Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Bronzkor Koroncón

Bronz- és középkori leleteket tárt fel eddig a Koroncón nemrég kezdődött régészeti ásatás. A falu határában házhelyeket akarnak kialakítani Koroncón, ezért vált szükségessé az előzetes régészeti feltárás.
Az ásatáson
A szakemberek először áprilisban ástak kutatógödröket és már akkor kiderült, hogy a település régészetileg sűrűn fedett. Az egy hete megkezdett munkák révén pedig látható, hogy a felszínközelben számos olyan nyom található, melyből következtetni lehet a múltban élők mindennapjaira.
Az összeszokott régészbrigád tagjai eddig mintegy félhektáros területet humuszoltak ki, de lehet, hogy még nagyobb részre terjesztik ki az ásatást, mert nagy földdarabot kutatva átfogóbban vizsgálhatják Koroncó történeti emlékeit. Ugyanis nem kincseket, régiségeket, tárgyakat keresnek, hanem összefüggéseket, tudtuk meg az ásatásvezetőtől, Markóné Egry Ildikótól. A megyei múzeumi igazgatóság őskorral foglalkozó régésze azt is elmondta, hogy a falu régészeti szempontból nagyon érdekes, főképp bronzkori és kora középkori, Árpád-kori leletek jelentős lelőhelye.
Olyan őskori, szabályos kör alakú tárológödröket találtak a kutatók, melyek oldalát és alját őseink agyaggal tapasztották ki, hogy megvédjék gabonájukat a rágcsálóktól. Felfedeztek tűzrakó és kézművesmunkák végzésére alkalmas helyeket is, melyek felett védőszerkezet lehetett. Tudományos értéke miatt a régész megemlítette még a kupacba halmozott, gúla alakú hálónehezékeket és a késő bronzkori kerámiaurnát.
Míg az őskorból agyagfalú, faszerkezetes épületek, a középkorból földbe mélyített veremházak nyomai maradtak meg. Ám még csak a feltárás elején járnak az ásatást végzők, és lehet, hogy a Koroncói határ még a Dunántúl legnagyobb dokumentált településénél, a gyirmóti Borsó-dűlőben feltérképezett római kori falunál is több izgalmas dolgot rejteget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzék: hibás presztízsberuházás

A megyei közgyűlés ellenzéki politikusai nem szavazták meg pénteken a Bartók Béla Megyei Művelődési… Tovább olvasom