Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Brutális hitelkamatok: családok csődben +hanganyaggal

Tápszentmiklós - Családi drámák és lehetetlen helyzetek állnak egy-egy nagy összegű hitel, annak nem, vagy éppen késleltetett fizetése mögött. Sürgető az egységes állásfoglalás, amely fellép az uzsora-, de legalábbis a feltűnően magas kamattal dolgozók ellen.

Panaszos érkezik a tápszentmiklósi hivatalba, egy nagycsaládos anyuka, aki képtelen előteremteni a napi kenyérre, tejre valót. Az ok nagyon is valóságos: éppen most vitte el a hitelező a család összes pénzét, tizenhatezer forintot, a gyest meg még nem hozta a postás. Egy másik kopogtató munka reményében jelentkezik a hivatalban, mondja, bármit elvállalna, mert a hitelező nem vár, ehelyett fenyeget, telefonon keresztül megfélemlít, s különböző retorziókat helyez kilátásba. Végső esetben viszi a házat, mindent, ami mozdítható.

– Euróban vettünk fel hitelt, a különbözetre, 300 ezer forint gyorshitelre volt szükségünk – sorolja P. Imre. – Ezt, ennek a kamatait, összesen 570 ezer forintot nyögjük hónapok óta, ami már-már elviselhetetlen terhet jelent. Szinte állandó fenyegetettségben élünk, mert hetente jönnek, s nemcsak hozzánk. Van olyan utca, ahol minden második háznál megállnak az autóval, szedik a pénzt.

Kovács József, Tápszentmiklós polgármestere a vállalkozó cég, a tevékenység megnevezése nélkül is katasztrofális helyzetet említ, a településen legalább húsz ember került az említetthez hasonló adósságspirálba. Kétszáz százalékos kamatra egy-két órán belül ígér az ügyintéző pénz, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy a visszafizetésre az adós képtelen, vagy újabb hitelt vesz fel.

Sokan átkozzák a pillanatot, amikor magas kamatra hitelt vettek fel, döntésükért súlyos árat fizetnek. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba
Sokan átkozzák a pillanatot, amikor magas kamatra hitelt vettek fel, döntésükért súlyos árat fizetnek. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba

– Féltem az itt élő családokat, mert előre látom a következményeket is – szögezte le a település polgármestere. – A környékünkön legalább nyolc adós él, mindenki tudja, hogy hosszú távon nem tudnak, mert nincs miből fizetni. A kistérségi társulás következő ülésén is felvetem a témát, mert érzésem szerint a helyzet tarthatatlan, csődbe kerülnek ezek a családok, s akkor kérdés, mi lesz velük. A vállalkozói tevékenységet folytató ügynöknek be kellene jelentkeznie a hivatalba, ide kellene adót fizetnie, de igazából azt szeretném, ha senki nem járna a szerényebb körülmények között élők nyakára, azután pedig a rokonságukéra.

Kovács József úgy véli, országosan is nagy a baj, a hitelt kínáló üzletkötők a szegényeket környékezik meg, tevékenységüknek pedig senki nem parancsol megálljt. A település első embere témaként veti fel a problémát a pannonhalmi kistérségi társulás soron következő ülésén a napokban, remélve, hogy polgármestertársaival egységes álláspontra jut s megoldást talál.

A tápszentmiklósi polgármester úgy véli, országosan is nagy a baj, a hitelt kínáló üzletkötők a szegényeket környékezik meg. 

Nincs, aki megállítaná őket.Hallgassák meg Harcsás Judit riportját!

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. kulica 2009. január 25. 09:52
  „Minden tiszteletem a Polgármester Úré. Munkájához sok sikert, egészséget és kitartást kívánok. Sajnos ilyen emberből kellene több az országban. Példaértékű, amit falujáért, az emberekért tesz.”
 • 56. 86 2009. január 24. 13:06
  „Sziasztok!

