Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Bringázz a munkába Győrben! - Korsós György: `edzésnek sem rossz´ - videó

A reggeli osztással összekötött bringás eseményen Korsós György volt válogatott győri labdarúgót is kérdeztük arról, mitől szép az élet két keréken. Fotók, szavazás.

A Magyar Kerékpárosklub idén is meghirdette a "Bringázz a munkába" kampányát április 11. és május 15. között.

Az évek óta népszerű program célja, hogy a tavaszi jó idő beköszöntével minél többen pattanjanak nyeregbe, s mind környezetükért, mind saját egészségükért tegyenek pár kilométert.

A "Bringázz a munkába" kampányról ide kattintva tudhatnak meg többet.

Győrben - akárcsak az elmúlt években - most is Megyeháza tér mellett, a Baross hídra felvezető kerékpárúton várták a Magyar Kerékpárosklub győri tagszervezetének tagjai a bringásokat almával, gyümölcslével.


Videó: Cseh Róbert.


"Az egyirányú utcákat meg lehetne nyitna a szemből érkező biciklisek számára Győrben"

Mohos Kristóf, a Magyar Kerékpáros Klub győri tagszervezetének vezetőjétől megtudtuk: egyetlen óra leforgása alatt közel 400 kerékpárost vendégeltek meg.

"A kerékpáros kultúra folyamatosan fejlődik Győrben, mint ahogy a kerékpáros utak hossza is gyarapodik évről évre.

Természetesen akadnak hibák is, az utak minősége is hagy kivetnivalót maguk után több szakaszon, de jelenleg úgy érzem, jó irányba haladunk.

Az egyirányú utcákat meg lehetne nyitna a szemből érkező biciklisek számára Győrben; Nyugat-Európában számos működő példát láthatunk erre.

Bécsben az utcák kilencven százaléka ilyen, mégis elvétve történik baleset" - mondta Mohos Kristóf, aki szerint több utcai kerékpárkölcsönzőre volna szükség a kisalföldi megyeszékhelyen.

Korsós György: "a hétvégi bringapoliszon is rengetegen kerekeztünk együtt"

A kedd reggeli eseményen részt vett Korsós György, egykori győri válogatott labdarúgó is, aki természetesen két keréken érkezett.


Korsós György (is) két keréken érkezett - fotók: Cseh Róbert.

"Semmilyen hivatalos szerepem nincs a kerékpáros közlekedés népszerűsítésében, igazából Kristóffal szerettem volna beszélni.

Az év kilenc hónapjában használom a bringám, s örömmel látom, hogy egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel Győrben, a hétvégi bringapoliszon is rengetegen kerekeztünk együtt.

Edzésnek sem rossz a kerékpározás: alacsonyabb osztályú osztrák bajnokságban játszom, ahol hasznát veszem az állandó kerekezésnek" - mondta portálunknak Korsós György, az ETO, a Sturm Graz és Rapid Wien egykori kiváló hátvédje.


Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. pindla 2012. április 26. 20:08
  „38. b.a
  "A lényeg szerintem annyi, hogy mindent járművet arra kell használni és ott amire és ahova való."

  Megmondtad a tutit. És akárki akármit mond, egy eső (és fagymentes) napon nem egy másfél tonnás autós való városon belüli (4-5km-es) utazásra.
  A "ne kelljen más szagát szagolnom a buszon" régóta hangoztatott frázis, aki azt mondja, hogy naponta elviselhetetlen bűz van a buszokon, az buta, és nem használja soha a buszokat. A fáradtság sem lehet nagyon kifogás, egy kellemes átlag 15km/h-s kerekezés közben az ember meg sem izzad, de még csak a levegőt sem veszi gyorsabban. Az viszont tény, hogy aki 15km-re lakik (mert ezt feltételezi az 1 órás kerékpározás emlegetése, bár gyanítom ennek még a feléről sincs szó. A belvárostól 5km Likós, Nagybácsa, Kismegyer, és még Pinnyéd vége is), annak már megfontolandó más módot választania, de ezen módok közül nem a minimális, hanem a maximális luxus az egyéni autózás.

