Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Bringapolisz koncertekkel

Szeptember 22-én autómentes nap lesz, érdemes kilátogatni, rengeteg programmal várják a látogatókat.

Ezrek pattanhatnak nyeregbe és hódíthatják el az autósoktól Győr utcáit pénteken. A tíz kilométeres kerékpáros körtúra résztvevőit látványos családi programok és éjszakába nyúló koncertek szórakoztatják.
A városi életminőség folyamatos romlása miatti elkeseredés arra késztette egy francia város polgárait 1997-ben, hogy egy napot, szeptember 22-ét autómentes nappá nyilvánítsanak. Köztudott ugyanis, hogy a városi életminőség romlásának egyik oka éppen a közlekedés okozta környezetszennyezés. A kezdeményezést már 2000-ben felkarolta az Európai Unió környezetvédelmi főbiztosa, és létrejött egy koordináló szervezet is, hogy a különböző településeken zajló programoknak egységes üzenete legyen, nevezetesen: autó nélkül a városban. 2002-ben tovább szélesítették a rendezvényt és az autómentes naphoz kapcsolódóan mobilitási hetet is meghirdettek.

A megyeszékhely hetedik éve rendezi meg az autómentes napot, melynek szervezését a WHO Programiroda koordinálása mellett idén a Keret Egyesület vállalta magára, több másik szervezettel karöltve.
A Keret Egyesület Bringapolisz névre keresztelt kerékpáros-felvonulásán tavasszal közel ezren kerekeztek végig a megyeszékhelyen, a legfiatalabb résztvevő négy-, a legidősebb hetvenéves volt. A szervezők hasonló sikerre számítanak a szeptember 22-re, vagyis most péntekre meghirdetett körvonuláson, amely az autómentes nap kiemelt, igazi családi programja.

A belvárosi Teleki utca déltől éjfélig sétálóutcává változik a Móricz Zsigmond rakparttól a Pálffy utcáig. A rendőrökkel biztosított, 10 kilométeres körvonulás előtt, alatt és után ingyenes programokkal várják az érdeklődőket a Teleki utcában. Megbolydul a város, Tóth Péter szociológus, a Keret elnökségi tagja lendületes, emlékezetes délutánt ígér. A szervezők a menet indulásáig folyamatosan várják azok jelentkezését, akik szívesen segédkeznének a menet biztosításában, illetve akik a körtúra útvonalán bármivel hozzá tudnak járulni az akció sikeréhez (szórakoztatják vagy épp ásványvízzel vendégelik meg a kerékpárosokat). Érdeklődni a 06-20/450-8443-as telefonszámon Tóth Péternél, vagy a szervezőknél a menet indulásának helyszínén, az ETO-stadion parkolójában lehet.
A rendezvény politikamentes, a Keret Egyesület visszautasított minden olyan szervezetet, amely propagandáért cserébe ajánlott fel anyagi hozzájárulást.

Programok

A Kisalföld Volán járatai menetjegy nélkül használhatóak szeptember 22-én egész nap.

Győr, Belváros, a lezárt Teleki Pál utca és a Nefelejcs köz: 14.00 órától sötétedésig:

– Gyermekek Háza játszóháza – Ragassz, vágj, foltozz, építs, ami a csövön kifér!

– KRESZ-teszt, kerékpáros ügyességi pálya.

– Modellbemutató (Mega Modell) – ha minden igaz, repülők fognak berepülni a Teleki utcába és bemutatkozik Aibo, a breakelő robot is.

– Asztfaltrajzverseny értékes nyereményekkel.

– Sorversenyek, futóverseny, kerékpár lassúsági verseny, kötélhúzás.

– Utcazenészek

– Ingyenes kerékpárszerviz (Peppe kerékpárszerviz).

– Étel-ital teraszok.

– Ingyenes, őrzött kerékpártároló (LHB).

– Reflex-sátor: kiállítás a klímaváltozásról, tanácsadás, papírtégla-készítés.

– Nyitott udvarok – művészeti kiállítások.

– Triálpálya

– Footbag-bemutatók. A versenyek eredményhirdetésére a kerékpáros-felvonulás beérkezése után kerül sor. Díjátadó a Széchenyi téren.

14.30, Nefelejcs köz, színpad

– A Bisinger utcai óvoda néptánccsoportjának bemutatója, népi játékok, táncok.

Kerékpáros-felvonulás

A felvonulás Gyárvárosból, az ETO-stadion parkolójából indul. A felvonulás megkezdése előtt fél órával megkezdjük a regisztrációt a célban sorra kerülő tombolahúzáshoz.
16.00, ETO-stadion parkolója, Gyárváros
– Gyülekező, regisztráció, pólóárusítás, szervezői eligazítás.
– Mega Modell repülőgép-bemutató.

16.30, ETO-stadion parkolója, Gyárváros
– Indul a második győri kerékpáros-körvonulás, rendőri felvezetéssel. A felvonulás útvonala: ETO-stadion parkolója–Ipar utca–Puskás Tivadar utca–Vágóhíd utca–Fehérvári híd–Fehérvári út–Körkemence utca–Szabolcska utca–Szigethy Attila út–felüljáró–Szent István út–Árkád-csomópont–bácsai híd–Bácsai út–Szövetség utca–Hédervári út–Kálóczy tér–Kossuth híd–Móricz Zsigmond rakpart–Teleki utca–Rákóczi utca–Széchenyi tér. Táv: 10 km. Időtartam: 1,5 óra.

18.00, kerékpáros-felvonulás végcélja: Széchenyi tér

– Közös bringaemelés. „És a végén mindenki összeáll egy képpé..."

– Díjátadó: a legidősebb és a legfiatalabb résztvevőnek, a legrégibb és a legcsúnyább kerékpár tulajdonosának, a legnagyobb, egy iskolából érkező társaságnak.

– Tombola azok között, akik végigtekerték.

– Ajándékok átadása a délelőtti Teleki utcai versenyek győzteseinek.

18.30–23.00: Utcabál a Teleki utcában és a Nefelejcs közben.

19.00: Sani Singers (győri vokálorkán).

19.30: Peca-koncert (latintól a szerb umcaccáig).

21.00: Hellokids-koncert (funkytól a csikidamig).

22.30: Szabadtéri filmvetítés a Mediawave-alapítvánnyal.

22.00: Afterparti a Rómer-házban kifulladásig. DJ Zöld, Laki and Guests, Paso Sound System fellépése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városfejlesztési vándorkiállítás

Április óta járja az országot a „Hild-városok akkor és most 1968–2005” elnevezésű… Tovább olvasom