Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Búcsú az énekkar operettkirálynőjétől

Nem volt nap, hogy ne sétált volna be közénk a színházba Látrányi Ilona, a nyugdíjasan is örökké aktív ˝Látri˝, aki nem tudta nélkülözni a munkát, a társaságot, s mi aggódva érdeklődtünk hogyléte felől...

Váratlanul ért bennünket a hír: örökre eltávozott az égiek karába.

Hetvenkét évesen hunyt el, s egy emberöltőt, 54 évet töltött a színpad fényében, soha nem szűnő, belső ragyogásban. Fiatalon, bemutatkozó meghallgatását követően felvételt nyert a győri Kisfaludy Színházba.

Nemcsak hangjának szépsége, bájos megjelenése, belső kisugárzása is művészi pályára teremtette. Bethlen karnagy azonnal felfedezte tehetségét, beleszeretett és feleségül kérte. Többször is bizonyított sikeres beugrásaival, és szólószerepeket ajánlottak neki, de Látri, a szerény Látrányi Ilona lámpalázát soha nem tudta leküzdeni, így szépséges hangjával az énekkar művészeként dalolta be magát az örökös tagok birodalmába. Kollégái körében sok-sok anekdotát mesélt színpadi élményeiről, a vidéki fellépések éjszakába nyúló vidám eseményeiről. Volt egy személyben ügyelő, súgó, szólista, énekkari tag, s mindezt derűsen adta elő az örökké mosolygós, vidámságra ˝éhező˝ művésznő. A napi próbákra mindig elsőként érkezett, soha nem késett még nyugdíjaséveiben sem, hiszen második otthona volt a színház.

Látrányi Ilona
Látrányi Ilona

Türelmetlenül várta a dolgos napokat, mert társasági ember volt. Egyedül élt, de nem magányosan. Szerette az állatokat, s nem múlt el egyetlen nap, hogy ne gyűjtögette volna kutyáinak, madarainak az ˝elemorzsiát˝.

Szakmai munkája során kiszolgált több igazgatót, karnagyot, rendezőt a győri színházi élet történetében. Kitűnő memóriájának köszönhetően sokat segített nekünk, fiatalabb kollégáknak. Több mint öt évtized során az örökös tag Látri az operettirodalom valamennyi slágerét és az operák széles skáláját elénekelte csöndes, szoprán ragyogásban. Királynőként távozott közülünk. S most megpihen, valahol talán ˝…messze délen, kéklő hegyek ölén˝, a Zene Birodalmában.

Olasz Valéria 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jóváhagyták a győri hulladékgazdálkodási rendszer támogatását

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását a "Győr… Tovább olvasom