Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

BREAKING! A Parlament elfogadta: jön a plázastop! Mi lesz a győri Auchannal?

Az Auchan Győrben: először élelmiszer, majd barkács áruházat építenének - de vajon lehet-e, hogy dönt a győri testület kedden? Van kiskapu?


Plázastop január 1-től - mi lesz győri Auchannal?

Megtiltotta január 1-jétől a háromszáz négyzetméteresnél nagyobb üzletek és bevásárlóközpontok létesítését, valamint a már meglévő kereskedelmi egységek ezt meghaladó méretűre bővítését az Országgyűlés hétfőn.

A jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat 258 igen szavazattal, 108 nem ellenében fogadta el a parlament.

A plázastop alól a nemzetgazdasági miniszter adhat felmentést, figyelembe véve a vidékfejlesztési miniszter részvételével működő bizottság véleményét. A bizottságnak vizsgálnia kell a tervezett kereskedelmi építmény környezetre gyakorolt hatását, valamint az érintett település és környékének kereskedelmi ellátottságát. A részleteket a kormány rendeletben állapíthatja meg.

Részletek >>

Korábban
- A kisalfold.hu elsőként számolt be arról, hogy a 83-as főút mentén felgyorsulhatnak a tervezett Auchan-beruházás előkészületei az idei év végén.

November 14-én Lajtmann Csaba, a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa úgy nyilatkozott, hogy "miközben az országgyűlés a múlt héten elfogadta a `plázastop´ törvényt, addig Győr városa az országos szándékkal szemben igyekszik a törvény hatálybalépéséig huszárvágtában biztosítani zöld jelzést a város határában tervezett óriásberuházásnak".

A győri környezetvédő felhívta a figyelmet a beruházás várható negatív következményeire is, mivel a helyszín tőszomszédságában természetvédelmi terület található.


A Széles-földek madártávlatból - kép forrása: közgyűlési előterjesztés melléklete.
A Széles-földek madártávlatból - kép forrása: közgyűlési előterjesztés melléklete.


A győri városstratégiai bizottság november 15-ei ülésén valóban kis lépéssel közelebb került győri bevásárlóközpontja majdani megépítéséhez az Auchan: a rendezési terv felülvizsgálatára a városi közgyűlés városstratégiai bizottsága áldását adta.

A testület 6 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el az előterjesztést, amely november 29-én (kedden) kerül a győri közgyűlés elé.

A Révi Zsolt városi főépítész jegyezte dokumentumban az olvasható, hogy "a fejlesztési cél a 83-as út forgalmát kihasználó, a város bevezető szakaszán települő európai színvonalú kereskedelmi, szolgáltató épület-együttes (egymást kiegészítő árukínálattal, szolgáltatással) létrehozása mind építészeti látvány, mind pedig forgalomtechnikai vonatkozásban, mely megfelelő gazdasági lendületet adhat a környező városrésznek.

A fejlesztési elképzelések több ütemben kerülnének megvalósításra".

Mint az előterjesztésből kiderül: első ütemben élelmiszer áruház - épületen belüli kisebb kereskedelmi-szolgáltató üzletekkel - épülne, majd második körben az élelmiszer áruház környezetében eltérő profilú szakáruházak (bútor áruház, sport áruház, barkács áruház, gyorsétterem, autó mosó) létesülnének.

Az előterjesztésben szóba kerül az is, hogy milyen pozitív változásokat hozhat a francia piros madár győri landolása, vagyis kereskedelmi-szolgáltató park megvalósításával egybekötött nagyszabású infrastrukturális beruházás, fejlesztési területen jegyzett, kiemelt régészeti emlékeknek a beruházás költségén történő teljes körű feltárása, valamint több száz új munkahely létesítése - utóbbi állítást az Auchan kommunikációs igazgatója, Gillemot Katalin is megerősítette portálunknak korábban.

Az előterjesztés mellékletében található, hogy az Auchan - többek közt - vállalná az M1-es autópályáról 83-as főútra vezető csomópont korszerűsítését. Mint ismert, utóbbi csomópont Győr egyik legveszélyesebb baleseti gócpontja.

Utóbbi fejlesztést 150 millió forintból valósítana meg a "piros madár".

Az Auchan-beruházás tervezett helyén befejezett régészeti feltárások eredményeiről ide kattintva olvashatnak bővebben.


