Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Brüsszelig vezető elkerülőút

Győrújfalu betartotta ígéretét: az október 22-i csendes demonstráció után félpályás útlezárással tiltakozott.
„ Mit remélünk? Azt, hogy a döntési pozícióban lévők közül valaki szintén fennakad az útlezáráson, s bár emiatt valószínűleg elkésik a munkahelyéről, de a negatív »élmény« ellenére mégiscsak elgondolkodik a probléma megoldásán" – mondta tegnap Török András, a győrújfalui tüntetők egyike. A férfi által említett probléma nem új keletű – éppen tíz éve kezdődött.

Naponta 7500 jármű


Győrújfalun (illetve az alsó-szigetközi településeken) a lakásépítési programmal párhuzamosan fellendült kavicsbányászat miatt a teherforgalom a sokszorosára nőtt. A felmérések szerint naponta 7500 jármű halad át a településen. A nyomvályús út már most balesetveszélyes, de a helyiek szerint a legrosszabb csak ezután jön: télen ugyanis ha felfagynak az utak, senki és semmi nem védi meg a gyalogosokat a rendre a megengedett sebesség (30, 50 kilométer/órás korlátozásokat vezettek be a faluban) fölött hajtó autósoktól. Minimális megoldást a forgalomlassító szigetek jelentenének – Győrújfalu elejére és végére kellene ezeket tenni –, de szükség lenne legalább egy zebrás gyalogátkelőre is. Ezekre azonban 1998 óta nem jut pénz, igaz, ígéret most is van.

Nem a megye feladata

A község polgármestere, Cserjés László tavaly decemberben a megyei közmeghallgatáson ismét segítséget kért a közgyűléstől, de a válasz egyértelmű volt: ennyi pénze nincs a megyének. A 20 kilométeres elkerülőút építése, amely Sárásnál kezdődne és Gyulamajornál csatlakozna az 1401-es úthoz,

egyelőre álom, s úgy tűnik, egy ideig még az is marad. A demonstráción tegnap képviseltette magát a megye is, de Kara Ákos kabinetfőnök újfent tisztázta: az út és a helyzet tisztázása nem megyei önkormányzati, hanem állami feladat kellene hogy legyen. Amiben tudnak – elsősorban lobbizásban –, természetesen segítenek, de megoldani az útproblémát továbbra sem tudják.

Nem mindent hallanak

Gyarmathy László hetven éve Győrújfalun él, látott mindent, ami szülőfalujában történt és történik. Szerinte is a bajok ’95 táján kezdődtek, amikor a Győr környéki településeken megkezdődtek az építkezések. Az út ma már annyira nyomvályús, hogy elég egy nagyobb eső, s már csúszkálnak is az autók. Szerinte a mostani tél után még rosszabb lesz a helyzet, s a demonstráció sikerét tekintve is meglehetősen szkeptikus: „Tudja, bizonyos kérdéseket – főképp amelyek pénzkiadással járnak – nem nagyon hallanak meg az illetékesek.

Ez is ilyen probléma..."
Gyarmathy László nem sejthette, hogy ugyanezt gondolják azok az autósok is, akiket megállítottak a demonstrációjukkal. A járművezetők indulatok nélkül vették tudomásul, hogy hosszabb-rövidebb ideig várakozniuk kell, hozzátéve: jó, jó ez a tüntetés, igazuk is van a győrújfalui lakóknak, de ezzel nem sokra mennek. A dugóban ragadt Dunaszeg polgármestere is: a szomszédos község vezetője – tudomásunk szerint – csatlakozott a győrújfaluiak elképzeléseihez.

Elmennek az EU-ig

„Ha másképp nem megy, elmegyünk Brüsszelig" – tette erre hozzá a polgármester. Cserjés László azt is hangsúlyozta, az Európai Parlament magyar képviselőit pártállás nélkül keresik meg, pontosabban a négy „kiszemelt" politikus mind külön-külön párt padsoraiban ül. Ez az egyetlen esélyük, hogy „európai választ" kapjanak a tíz éve húzódó problémára. Tudják persze, hosszú lesz odáig az út – de legalább kevésbé kátyús.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élménybeszámoló Dzsungáriáról

Holnap este 9 órától zenés-filmes-dumás élménybeszámolóra hívják az érdeklődőket a Rómer-házba. Tovább olvasom