Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Brüsszel fizeti a bakonyi utat

Háromszázmillió forintból, európai uniós támogatással újítják fel a közutat a romándi elágazástól Bakonyszentlászlóig. A Veszprém megyétől Győr-Moson-Sopronhoz két éve átkerült térségben megvalósuló beruházás 2005 végére készülhet el.
A Kisalföld információi szerint az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság (Ukig) csaknem 270 millió forintot nyert a Regionális Fejlesztési Operatív Programból a 83.107-es és a 83.118-as számú bekötőutak felújítására.

Ez a romándi elágazástól Bakonygyiróton át Bakonyszentlászlóig – pontosabban a bauxitbánya bejáratáig – tartó szakaszt jelenti. Az érintettek még nem kaptak értesítést a sikerről, de úgy tudjuk, hogy jelenleg már a szerződéskötést készíti elő a program irányító hatósága.

Az Ukig nevén futó pályázatot a Győr-Moson-Sopron Megyei Állami Közútkezelő Kht. készítette el. Wimmer József, a kht. főmérnöke lapunknak elmondta: a hátrányos helyzetű régiók és kistérségek elérhetőségének javítása kategóriában indultak. A támogatásból és a mintegy 30 millió forintos önerőből összesen 8180 méter hosszan újítják fel az utat.

Az első lépcsőben a szükséges kátyúzásokat végzik el, majd két aszfaltréteget terítenek le, rendbe hozzák a vízelvezető rendszert és elkészítik a hiányzó buszöblöket. A hatméteres út szélesítéséről nincs szó. A munkálatok a kiviteli tervek elkészítésével és a közbeszerzési eljárás lefolytatásával együtt bő egy évet vesznek igénybe, így legkorábban 2005 végére fejeződhetnek be.

Az önkormányzatok csupán partnerként vettek részt a pályázaton, és a beruházásba – miután állami útról van szó – pénzzel sem kellett beszállniuk. Kmetti Károly, Bakonygyirót polgármestere kérdésünkre elmondta: az út olyan rossz állapotban van, hogy korábban a 10 tonnásnál nehezebb tehergépjárműveket ki is tiltották róla. Az intézkedést azóta visszavonták, de nem a helyzet javulása, hanem amiatt, mert a bakonyszentlászlói téglagyár és bauxitbánya, valamint a bakonygyiróti hűtőház forgalma más irányból nem oldható meg.

Bakonyszentlászló polgármestere, Frankó Ferenc úgy vélekedett, a fejlesztés azért is szükséges, mert a megyeváltás óta a Kisalföld Volán Rt. hat járatpárt közlekedtet – korábban csak egy volt –, s ez nagyobb terhelést jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem egyperces a késés az egyesen

Szeptembertől összevonták az 1-es és a 3-as járatot, így egy busszal el lehet jutni Marcalváros… Tovább olvasom