  Amennyiben nekem szólt volna marianna1211 megjegyzése (LCD, Laptop), úgy elnézését kérem, viszont megjegyezném, nem általánosítani szerettem volna. Nem állítom, hogy ez a fő ok, de azért akad ilyen is.
  Megtaláltam a cikket, ha esetleg valaki konkréten szeretne foglalkozni a Muhammed Junusz ötletével:

  http://www.mindentudas.hu/magazin2/20061019egyindiai.html

  Egy, véleményem szerint jó pályázati lehetőség Tápszentmiklós számára:
  http://wififalu.blog.hu/

  Kellemes hétvégét mindenkinek!”
 • 55. Fedayn 2009. január 24. 09:03
  „Mit is lehetne várni egy olyan szélsőliberális országban,ahol főműsoridőben buzdítják az embert hitelfelvételre!”
 • 54. marianna1211 2009. január 24. 08:55
  „Nem fogok neveket említeni, akinek nem inge, ne vegye magára, akinek pedig az, öltözködjön fel gyorsan, ahogy Hofi Géza mondta, mert minden hozzászólás a hozzászóló intelligenciáját tükrözi. Itt némely hozzászólóban annyi szociális érzékenység sincs, mint a Jockey Ewing-ban. Nem mindenki LCD tv-re é s laptopra vette fel a kölcsönt. Ez egy korrupt rendszer, ahol működhetnek az ilyen uzsorások, újabb és újabb pilótajátékokat találhatnak ki. A társadalom alapja a család, és ha családok ezreit teszik tönkre,mert a törvényalkotás olyan, akkor hosszú távon mi lesz ebből az országból? Polgármester Úr, minden tiszteletem az Öné, kívánok Önnek erőt és kitartást, egészséget, hogy még sokáig harcolhasson Tápszentmiklós lakosainak érdekeiért. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy nekem nincs és nem is volt P. kölcsönöm és pilótajátékban sem volt részem soha.”
 • 53. polgi 2009. január 23. 22:20
  „Kedves Kati10! Ha Ön ismrerné a Tápszentmiklósi önkormányzat szociális politikáját, nem gondolná, hogy a vállalkozóktól várom a segítséget. Tápszentmiklóson a legfontosabb az itt élő családok szociális közérzetének biztonsága. És ezt mi nemcsak mondjuk, hanem így is cselekszünk akkor, amikor a döntéseket meghozzuk. Tehát nem várom senkinek a segítségét, takarózunk ameddig a takarónk ér! Egy önkormányzatnak is vannak lehetőségei a segítségre, de van olyan helyzet, amikor az már nem elég. Arra esküdtem meg 15 éve, hogy az itt élő emberek érdekeit képviselve dolgozom. Ez is annak a része, hiszen egy igazságtalan rendszerrel működő intézménylánc további sanyargató pénzügyi akcióit szeretnénk korlátozni a még emberséges és tisztességes keretek közé. Vagy sikerül, vagy nem. És itt kapcsolódva a 86 néven hozzászólóhoz, mi is ezt szeretnénk elérni. Egy pénzintézet biztosítson ezeknek az elesettebb embereknek olyan feltételeket, amely mindenki számára pozitívumokat tartalmaz. Ahogyan ezt tette annak idején ez a bizonyos indiai bankár. Van remény erre, ígéretet kaptunk a helyben működő pénzintézettől.
  Egyébként minden hozzászólónak köszönöm a véleményét, örülök, hogy ilyen sokan éltek a hozzászólás lehetőségével!
  Üdvözlettel!
  Kovács József
  polgármester”
 • 52. 86 2009. január 23. 21:22
  „Sziasztok!

