Mindig a saját nevemet használom. Nevemmel sem élt vissza a fórumokon senki más.
  Képviselő csak voltam, 10 évig. 2007. december 5-én tiltakozásul az önkormányzati hiányosságok miatt lemondtam mandátumomról.
  Azóta bizottsági tagként és helyi civil szervezetek aktívistájaként segítem az önkormányzat munkáját.
  Ez nem mindenkinek tetszik, de ez így természetes.
  Nem fúrom a polgármestert. Még soha nem mondtam neki, nem írtam le, hogy mondjon le.
  A vita eszközeivel együttműködésre szeretném bírni”
 • 34. paxpace 2008. szeptember 13. 12:01
  „Kedves Őri Gyula!
  Információi és véleménye alapján könnyű megállapítaní hogy Ön a
  képvíselő testület tagja,sőt azt is,hogy a döntés előkészítésében
  (az igazgató és a polgármester fúrásában)jelentős szerepe lehetett.
  Csak ha én képvíselő testületi tag lennék a véleményemet az interneten is saját nevemmel vállalnám.!”
 • 33. Őri Gyula 2008. szeptember 13. 11:35
  „Kedves werna!
  Az ÁMK építési- és szakmai fejlesztésre szorul. Ehhez nyert a fenntartó önkormányzat 305 millió Ft-ot. Ennek hatékony felhasználása a képviselőtestület felelőssége, nem az ÁMK igazgatóé.
  Rácz György nem bűnbak, nem alkalmatlan. Ezt egy képviselőtől sem hallottam. Takács Miklós pályázatában a fejlesztés szándéka és elhatározottsága, a felső tagozat felzárkóztatási igényének elfogadása a középiskolákhoz igényelt színvonalhoz, erőteljesen megjelent. Ezért Őt választották a képviselők 9:5 arányban.
  Azok a képviselők választottak így, akiknek a gyermekei az ÁMK óvodájába és iskolájába járnak.
  A kinevezést követően a többségi döntést a tisztségviselőknek végre kellene hajtani. Azonban a ,,nagypolitika" mintája szerint polgármesterünk megengedi magának, hogy az eredményes munkálkodást akadályozza. Az ÁMK igazgatója 2008. július 1. óta tölti be hivatalát. Azóta a polgármester, az önkormányzat határozata nélkül, két vizsgálóbizottságot is az új igazgató nyakára küldött. Most meg a Comenius pályázat lemondása miatt citálja a nyilvánosság elé, alaptalanul. Ezt a tegnap este a Kulturális és Oktatási Bizottság ülésén ki is derült.
  A polgármesterünk ragaszkodik ahhoz, hogy az ÁMK igazgatója döntései meghozatala előtt egyeztessen a polgármesterrel. Hivatkozik a törvényre, hogy a testületi ülések között az önkormányzatot a polgármester képviseli. Képviseli, és nem helyettesíti. Az önkormányzat határozatait, rendeleteit be kellene tartani, tartatni, s nem azok ellen dolgozni.
  Ha Rácz György hatalmi harc áldozata lett, akkor azt köszönheti hatalmaskodó polgármesterének.
  Ezt a polgármesteri szereptévesztést elszenvedik a képviselők is, s a polgárok érintett sokasága is. Lerontja az önkormányzati munka hatékonyságát.
  Együttműködésre van szükség, az a falu érdeke!”
 • 32. werna 2008. szeptember 12. 21:23
