Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Bringasmus 2010: Dani Írországból tekert haza Győrbe

Nem akármilyen kalandot élt át egy győrújfalui egyetemista nyáron: Írországból hat ország érintésével kerékpáron tért vissza megyénkbe. Sok fotóval.

A kisalfold.hu márciusban írt először arról az Írországban ösztöndíjjal tanuló győrújfalui fiatalemberről, aki gondolt egy nagyot, s elhatározta, hogy a fél európai kontinenst – több mint 2000 kilométeren át – egy bicikli segítségével "győzi le", s teker hazáig.

Nos, Boros Dani július 11-én indult útnak az írországi Limerickből, s bő két és fél héttel később, rengeteg örök élménnyel felvértezve gurult be a hegyeshalmi határátkelőhöz.

"Körülbelül 120-130 kilométert tettem meg átlagosan naponta"

"Anglia-Franciaország-Belgium-Luxemburg-Németország-Ausztria útvonalon kerekeztem, s körülbelül 120-130 kilométert hagytam magam mögött átlagosan naponta.

Dani nagy európai utazása képekben

Persze, volt, amikor nem sikerült teljesíteni az előre tervezett napi távot, s akadt olyan nap is, amikor kicsivel rá tudtam húzni pár kilométerrel. Sok múlott azon is, hogy hol laktak azok a családok, akik egy-egy éjszakára vendégül láttak" – kezdett élménybeszámolójába Dani.

Arra a banálisnak tűnő, de mégiscsak megkerülhetetlen kérdésre, miszerint mi volt a legnagyobb élménye, a következő választ kaptuk: "tudod, amikor benne van a lábadban több mint 100 kilométer, a kifulladás határán állsz, erősen sötétedik, de mégsem találod a szállásod, akkor egy jó szó, egy kis útbaigazítás jelenti a legtöbbet.

Ennél már csak az nagyobb élmény, amikor befogad egy család, s egy pohár bor mellett kedvesen arról kérdezgetnek: `miért is tekersz ilyen sokat?´

Jótékonykodás: Dani a H1N1-es kisbabáért is tekert naponta 120-130 kilométert

Dani Nyugat-Európán átívelő tekerésének van-volt egy jótékonysági célja: bárki felajánlásokat tehetett annak a győri kisbabának a javára, aki tavaly elvesztette édesanyját H1N1-es fertőzés után.

Nos, 10 ezer forintnyi összeg jött össze eddig, melyet még további kisebb-nagyobb adományokkal ki lehet egészíteni.

Az összegyűlt adományokból pelenkát fog vásárolni Dani a Zsanettet nevelő, szegénysorban élő család javára, melyet augusztus végén ad majd át.

Erre a bankszámlaszámra - CIB Bank: 10700031-54080360-51100005 - tehát annyi pénzt utaljanak el, amennyit pénztárcájuk enged, s amennyire taksálják Dani nagy tekerését.


"Mondta, hogy amit elterveztem, az a Tour de France versenyzőinek is a dicsőségére válna"

Angliában a szállásadómmal éjszaka, Dover közelében a tengerparton megnéztük a végtelen óceánt, Franciaországban pedig a házigazdám, egy vízvezetékszerelő segített egérutakat találni az Alpokban.

Az egyik barátom egyébként folyamatosan azzal viccelt, hogy amit elterveztem, az a Tour de France versenyzőinek is a dicsőségére válna. Visszatérve francia szállásadómra: másnap autóba pattant, s megmutatta a kerülőutakat."


Pillanatfelvételek a Buckingham-palotától Grazig

"GPS és folyamatos telefonos összeköttetés a barátaimmal a segítségemre volt, de nem egy olyan helyzetet átéltem, amikor az ösztönömre és a józan eszemre kellett hallgatnom. Például amikor a GPS-em lemerült, akkor fél napig nélküle kellett boldogulnom.

Ráadásul az GPS használatnak az a hátránya, hogy az ember elveszíti a saját tájékozódási képességét, s ezt nehéz visszaszerezni" – hallottuk Danitól, aki a tekerés során 5-6 kilót fogyott.

"A lábamat azonban megvágta egy kő, s még egy nappal később is vérzett"

"Már Németországban jártam, amikor 34-35 fokos hőségben érkeztem meg Heidelbergbe. Annyira megörültem a városon átvezető folyónak, hogy beleugrottam kicsit lehűteni magam. A lábamat azonban megvágta egy kő, s még egy nappal később is vérzett.