  Nem vagyok én minden határon túl a kerékpározás mániákusa, de gyerek, csomagok, nehéz munkaeszközök nélkül, rövid távon, jó időben, magyarul a városi ember utazásainak 90%-ában a kerékpározás megfelelő.”
 • 43. humer 2012. április 26. 12:56
  „a kerékpárral munkába járás azért jó, mert szabadságot ad: eldönthetem, merre (bár Győr a bringatilos táblák fellegvára) háztól házig visz, gépjárművel megközelíthetetlen helyekre is el lehet jutni, könnyen lehet vele a belvárosban parkolni.
  Ami a hátránya: figyelni kell az időjárást, akad szél és eső néha.”
 • 42. knifemaster 2012. április 26. 11:11
  „41. picikoala 2012.04.26. 10:17
  8-10 -12 órát dolgozom naponta a satupadnál.
  Napi szinten tekerek.

  Persze aki sz@rni is kocsival jár,annak ez egy jó önigazolás amit írtál.
  Na,milyen érzés általánosítottnak lenni?:D”
 • 41. picikoala 2012. április 26. 10:17
  „Biciklizzen az, akinek nincs autója... Nem azért dolgozok, hogy azt a minimális luxust ne engedhessem meg magamnak, hogy este miután lenyomtam a 12 órámat, ne kelljen más szagát szagolnom a buszon, vagy a 12 óra állás után még egy órát tekerjek. Aki 8 órát üldögél a popóján, azt el is hiszem, hogy van ereje még cangázgatni egyet munka után.... Ennyi.”
 • 40. knifemaster 2012. április 25. 20:08
  „Gondoltam írok valamit,de inkább már csak nevetek madarászon és társain.
  A héten ,még csak egyszer akart elgyúrni valamelyikük :)
  csak azt nem értem,hogy ha madarász ilyen jól leköveti mi történik a kerékpárosokkal,ki a <moderálva>om figyel arra amit az úton művel közlekedés címszóval?”
 • 39. urbaniastapista 2012. április 25. 18:43
  „#29. Sajnos igazad van.
  Normáliséknál már régen nem bicikliutak hosszával mérik a fejlettséget, hanem mekkora felülete kerékpárosbarát egy településnek. Tök mindegy, hogy bicikliút, lakóutca, parkolóutca, lakótelepi tűzoltó/kukás út, parkon átvezetett bicikliút, netán elég széles járda oldja meg az ÖSSZEFÜGGŐ KERÉKPÁROS HÁLÓZATOT.
  Amúgy a magyar hivatalos álláspont is már ez, az aktuális pályázatoknál már a minél nagyobb területet és lakót érintő fejlesztés a nyerő, nem a fiókból előrángatott poros tervek (mint amilyen a gyirmóti bicikliút). Az útkezelők és a főnökeik miatt van az, ami. Valamelyik közvéleményleső csak észrevehetné már, hogy az aktuális baltás gyilkos és orbángyúrcsány után ez foglalkoztatja leginkább a városlakókat.”
 • 38. b.a 2012. április 25. 18:05
  „Hihetetlen, hogy minden kerékpáros cikknél felbukkannak a térítők, akik szerint csak és kizárólag a kerékpározás a jó. Az ilyeneknek ajánlom a critical mass-t, ahol sok hasonló csőlátású idiótával diskurálhat a föld megmentéséről.
  A mai napig tekerek heti rendszerességgel terepen és városban, annak ellenére, hogy 3 autóm van.