  Ebben a témában sincs éles határ fekete és fehér között. Volt már szó az állam teljes hitelátvállalásától a fejhez szorított pisztolyig szinte mindenről.
  Részben igaza van az egyént védő hozzászólóknak is. A hozzá nem értés a legnagyobb hátrány, nem a szegénység!!!! Ez a félrevezetés melegágya! Azt viszont nem értem, hogy a szemmel is jól láthatóan alacsonyabb jövedelemszinten élők miért költenek vagyonokat pl LCD-Tv-re, Laptop-ra???? Számomra ez rejtély.
  Persze, más is lehet az indok, főleg ebben a gazdasági helyzetben. Sajnos a magyar média csak a negatívumokat említi, de most is vannak kapacitást fejlesztő cégek, legfeljebb az igényeket kell mérsékelni. A Sokoróban is helyet kapott még az "affinitással bíró" (?) 20-30 ember.
  Pénzintézetek - fő a profit. Nem szociális intézmény. Eléd rakják, ha aláírod, a Te "hibád". Saját családomból halottam vissza: "Ott helyben olvassam át a szerződést?" Naná!!!!! Az ügyintéző értünk van, ha sürget, meg se halld, csak olvass nyugodtan, Rólad van szó! Ha kell, vidd el, haza.
  Nem elcsépelt frázis, de az internet e problémákon elég sokat segíthet. Nekem "második láb", normális, munkával járó állásokkal, nem MLM, ügynöki, vagy a szokásos miegyéb......
  Polgármester Úr, ilyen irányba nem tudnak nyitni? Számtalan pályázat van gépbeszerzése, illetve egyes cégek - pl a sokat emlegetett Audi - is adományoznak számítógépeket, amelyek e célra teljesen alkalmasak.

