Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Búcsúlevelek után rémálom a gyermekülésben

Bőny–Győr - Nem jogerősen felmentette a megyei bíróság azt a bőnyi asszonyt, aki akkor ötéves gyermekével együtt árokba hajtott két évvel ezelőtt. A főügyészség szerint végezni akart magával és a kisfiúval, a bíróság azonban ezt nem látta bizonyítottnak.
A légy zümmögését is hallani lehetett a tárgyalóteremben, ritkán forog kockán ekkora tét: tíztől tizenöt év vagy életfogytiglan lehet a büntetés, ha arra billen a mérleg, és felmentés, ha erre. Erre billent, ám az ügyész hivatásánál fogva ezt nem hagyhatta annyiban, tehát még nem dőlt el Sz. Jánosné sorsa.

Nem lehet biztosan tudni, hogy a kocsi miért hajtott le a 75 centi széles árokba Bőny-Örkénypusztánál, benne az anyával s a gyerekülésben szundító kisgyerekkel. A bíró kiemelte: attól kezdve mindenki kész tényként kezelte a balesetező asszony bűnösségét, hogy a szakértők szerint elhúzódó depresszióban szenvedő, tudatszűkült állapotban kérdezett vádlott azt mondta a helyszínelőknek: „meg akartunk halni". Az előzményekről: férjével megromlott a viszonya, a válást fontolgatták, s mivel a férfi nem akart kiköltözni, ő döntött úgy, a nagynénjéhez megy. A bíróság szerint lélekben egyedül maradt, miközben depresszió miatt kezelték. Három búcsúlevelet írt 2007. szeptember 4-én este, egyet a kisfiú szekrényében hagyott férjének, egyet-egyet pedig a vele igen jó viszonyban lévő nagynénjének és anyósának címzett. Ezeket elrakta és kisfiával együtt az autóba vágódott. Később fontos momentum lesz: a gyerekülés övét bekötötte.

Céltalanul hajtott rá Győrnél a 82-es főútra, Veszprémig ment, ott feladta a két levelet, s éppolyan cél nélkül vissza is fordult. Zircnél megállt, itt saját övét már nem kötötte be. Győr után Bőny felé hajtott, s Örkénypusztánál 80 és 107 közötti sebességgel – nem hirtelen mozdulattal – letért az árokba, annak vonalán haladt, a kocsi nekiütődött a partnak s a hátára fordult. Az első hang ezután, amit az asszony hallott, a kisfiúé volt: „Anya, mi történt?" Megnézte a gyereket, látta, hogy nem történt nagyobb baja, majd felhívta apósát és kérte, hívjon mentőt. És innen kezdve a mai napig 14. évét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt vádolják.

Jóllehet nemcsak a mentőkkel beszélt az első, feldúlt órában („meg akartunk halni..."), hanem a rendőrökkel is, és egyértelműen kijelentette: „Nem akartam a kisfiamnak ártani, ő a mindenem, azért is csatoltam be a biztonsági övét." Talán lényeges, hogy nagynénjét és anyósát később arra kérte, ne olvassák el a búcsúleveleket, de ennél objektívebb tény – mutatott rá a bírói tanács elnöke –, hogy azon az egyenes szakaszon nem voltak nagy fák, amelyeknek neki lehetett volna hajtani, legfeljebb olyanformák, amik felsértik a kocsi lökhárítóját. Az iram sem volt halálos, az út sem volt veszélyes. Nem igaz ugyanez a veszprémi főútra, ahol ezernyi meredély adott volna alkalmat arra, hogy az anya végezzen mindkettejükkel. Ennél is meggyőzőbb az a tény, hogy ez után az igen enyhe jobbra fordulás és a fejre állás után az első dolga volt segítséget kérni: „Hívjatok mentőt, balesetet szenvedtünk..."

Nyilvánvaló, hogy az ügyész egészen más olvasatban is elmondhatná mindezt, érvek sorát lehetne felhozni arra, miért lehet bűnös, Sz. Jánosné. Dr. Vajda Edit tanácsa azonban hangsúlyozta: ha ezt nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani, akkor nem születhet elmarasztaló ítélet.

Ezért bizonyítottság híján felmentette az asszonyt, akinek sorsáról végül majd a Győri Ítélőtábla dönt.

Úgy tudjuk: a kisfiút jelenleg az apja neveli, s reméljük, nem marad minderről más az emlékeiben, mint egy ijesztően sötét, megmagyarázhatatlan éjszaka, amikor a gyerekülésben ülve rosszat álmodott.

Olvasóink írták

  • 1. apu 2009. március 05. 10:30
    „Búcsúlevelek , lenyelt szike penge ? Hol élünk ? Ez se elég egy arra hogy egy felelőtlen anya megkapja a büntetését tette után??? Ez az igazság szolgáltatás?? Miért csak a vádlott tanú vallomását vették figyelembe amit tanukkal nem tudott igazolni. A végén mindenki bünős kivéve a gyanúsított???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két mérgezés Győr környékén egy nap alatt

Győr - Egyetlen nap alatt két szén-monoxid mérgezés történt a megyeszékhely környékén.… Tovább olvasom