Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 2°C | 19°C Még több cikk.

Brit túlélőtábor: a győriek jól bírták a kiképzést

A Béri Balogh Ádám Honvéd Gimnáziumból ketten tavasszal már sikeresen helytálltak egy angliai „túlélőtáborban”. Ezúttal egy hosszabb és keményebb kiképzést teljesített az intézmény három másik növendéke.
A győri katonai középiskola a Tempus Közalapítvány révén kapcsolódott be a Comenius-iskolaprojektbe. A program során felvették a kapcsolatot az angliai Welbeck College-dzsal és egy bécsújhelyi hasonló típusú oktatási intézménnyel.

Megterhelő feladatok

Az együttműködés célja a tapasztalatcsere, az iskolák kölcsönös megismerése, valamint a fiatalok nyelvtudásának elmélyítése. A Béri Balogh honvédgimnázium két diákja, Solymosi András és Néninger Attila kora tavasszal már egy hetet eltöltöttek a szigetországban, ahol a britek pszichikailag és fizikailag egyaránt megterhelő vizsgafeladataiban bizonyították rátermettségüket.

Katonai tankönyv győri szerzőkkel

A Béri Balogh Ádám Honvéd Gimnázium hivatásos tisztjei Katonai alapismeretek címmel tankönyvet írtak. Nemcsak az intézményben oktatnák az ebben leírtakat, ugyanis más, civil középiskolák is érdeklődtek már, hogy miként iktathatnák be választható tantárgyként az órarendjükbe.
Amint hazaértek, elkezdődött a következő csapat összeállítása. A próbatétel ezúttal még nehezebb volt, ráadásul kétszer olyan hosszú idejű. Kiváló angoltudásuknak és állóképességüknek köszönhetően a megmérettetésen Takács Tímea, Molnár Ferenc és Gál Gergely vehettek részt. A második évfolyamos növendékeket két tanáruk, Ősze Csaba százados és Hegyi Sándor őrnagy kísérték el.

A meghívás három hétre szólt, ebből hét napig a Welbeck Col-
lege alapításának 50. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényeken vettek részt. Azután pedig elkezdődött az, amit nem lehetett önfeledt kikapcsolódásnak nevezni. A Glasgow-tól húsz kilométerre fekvő katonai támaszponton a 120 fiatalt 10 fős csoportokba osztották.

Bombák és terroristák

A 20 kilogrammos hátizsákokkal naponta 10–12 kilométereket gyalogoltak a hegyes vidéken. A szeles, esős időjárásban az is előfordult, hogy sátraik teljesen átáztak, vagy hogy a szabad ég alatt aludtak. A nehéz terepen a hosszú meneteléseket komoly logikai képességet is igénybe vevő feladatok is megszakították. Erdőben például egy „bombát" kellett hatástalanítaniuk úgy, hogy azt fenyődarabok segítségével egy bizonyos rész felett kellett átemelniük. A folyón a csomagokkal együtt egy kifeszített kötélen haladtak át. „Fegyverkereskedőkön" ütöttek rajta, sőt, egy kétszintes házban többórás művelettel éjszaka az ellenséget is megrohamozták, a túszokat pedig kiszabadították.

Korhátrányban

A magyarok a téren is gyarapították tudásukat, hogy miként kell a másik féltől információt szerezni, azokkal tárgyalni, de a fegyver- és rádióhasználatot illetően is sokat fejlődtek.
Ősze századosék roppant büszkék növendékeikre, hiszen mint mondták: a britek gyakorlati tudásban előrébb járnak, ráadásul az ottani fiatalok 17–18 évesen, míg a győriek 15 esztendősen teljesítették az embert próbáló feladatokat.

Olvasóink írták

  • 1. gál gergely 2008. szeptember 24. 13:09
    „Hát igen nehéz volt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bőnyön bevált az előjegyzés

Egy éve avatták Bőnyön az egészségházat, melyben a korábbinál jóval tágasabb rendelőben látja el a… Tovább olvasom