  Egyébként a helyzetre van megoldás, csak mindegyik bank a végsőkig kivár: Indiában egy bankár kimondottan a szegényeknek hozott létre hitelcsomagokat - piaci alapon!!!! - amely becsületes visszafizetésével mindkét fél jól járt. Jelentős kamatbevétel és egy Nóbel-díj ütötte a markát!”
 • 51. kati10 2009. január 23. 16:48
  „A bankokat hibáztatni, ha valaki tovább nyujtózott, mint a takarója, olyan, mint a nőket hibáztatni, mert van prostitució. A piacgazdaság lényege: mig van kereslet, mindig kesz valaki, aki kielégiti. Az ilyen magas kamat pedig nem jelent feltétlenül a hitelintézet számára extra nyereséget, ugyanis az ilyen - minden kezesség, zálog, előzetes hitelbirálat nélkül - adott kölcsön visszafizetése nagyon bizonytalan. Az extra kamattal a nem fizetők helyett fizetnek - akik tudnak.
  Tisztelt Polgármester Úr !
  Amennyiben Őn méltónak tartja a konkrét személyeket a segítségre, akkor szervezzen gyűjtést számukra (Pl) Szociális érzékenységet ne a vállalkozásoktól várjon, nekik nem az a dolguk. Együttérezni és segiteni mindig csak embereket tudnak . De változatlanul az a véleményem, hogy kimeriti a csalás büntettét, ha a feltételek ismerete mellett ugy kérek kölcsön, hogy már akkor tudom, hogy nem vagyok képes visszafizetni. És én változatlanul lopásnak tartom, ha valaki tartozik és nem törleszt , mert fizetés nélkül jutott valamihez.”
 • 50. tricse 2009. január 23. 16:03
  „a rendszerváltás utáni összesnek!”
 • 49. Poltergeist 2009. január 23. 15:01
  „marianna1211 2009.01.23. 13:55--->a nincstelenséget és a nyomort még csak most fogják egyre többen megízlelni.Nagyon sokan nem tudják mi az ,hogy nincs,milyen érzések kerítik hatalmába az embert amikor a kilátástalanság ,nincstelenség az ellehetetlenítés vesz urrá rajta.Lehet itt bankot embert hibáztatni csak 1 fontos kis mozzanatot ne felejcsetek el az ,hogy idejutottunk a kormányunknak köszönhetjük.”
 • 48. marianna1211 2009. január 23. 13:55
  „Oké Tricse teljesen igazad van, én még annyit tennék hozzá, hogy már amennyiben van portája a szegény adósnak. Én tudok olyan családot, akik albérletre és kaucióra vették fel a P. kölcsönét. És nem azért laktak albérletben, mert elhülyülték a lakásukat, hanem mert nem is volt nekik. 40 ezer Ft-os rokkantnyugdíjra, meg családi pótlékra, meg gyes-re nem adnak a bankok kölcsönt. Itt egyik-másik hozzászólóról lesír, hogy fogalmuk sincs, mi a nincstelenség és a nyomor, hanem talán az egészséges és munkahellyel és lakással rendelkező szülei még eltartják. Vérlázító a 270-430 %-os kamat és az, hogy a lejárat előtt nem lehet viiszafizetni egy összegben, csak a kamatokkal együtt. Szidják a régi rendszert, de akkor ha valaki előtörlesztett, némi kezelési költség fejében megtehette, sőt örültek neki, mint majom a farkának és még el is engedtek a tartozásából.De ma a bankok is ezt csinálják a devizahitelesekkel, nem gyorsíthatja fel a törlesztést, vagy nem fizetheti vissza egy összegben /pl.ha örökölt és lenne pénze/mert úgy lehúzzák, hogy a fal adja a másikat. Nincs a világnak még egy ilyen elkurjantott országa, ami ennyire az állampolgárai ellen lenne.”
 • 47. tricse 2009. január 23. 11:00
  „papír,ceruza,számológép,mérlegelés?
  ember,látszik,hogy a te portád előtt még nem álldogált a végrehajtó vérszomjasan-----nem azért veszik ám fel sokan ezeket a hiteleket,mert lakás,meg kocsi,meg kocsmatartozásuk van,hanem mert már ki akarják náluk kapcsolni a villanyt,a gázt,a mittudoménmit
  hallottál már arról a szólásról,hogy "nincs más választása"? jön egy betegség,egy elbocsájtás,nincsenek gazdag rokonok,segítőkész ismerősök.....hajjaj mennyi minden sodorhat egy embert a providentek karmai közé!
  :(((((”
 • 46. Primax 2009. január 23. 08:43
  „Ezeket a hiteleket NEM KÖTELEZŐ felvenni, gondolom, aki ilyenbe belevág, előtte - papír, ceruza, számológép - mérlegeli a dolgokat.
  Emiatt nem lízingeltem autót, kiszámoltam, hogy mekkora bukta az egész.
  Nem védem a pénzintézeteket, de őket is meg lehet érteni : profitot kell termelniük.
  Mint szinte mindenkinek.
  Ez a kapitalizmus maga.”
 • 45. szekek 2009. január 23. 08:21
  „kati 10 Te hány éves vagy, hogy ilyen okosakat tudsz írni?”
 • 44. Hunicum 2009. január 23. 05:49
  „Lemaradt, hogy természetesen hitelre veszik meg a boltokba.”
 • 43. Hunicum 2009. január 23. 05:48
  „Bármelyikünk bemegy egy zálogházba, hogy kell neki valami híradás technikai eszköz, az napokon belül ott van neki úgy negyedével olcsóbban.
  Úgy működik, hogy akinek kézpénzre- re van szüksége, azzal hitelre megvetetik amire a vevőnek szüksége van és beveszik úgy a feléért.
  Döbbenet, hogy mennyire kihasználtak a rászorulók!”
 • 42. Lovasbandi 2009. január 23. 05:44
  „Nem mindenki a saját hibájából kerül az adósságspirálba. Vannak olyanok és most egyre többen lesznek, akiknek a megváltozott életkörülményük, pl.:munkahelyük megszünése az oka hogy sz..ban vannak. Az emberek egy része nem képes felmérni a hitelek kockázatát és ezt használják ki az ilyen "uzsorás" cégek. Ez az undorító. Képviselőink meg nem képesek módosítani a jogszabályokat, hogy az ilyen rabló cégek ne etethessék meg az embereket.

