Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Búcsúszimfónia a Richter Teremben

Győr - Hetekkel ezelőtt még mindenki úgy tudta, Baross Gábor, aki 1968-tól zenekari tagként, az együttes vezetőjeként pedig 1982-től volt részese a győri filharmonikusok sikereinek, pályázik ismét a posztra. Ám visszalépett ezen szándékától.
„Negyven éve vagyok tagja a zenekarnak" – mondja Baross Gábor, majd hozzáteszi: „Ez alatt az idő alatt mindig nyertesnek érezhettem magam. Amibe belefogtam, abban sikert értem el szakmai területen. A jelenlegi pályázatnál komoly esélyt láttam arra, hogy veszíthetnék. Annál is inkább, mert felhívták a figyelmemet rá, egy hatvankét éves ember már nem pályázhat! Tizenkét éves korom óta dolgozom. Emlékszem, a város negyedik alpolgármesterével együtt „krampácsoltunk" a töltésoldalakon nyári diákmunkásokként. Hiányozni fog a munka, de egyelőre december 31-ig még rengeteg teendőm van. (Addig van érvényben Baross Gábor kinevezése – a szerk.) Zenei pályámat a filharmonikusoknál kezdhettem, és visszatekintve erre azt mondhatom, a sors kegyeltje vagyok. Olyan emberekkel dolgoztam együtt, szolgálhattam Győrt, öregbíthettem a város hírnevét, mint Sándor János, Jancsovics Antal, Sulyok Tamás, Koncz Tamás, Medveczky Ádám."

Baross Gábort egyébként az együttes tagjai keresték fel 1982-ben, hogy szakszervezeti titkári posztját otthagyva vállalja el az igazgatóságot.
„Soha nem éreztem magam igazgatónak. Mindig együtt éltem a zenészekkel, a tagokkal. Hozzám bármikor bárki bejöhetett, ráadásul sokáig együtt trombitáltam velük.

Érdekesség egyébként, hogy pont a Kisalföld kezdeményezésére felépült autistaotthon javára rendezett rendezvényen játszottam utoljára a hangszeremen.

A sikeres Beethoven-koncert óta a szekrényem tetején pihen, néha előveszem, de már nem fújok bele."

A győri filharmonikusok az elmúlt negyven évben – melyből huszonhaton át Baross Gábor irányította az együttest – nagy utat jártak be. Művészileg is és a szó szoros értelmében is. A világ minden tájára meghívták őket, s közben Magyarország jelentős koncerttermeinek közönsége is megszerette az együttest. Vezényelte őket Ennio Morricone kétszer is, és nem is olyan régen az ország legnagyobb koncerttermében, a Művészetek Palotájában adtak telt házas koncertet.

„Közben Győrben is igazi otthonra találtunk. A Richter Terembe költözés sokat jelentett nekünk. Olyan koncerttermet és lehetőséget kaptunk, melyet sok más város irigyelhetett tőlünk."

Baross Gábor tizenkét évig volt elnökségi tagja a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének, de idén tavasszal lemondott erről a tisztségéről. Mintha valamit megsejtett volna abból, hogy mégsem pályázik.

Baross Gábor vezetésével nemcsak az országban, de Európában is hírnevet vívott ki magának az együttes. Fotó: Kisalföld-archívum
Baross Gábor vezetésével nemcsak az országban, de Európában is hírnevet vívott ki magának az együttes. Fotó: Kisalföld-archívum

„Hatvankét éves vagyok, és ez a kor már túl sok Győrben ahhoz, hogy pályázhassak. Egyébként a pályázattal egy együttes életében nem minden tekintetben értek egyet. Lehet, hogy jobb lenne, ha egy együttes a saját tagjai közül választaná ki azt az embert, aki később vezeti majd őket. Ezt egyébként elmondtam a Győri Művészeti Tanácsnak is. Persze ez csak az én személyes véleményem, a fenntartó úgy dönt, ahogy neki tetszik. Sokáig gondolkoztam azon, indulok, hiszen szellemileg friss vagyok, jobban érzem magam, mint negyvenéves koromban, és az a tudás, kapcsolati tőke, melyet felhalmoztam, most élhetne igazán. Ám ha a városnak van valahol egy olyan rendelete, hogy hatvankét évesen már nem vagyok alkalmas pályázó, ezt el kell fogadnom. A sportolóknál szokták mondogatni, a csúcson kell abbahagyni. Nagyon sok kitüntetést kaptam, Győrtől is és legutóbb, az államfőtől a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. Mindig nyertem, most nem szerettem volna veszíteni. Nem adtam be a pályázatomat."

Érdekessége a történetnek, hogy Baross Gábor fiát, aki hét éve tagja a zenekarnak, muzsikustársai biztatták, próbáljon ő is pályázni. Erre nyilván büszke az apa.

„Örülök, hogy a társai lehetőséget látnak Gáborban. Büszke vagyok rá, hogy pályázik."


Pályázók

A Kisalföld információi szerint legalább ketten beadták a május 28-i határidőig pályázatukat a győri filharmonikusok vezetésére. Füke Géza és ifj. Baross Gábor, utóbbi az együttes tagja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szesocar itthon is próféta lett

Győr - Se benzin, se akkumulátor, az autó mégis megy, mi több, már nemzetközi hírnevet is szerzett.… Tovább olvasom