  Mindenkinek a magánügye, hogy mivel közlekedik. A lényeg szerintem annyi, hogy mindent járművet arra kell használni és ott amire és ahova való. Ezt különösön ajánlom annak a félkegyelmű donorjelöltnek (talán bringafutár) aki a minap előttem tekert a Szent István úton.”
 • 37. -upho- 2012. április 25. 17:58
  „Semmiféle előrelépés nem lesz addig, amíg ezt a hozzáállást tanúsítja mindkét oldal. Zéró kompromisszumkészség, vélt vagy valóságos igazságok szemellenzős ismételgetése, 1000-szer leírt üres frázisok.”
 • 36. pindla 2012. április 25. 13:07
  „35. Mankapunka

  A 250-es Yamaha megint nem városi közlekedésre való. Amúgy egy 125ccm-es négyütemű robogó sem eszik meg 3 liternél többet, ha az ember ésszel használja.”
 • 35. Mankapunka 2012. április 25. 12:17
  „pindla

  Akkor a leírásodból te a segédmotorkerékpárokra gondolsz,mert azok esznek ennyit. Van egy kis különbség a 2 között. Babetta még jó hogy nem esz annyit,mint egy 250-es Yamaha.”
 • 34. jóhatudod 2012. április 25. 11:48
  „és a honatyák miért járnak kocsival ? Úgy tudom minde feltétel biztosított ahhoz hogy kerékpárral járjanak /mosdó, kerékpárok ! / Vagy ez nem vonatkozik a közalkalmazottakra csak a pór népre ?????”
 • 33. Cloeon_dipterum 2012. április 25. 09:13
  „Ma reggeli vezető hír:
  Majdnem kétszázzal hasított a Ferrari: http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/majdnem_ketszazzal_hasitott_a_ferrari_-_bemertek/2276376/ .
  Azt hiszem, nem kerékpáros volt a szabályszegő.”
 • 32. humer 2012. április 25. 09:06
  „pindla: akik csak gépben tudnak gondolkodni, azt nehéz meggyőzni azzal, hogy 5-10 km távon a kerékpár praktikus közlekedési eszköz. Győrben az év legalább 300 napján lehet kerékpározni, különösebb probléma nélkül.
  Sokan tényleg szélsőségesek itt: de szerintem logikus lenne a közlekedési módokat váltogatni: mikor mire van a legnagyobb szükség és mi a praktikus.

  Azt már bebizonyították sok helyen, hogy pl. lehet költözni teherautóval, de lehet kerékpárral is, csak kicsit fárasztóbb :) hogy extrém példát mmondjak.

  De ez a kampány tipikusan arról szól, hogy kis távolságra hétköznapokban ismétlődő utazásokhoz érdemes a kerékpárt elővenni.”
 • 31. pindla 2012. április 25. 08:39
  „30. Mankapunka

  Kisautóból sem sokat látok ám a városban. Kevesen tehetik meg, hogy vesznek egy családit a kirándulásra, egy kisautót meg a városba. De azért megnézném azt a kisautót is, amelyik hidegen indulva, városban, az első 4-5km-en hozza a 2-3literes átlagfogyasztást. Ennek legalább a duplájával kell számolni, a parkolásról nem is beszélve.

  A kerékpározás azért még ennél is kevesebbet fogyaszt. És amíg nem leszek vén trotty, akit már csak az elektromos karosszék tud megmozgatni (bár az is igaz, hogy nincs az már messze), addig inkább örülök neki, hogy önerőből, biomotor visz be a városba, ami szendviccsel meg kolbásszal működik benzin helyett. Persze a kényelem meg a lustaság nagy úr, tudom én.”
 • 30. Mankapunka 2012. április 24. 22:39
  „pindla

  Motor kevesebbet fogyaszt??? Te sem mentél még motorral akkor. Annyit eszik,mint egy kis autó.”
 • 29. humer 2012. április 24. 22:07
  „Miért tesznek a kerékpárosok a szabályokra (egyirányú, vagy járdán tekergés)? Azért mert Győrben lehetetlen szabályosan közlekedni. Vagy át kell lényegülni gyalogossá, vagy néhány táblát kresz szabályt mellőzni kell.