  „Nem tudom, honnan veszi tarcus, hogy a baráti iskola lepusztult. De ha még így is volna, akkor sem Rácz György igazgatói munkája miatt. Épp ellenkezőleg: az ő kinevezése előtt gyakorlatilag nem történt jelentősebb változás az iskolában. Az ő idején épültek ki a külföldi kapcsolatok, indult meg a német mellett az angol oktatása, különböző programokban vett részt az iskola, mint pl. a Comenius, és még lehetne folytatni.
  Igaza van itt valakinek, hogy Rácz tanár úr a hatalmi harcok áldozata lett. Ez a képviselőtestület egyébként már sok mindent megpróbált a polgármester lejáratására is, hogy valótlanságok állításával biztosítsák a következő választásokon a "bevándorlók" teljes győzelmét. Ezt most nem azokra értem, akik békében élnek a faluban, szépen beilleszkedtek, hanem azokra, akik szinte lenézik azokat, akik egész életükben itt éltek, buta parasztnak vagy (ahogy itt is írja vki) kommunistának néznek minket. Csak az a baj, hogy ők nem is ismerik igazán a falut, az iskola meg csak pénzügyi szempontból érdekli őket, ugyanis a gyerekeiket a többség sajnos nem oda járatja. De nem azért, mintha a baráti nem lenne jó iskola, de mégiscsak más azt mondani, hogy az én gyerekem 8osztályos gimnáziumba jár... Az nem számít, hogy a gyerek jól is érezze magát az iskolában, az nem számít, hogy ő mit akar. Vagy nem így van?
  Már csak azt tudom remélni, hogy az új igazgató a 305 milliós pályázatot nem játsza el!! (Persze ne ítéljünk elsőre, hiszen olyan kedves ember, még rám is nézett, ugye?) De vajon a tanárok tudnak vele együttműködni? Hiszen nem támogatták őt. Biztos, hogy szakmailag felkészült? Majd kiderül...”
 • 31. egy helybéli véleménye 2008. szeptember 12. 15:47
  „Egy iskola igazgatójának természetesen elsődleges feladata lenne, egy olyan szervezetet, egységet összehozni, amely színvonalas oktatást nyújt a diákoknak, ami pedig elősegíti az ő felsőbb iskolákba való jutását.
  Szomorú a Comenius-program elvetése.
  Lehet hogy érdemes lenne mély vizsgálódással mindkét dolog megvalósítására, megtartására koncentrálni.
  Az a pénz amelytől az iskola elesik, hiányozni fog.
  Ez nem sokban segíti elő az intézmény jó működését.
  Elfogadom, hogy van prioritás amely miatt fel kell áldozni dolgokat, csak szerintem a jelenlegi helyzetben, nem függnek össze egymással az intézkedések.”
 • 30. Bóbita 2008. szeptember 11. 23:13
  „Kedves Hozzászólók!
  Pletykák szerint Takács Miklós kinevezése után többször beszélt Rácz úrral és a zökkenőmentes váltás, folyamatosság fenntartása érdekében kérte az együttműködését az intézmény vezetésében. Rácz úr ezt visszautasította.... . Egyébként törvényi előírás, hogy felső tagozatban szakos tanárok oktassanak.
  A látszat néha csal!”
 • 29. paxpace 2008. szeptember 11. 21:02
  „Kedves Őry Gyula!
  Én nem a képviselő testület,hanem a tantestület elutasító szavazati arányáról írtam.Lehet,hogy nem voltam elég vílágos.A 80-as években,ha a tantestület támogatása nem érte el az 50 % plusz 1 főt
  atanács a pályázót nem nevezhette ki igazgatónak.A rendszerváltás után a tantestületi,szülői szavazatokat a komédia szintjére sikerült
  süllyeszteni.”
 • 28. Tuzson János 2008. szeptember 11. 20:45
  „Szia Gyula!