A novemberi közgyűlésről a kisalfold.hu kedden 17 órától online tudósít.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. morz 2011. november 30. 08:27
  „Éljen a jogbiztonság. Van egy törvény de Orbán Viktor eldönti, ki az aki kivétel ez alól.”
 • 37. stuki 2011. november 29. 22:54
  „Kivéve a gyevi bírót....
  Sztem a Zsoltinak ezt is elintézik ,mint a képviselői törvénymódosítást ...(Lex Borkai)”
 • 36. mugen 2011. november 29. 19:33
  „Hajrá Auchan!”
 • 35. miracle 2011. november 29. 17:53
  „Én mindenesetre innen üzenem az okostóni döntéshozóknak, hogy majd Ausztriában fogom azt megvenni, azt amit idáig itthon nagyáruházban vettem (volna), mert egyrészt nem fogok 50 boltot végigkajtatni az úgysem kapható termékért, másrészt pedig ne dumáljon bele senki ilyen bugyuta szabályokkal, hogy én hol akarok vásárolni.
  Ezzel bizonyára nagyban hozzájárulok a belső fogyasztás élénkítéséhez. Legalábbis Ausztriában.”
 • 34. borsmenta 2011. november 29. 16:58
  „Oké, ne legyen több pláza. De jó lenne, ha a Szigetköznek ezen a végén lenne legalább egy normális bolt. Révfalut is beleértve egyetlen nyomorult tesco van a településeken (az is ritka modortalan személyzettel), a Manna bezár január 1-től, a többi bolt nem alkalmas sem a napi (mert nincs friss áru), sem a heti (mert a vegyiáru aránytalanul drága, a hús pedig drága és sohasem friss) bevásárlásra. Mire volt az jó, hogy a város másik végén lépten-nyomon nagyáruházak vannak, errefelé meg semmi?
  Nem egy képviselő, önkormányzati dolgozó lakik errefelé, nekik megfelel, hogy 15-25 kilométert kell autózni egyetlen bevásárlás miatt? (Mert hogy a buszon sohasem látom őket, sem nagy táskákkal, sem anélkül.)”
 • 33. titokgyula 2011. november 29. 16:47
  „Ha kell, ha nem , lesz!!”
 • 32. todoer 2011. november 29. 13:17
  „Egy kis boltnak nem a hipermarkettel vagy a Plázával kell konkurálni hanem a másik kis üzlettel . Nem fogom a nagy bevásárlást a garázsboltban lebonyolítani ( az Aro termékekért ki tudok menni magam is a Metroba ) de friss kenyérért , házi tejért biztos hogy a sarki boltba megyek . Van olyan kis családi üzlet Győrben ahova naponta 2-3 alkalommal hoznak friss , házi kenyeret és mindig sok vásárló van . A hiperek versenyezzenek egymással .

  Egyébként érdekes hogy a kismegyeri CBA -től nem messze a Régi Veszprémi úton hirtelen nyitottak egy másik CBA-t ( igaz ez a közép dunántúli ,veszprémi központhoz tartozik ).Ez nem probléma ?”
 • 31. balterswil 2011. november 29. 12:53
  „Természetesen NEM lesz Auchan, hiszen a törvény a kiskerskedők érdekeit védi, mint a győri közgyűlés is! Ez teljesen természetes viselkedés a döntéshozók részéről válság idején!!!”
 • 30. Valaki 2011. november 29. 09:52
  „Nem kell osán!
  Hangya szövetkezet kell, tele MAGYAR árúval!!! :)))”
 • 29. Joebacsi70 2011. november 29. 09:31
  „Ez egy olyan törvény,ami lehetővé teszi a korrupc...., jaj, bocsánat, mit is beszélek. Tehát megadja a lehetőséget, hogy a lobbi érdeket érvényesíthessék a megfelelő helyen a megfelelő módszerekkel.
  Mocsok, szemét, pofátlan esetleg törvénybe ütköző a dolog ? Aha, addig, amíg nem részesednek egy kis anyagi haszonból. Onnan kezdve már minden törvényes.”
 • 28. Hyppolit 2011. november 29. 08:42
  „Lajtmann Csabának ajánlom, hogy a beruházásokat terhelő, Győr város közlekedését javító beruházói finanszírozásokat vállalja át, hogy legalább valami logikája legyen a "sok hűhó semmiért" természetvédelmi-szövegnek!”
 • 27. jszalai 2011. november 29. 08:33
  „8. spiderz
  Én csak azt mondom kérdezem, hogy miért baj az hogy egyel több lesz? Attól még nem lesz kevesebb munkahely. ha valaki hisz a cégében és abban amit képvisel és meg tudja találni a célközönségét, akkor nem lesz kevesebb vásárlója.