A nagyobb városokat próbáltam kerülni – igaz, Londonban és Grazban megnéztem a legnevezetesebb látványosságokat –, s inkább olyan helyeken igyekeztem tekerni, ahol ismeretlen tájakat fedezhettem fel, s kicsit megismerhettem a vidéket" – folytatta az ELTE hallgatója.

Arra a kérdésünkre, hogy legközelebb milyen nem hétköznapi célt tűz ki maga elé, a következőt válaszolta búcsúzóul Dani: "szeptemberben biztosan folytatom tanulmányaimat az egyetemen, de néhány éven belül szeretnék egy jó nagy kört tenni, s Ázsiát vagy Afrikát kerékpárral bebarangolni. Ezekhez a túrákhoz szeretnék társakat keresni".

Akik nélkül nem jöhetett volna össze a nagy tekerés

A Lelkes Kerékpárüzlet, Győr város önkormányzatának Stratégiai és Városfejlesztési Osztálya, valamint Győrújfalu Önkormányzata jelképes, de nélkülözhetetlen anyagi támogatással járult hozzá Boros Dani óriási erőpróbájához. 
 


Dani egyik bartája készítette a nagy tekerés logóját.
Dani egyik bartája készítette a nagy tekerés logóját.

Olvasóink írták

 • 12. iwen 2010. augusztus 18. 22:45
  „Kedves Pzmiami!

  "arra en is szivesen beneveznek......."

  Dani szívesen venné a csatlakozást. Mi az emilcímed? Egy barátja.”
 • 11. Ing.Böck 2010. augusztus 05. 16:05
  „Nem volt vonatra pénze ???”
 • 10. Elemér 2010. augusztus 05. 14:51
  „"szeptemberben biztosan folytatom tanulmányaimat az egyetemen, de néhány éven belül szeretnék egy jó nagy kört tenni, s Ázsiát vagy Afrikát kerékpárral bebarangolni. Ezekhez a túrákhoz szeretnék társakat keresni".

  Remélem pár éven bellül megjön az eszed.”
 • 9. jozeph 2010. augusztus 04. 19:54
  „Maximális tisztelet előtted Dani,további sok sikert,és jó egészséget!”
 • 8. Elemér 2010. augusztus 03. 23:37
  „Nagyon szép volt Dani. Én azért nem csinálok ilyesmit mert nekem ez idöpazarlás. Elmegyek inkább a tornaterembe és az uszodában és otthol alszom.”
 • 7. gyugyu1 2010. augusztus 03. 20:59
  „Ez kellene hogy legyen az emberi kitartás szép példája !! Igy is lehet,csak akarni kell !! Tiszta szivemből gratulálok ehhez a kimagasló teljesitményhez és további szép sikereket kivánok a fiatalembernek !!!”
 • 6. IV.Béla 2010. augusztus 03. 18:56
  „Tengermély tisztelet, Dani!”
 • 5. meteor* 2010. augusztus 03. 18:33
  „Irorszagbol bringaval nem lehetett semmi. Egyik ismerosom autoval ment ki otthonrol Irorszagba, o is mondta, mekkora elmeny volt neki. Biztos tok jo lehetett. Autoval kb-ra tudom, hogy mennyi ido kijutni Irhonba, most mar az is kbra megvan, hogy mennyi lehet bicajjal. De vajon mennyi lehetne gyalogolva?”
 • 4. mikoka 2010. augusztus 03. 17:55
  „Gratulálok! Nemes cselekedet egy fiatal embertöl kitartást eröt kivánok a továbbiakhoz.Valósuljon meg minden álmod megérdemled.”
 • 3. pzmiami 2010. augusztus 03. 14:43
  „Gratulalok, ez nem semmi!!!!!! Az Azsiai tura nagyon jol hangzik........arra en is szivesen beneveznek.......Sok sikert mindenhez!”
 • 2. Igazamvan 2010. augusztus 03. 09:54
  „Le a kalappal elötted!!!!!!
  Szép volt, büszke lehetsz magadra!!!”
 • 1. Napocska 2010. augusztus 03. 08:06
  „Gratulálok, ez fantasztikus teljesítmény! Pénzt nem tudok adni, de szeretnék egy nagy csomag pelenkát. Milyen méretű kellene és hogyan tudom eljuttatni a babának, vagy Daninak? Köszönöm a segítséget!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogdíj nélküli korongok

A vám- és pénzügyőrség nyomozói az APEH Rapid Csoport munkatársaival közösen a napokban Győr… Tovább olvasom