  Mivel Győr egy autópolisz, ezért állítom, hogy a következő játékban csak a gépjármű nyerhet (gépjármű/kerékpár):
  - két tetszőleges pont a város két különböző negyedében,
  - 100% kresz,
  - normál hétköznapi forgalom,
  - egyik jármű sem trükközik, nem tolja, nem gyalogol, vagy nem rövidít le kétséges helyeken stb.
  - a két pont között ki haladt minimális távot? (nem időre, hanem méterre megy a meccs)

  (időben kb azonos lehet a két versenyző, de távolságban tuti gépjárművel a rövidebb.)”
 • 28. humer 2012. április 24. 21:49
  „egyirányú kerékpározható utcák Győrben: Kálóczy tér az egyetem felé, Kis János utca a belvárosban tuti, hogy az, (még a Teleki és az Aradi vt. utcáról még hiányolom a táblákat).
  Az egyirányúsítás a gépjárműforgalom és a parkolók miatt kelllenek a városba. Nézzétek meg a régi győri fotókat, ugyanazok az épületek milyen tágas utcákban vannak, akkor mér közlekedtek és nem parkoltak az úttesten.

  @BudaiKr: a bicajos pálya jó ötlet, van is már egypár a városban, de az inkább a bmx-es srácoknak kell, vagy jó lenne egy fedett velodrom :) vagy azt akarod mondani, hogy a gépjárművek csak autópályán menjenek? :)

  @ Túrabakancs: a kerékpársáv és az út fogalmát ne keverjük össze, mert oylanok mint Makó, meg Jeruzsálem.”
 • 27. anuvuk 2012. április 24. 19:12
  „-Olyan kakis fenékkel, ne igen járjon a Mekibe az a 16%!!
  Jobb lesz, ha minél előbb átültök a bringára is!”
 • 26. pindla 2012. április 24. 18:42
  „13. Pistike

  Tévedsz. Nem arról van szó, hogy nem tartom be a szabályokat, mert nekem nem felelnek meg. Arról van szó, hogy elvileg ezeket a kerékpárosoknak hozták létre, viszont a kerékpárosoknak ezek használhatatlan megoldások. A tervezőket el kellene küldeni továbbképzésre. Ez olyan, mintha lépcsőt terveznének egy kerekesszékesnek. Sosem fogja használni, ha mégis rákényszerítjük, akkor csak szív vele.

  24. Pistike
  Szmog: magasabban ülök, mint az autós, a szmog tipikusan alacsonyan terjed. Arról nem is beszélve, hogy ami szmogot beszív az autód, az utána lassan ürül ki onnan. Míg kerékpárral ha elhagyom a dugóban álló autókat, kb. 10-15 levegővétellel kitisztul ugyanaz a szmog, ami az autóban még 5-6 percig megül.

  A motor pedig már fél egészség :) Kevesebbet fogyaszt, kisebb helyen elfér, egyéni városi közlekedésre egy nagyságrenddel ideálisabb, mint egy másféltonnás monstrum 4 keréken. Csak a nagy erővel nagy felelősség is jár és még inkább szükség van a józan észre, a gyerekes vagánykodást meg nem kell erőltetni, nem arra való.”
 • 25. Túrabakancs 2012. április 24. 18:27
  „Pistike!
  ..."Ez így van. Ezért is járok motorral..."
  Na ja, igazad van! :)
  1. a motort úgy döntöd, ahogy te akarod
  2. akkor pörgeted fel, amikor jól esik.
  3. ha kell, bármikor "visít"
  4. mindig van nála gumi.
  5. fel is tud ágaskodni. /melegeknél ajánlott/
  Szóval jobb keréken pározni. /bicónál/ :)”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasegyetem Győrben: unokáik jövőjére gondoló nyugdíjasok

Ha a Kárpát-medence népei történelmi összeütközéseik sebeit begyógyítva nem békélnek meg unokáik jövője érdekében, nagy lehetőségeket szalasztanak el. Tovább olvasom