  A tavalyi napközis most az iskola igazgató?
  A programozo matematikus most a napközis?
  Nevetséges nem?
  Vass Elvárs már Vass Ur hogy képben legyél ő tette tönkrte a Rábatixtil része volt benne ő árulta ki áronalul az osztrákoknak
  Nem nevetséges Gyula?”
 • 27. v 2008. szeptember 11. 18:59
  „Érthetetlen számomra hogy Comenius programot és a nyelvoktatást ill. annak szakos ellátottságát miért keverik itt össze sokan tudatosan. Az iskola igazgatója felelős a szakmai munkáért, de emellett olyan programok mellett is ki kell állnia, ami közvetve segíti a tanulók fejlődését!A Comenius ilyen! Ilyen alapon a tanuláson kívül nincs semmire plusz igény az iskolában? Az igaz, hogy hagyni kell az új vezetőt dogozni, de a régi vezető erényeit miért akarja lerombolni?”
 • 26. nagyszülő 2008. szeptember 11. 18:24
  „Kedves Szülők, Hozzászólók!

  Számomra ebben az ügyben csak az az érdekes, ha szülőként fel háborodok az iskolában történtek miatt, akkor a gyermekem tanárával vagy igazgatójával beszélem meg a problémámat és nem hívom fel felháborodásomban a Kisalföl szerkesztőségét! Vajon kinek /kiknek érdeke az új igazgató elmozdítása?”
 • 25. Bendi 2008. szeptember 11. 18:13
  „Kedves Szülők!

  Szerintem a gyerekek a tanév folyamán tanuljanak és tanítási szünetben nyaraljanak. Örülök, hogy az iskolánkban új tanárok is vannak és szaktanárok tanítják az angolt és az informatikát. Bizalmat kell adni az új igazgatónak!”
 • 24. Malvin 2008. szeptember 11. 17:48
  „Tisztelt Hozzászólók!

  Egy intézmény vezetőjének olykor a működőképesség és fejlődés érdekében fájdalmas döntést is kell hoznia. A Comenius program az iskola számára, mind ,,szakmai és gazdasági elkötelezettséget is jelent". Azt hiszem, hogy abban mindenki egyetért, hogy biztosabb és biztonságosabb nyelvi alapokat tud nyújtani egy szakos tanár heti 2x2 vagy 2x3 órában, mint egy nyaralás. Napjaink közbiztonsági, közegészségügyi problémái mellett, nem beszélve az EU-s és nem EU-s egészségügyi ellátásról egy kisiskolás gyereknek az iskolapadban a helye. Az iskola fennmaradását érintő megyei vagy regionális megmérettetés alapja a gyermeklétszám és továbbtanulási sikeresség. Előbb a munka utána a szórakozás!”
 • 23. kislányok anyukája 2008. szeptember 11. 10:07
  „Kedves Szülők!
  Én győrújbaráti vagyok (melléknév ugyebár) és bár a gyerekeim még ovisok, kedden délután mikor vártuk az ajtónyitást az oviban több másik szülővel, megjelent Takács Miklós úr. Minden szülőhöz odament egyenként, bemutatkozott, minden jót kívánt és bement az oviba. Szóval rögtön van egy ellentapasztalat. Sőt jobbat mondok. Az első szülői értekezleten még augusztus végén szintén ott volt, bemutatkozott, elmondta hogy képzeli az együttműködést az óvodával. Ugyanezt Rácz úrról tavaly nem mondhattam el egyszer sem, azt sem tudom hogy néz ki, pedig akkor már az óvoda is az ÁMK része volt. Sőt, ő anno kijelentette, hogy az óvodával nem is kíván foglalkozni, csak a nyakába zuhant, nem érdeklik az óvoda ügyei, egyfajta mostohagyerekként kezeli. Szóval kedves szülők. Hagyjuk dolgozni, bizonyítani Takács Miklós urat, hagyjuk, hogy tartalommal és gyerekekkel töltse meg az iskolát. Én úgy hallottam, hogy Rácz úr idején a felső tagozatosok csak úgy szivárogtak el Győrbe Comenius ide vagy oda. Míg az alsó tagozatot jónak mondták, a felsőt csapnivalónak tartották. Hát hagyjuk, hogy ezen változtasson. Én pl. üdvözölném, hogyha majd anno nem kellene Győrbe vinni a gyerekeimet iskolába, mert simán felhozza egy győri iskola szintjére a felső tagozatot is.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklist gázoltak Nagyszentjános és Gönyű között

Nagyszentjános, Gönyű - Belehalt sérüléseibe az a kerékpáros, akit Nagyszentjános és Gönyű között… Tovább olvasom