  Sajnos munkámól adódóan én látom milyen az átlag magyar mentalitás. Lakást akarok, de nincs pénzem, vagy kevés van, akkor is veszek fel hitelt, hogy tudjak venni. De a 6-7 millás panel nem jó, veszek 10-15 millióért. Nem a lakásgondját oldja meg, hanem már igényei is vannak, de nem a pénztárcájához mérten. Nem értem, hogy 2 fiatal, ha összeköltözik miért kell egyből egy olyan lakásba költöznie ami minden igényt kielégít, pedig nem telik nekik rá. Nem akkora mértékben adósodik el egy átlag magyar család, mint egy Nyugat-európai. Saját tapasztalat alapján 2008-évben az ingatlanfedezetű hitelek több mint 80%-a szabadfelhasználásra lett felvéve és csak a maradék lakásvásárlásra. Ebből következik, hogy az ügyfelek 80%-a nem lakásigényt elégít ki a hitelekből, hanem egyéb igényeit finanszírozza. És sajnos egyre több az olyan aki meglévő hitelét új hitel felvételével finanszírozza. És még csak most kezdődtek az elbocsátások.....! Tricsének van igaza! A kilátásátalan helyzete került családok megsegítése kellene lenni a legfontosabb feladatnak!
  Bocs a hosszúságért!”
 • 41. tricse 2009. január 23. 00:35
  „megmondom én

  az igen tisztelt kormányunknak nem úgy kellett volna a kapott--persze szintén hitel---milliárdokat puszi-pajtás költsd amire akarod módra odaadni a bankoknak,hanem ki kellett volna váltani a lakosság magánhiteleit,kvázi lenullázni az adósságokat,ezzel újra lendületet adni a gazdaságnak és elejét lehetett volna venni a totális elszegényedésnek,ami mint tudjuk a bűnözés melegágya! na persze erre mondják azok akik--mert ugye nagyon bölcsek--nem rendelkeznek hitellel,hogy hát de akkor kéremszépen énnekem is jár ám ugyanannyi mint annak akit a szarból húznak ki!

  ehh”
 • 40. Imcsi 2009. január 23. 00:00
  „Egyébként, ha valakinek a banki hiteltörlesztéssel akad gondja, akkor legelőször is be kell menni a bankba és el kell mondani a problémát! Van olyan hely, ahol tudnak segíteni, pl. pár hónapig felfüggesztik a törlesztést! Talán ez is segít valamit!”
 • 39. Imcsi 2009. január 22. 23:52
  „Biztos lekiabáljátok páran a hajamat, de azt kell mondanom, ez a piacgazdaság: ha ilyen költségek mellet is ekkora igény van erre a kölcsönre, akkor a P. hülye lenne olcsóbban adni! Az, hogy az üzletkötők meg szívtelenek, hát az üzleti életben sajnos nincs helye az érzelmeknek!
  Polgi! Egy ötlet: nem lehetne, hogy az önkormányzat segítségével ( kezességvállalásával, vagy, mint közvetítő) valamelyik banktól kapnának kölcsönt a rászorultak?”
 • 38. Túrabakancs 2009. január 22. 23:16
  „A Provident és a többi hozzá hasonló "segítők" hozzáállása, üzletpolitikája valóban
  kimerítheti az uzsora fogalmát, az ezzel kapcsolatos szabályozás már nagyon
  kellene ennek az országnak és lakosainak! Egyébként a sok más helyről felvett
  kölcsönök keltették életre a Provident jellegű cégek megerősödését, létrejöttét,
  hiszen általában azok vették igénybe ezeket az uzsorakamattal járó kölcsönöket, akik a már előzőleg felvett kölcsönöket nem tudták törleszteni, és már csak ebben
  bízhattak! Ez bizony a 22-es csapdája ahogy mondani szokás.
  A Polgármester úrnak is igaza van, nyilván ő látja a legjobban mi és hogyan
  zajlik ez ügyben a településén, remélem lesz kiút az érintetteknek ebből az
  adósságspirálból!”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A korrupciós kockázatokat elemezték

Győr - Az összeférhetetlenségi szabályok behálózzák a magyar államszervezetet, beleértve a… Tovább olvasom