  Plázastop meg nem a még nem elkezdett áruházakra vonatkozik. Itt úgy tudom valamilyen szinten már voltak munkálatok stb...Félbe nem szakíthatják a megépülést, csak az újak terveire mondhatják azt, hogy várjatok vele még...”
 • 26. bojtár 2011. november 29. 08:16
  „pintér sanyika is pályáztatás nélkül indított közbeszerzési eljárást amit külön engedélyeztetett és mit ad isten ki nyerte meg sanyika egyik cége,na akkor van kérdés?”
 • 25. Pinky86* 2011. november 29. 07:38
  „jó sok leendő munkahely úszik el ismét....köszi parlament...”
 • 24. VargaP 2011. november 29. 06:04
  „A plázastop alól a nemzetgazdasági miniszter adhat felmentést, figyelembe véve a vidékfejlesztési miniszter részvételével működő bizottság véleményét. A bizottságnak vizsgálnia kell a tervezett kereskedelmi építmény környezetre gyakorolt hatását, valamint az érintett település és környékének kereskedelmi ellátottságát. A részleteket a kormány rendeletben állapíthatja meg.

  Matolcsy, Fazekas, és Illés meg fogja adni az engedélyt!!!”
 • 23. kalanyoskevin 2011. november 28. 22:55
  „Tisztelt Miracle!
  A belvárosi kereskedelem sajnos nem tud tenni a parkolóhelyekért, ez a város dolga lenne. Mondjuk az nekem fura, hogy amikor forralt bort vedelni indul a nép és hogy butára igya magát, akkor valahol mégiscsak meg tudnak állni, mert a város tömve van.
  Az pedig eléggé általánosító kijelentés, hogy drágaság lenne. Biztosan van a belvárosban is olyan árucikk, amit máshol olcsóbban lehet megvásárolni, ennek ellenére feleségem 6000 forinttal olcsóbban vett téli csizmát, mint tehette volna egy bizonyos multinál.
  Tisztelettel:”
 • 22. bősárkányi 2011. november 28. 22:38
  „A törvényalkotók nincsenek tisztába a fogalmakkal.
  Auchan, Tesco, cora stb miért pláza?
  Árkád, ilyen-amolyan ceter az pláza.”
 • 21. blise 2011. november 28. 22:08
  „Én csak két dolgot szeretnénk mondani. 1: én speciel nem látom értelmét, hogy az egyik boltból a másikba, és így tovább, csak, hogy a végén a hétvégi 20000 Ft-os vásárláson megspóroljak 1000 Ft-ot.. (ha...), a benzin a városban, a sorban állás a pénztárakban, ez bizony nekem többe kerül, mint az az 1000,- Ft. Erről lehetne egy összehasonlító írás, mert ez részemről csak tipp. Mondjuk aki a hiper Tescóban felvágottat vesz, arról jót vagy semmit...
  2: Azt mondja el nekem valaki, hogy az miként lehet, hogy nem egyszer látok olyan árút, olyan áron (pl. Tesco), hogy a kiskereskedő ha csak az áfát ráteszi a nagyker árra, akkor is többre jön ki... Erre nincs vmi törvény? Gyakorlatilag el lehetetleníti a versenyt... (ezt konkrétan tudom, mivel ilyen cégnél dolgozom).”
 • 20. klotzild 2011. november 28. 21:14
  „bár egy kérdés kikívánkozik belőlem! plaza stop a neve, akkor miért 300 m2 az alsó határ? Egy közepes bolt is nagyobb területű....”
 • 19. miracle 2011. november 28. 21:12
  „urbaniastapista
  "Az ilyen bevásárlóközpontok megölik a belvárosokat. "
  Azt nem nehéz. Öngyilkosságot követnek el azok maguk is. Parkolóhely nincs, normális nyitvatartás nincs, választék nincs, (minden 2. női ruhát árul. ), egy valami van: drágaság.
  Bizonyára nagyon jól lehet majd bútort, meg építőanyagot vásárolni a jövőben a 299 m2-es mikroáruházakban, be is fér majd kb 3 fiók, meg 2 zsák cement
  okda
  "Azonkívül azt sem értem, minél több termőterületet vonunk ki a termelésből,annál több behozatalra szorul az ország, miért jó ez nekünk?"
  Gondolom te jó kis szittyamagyar modemet használsz a netezéshez, magyar kocsival jársz és legfőképpen magyar narancsot eszel. Mert mi ezeket mind előállítjuk igaz, és nem vagyunk rászolulva a hanyatló nyugatra kínálatára.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Advent a győri múzeumban

A Városi Művészeti Múzeum a Téli Fesztiválhoz kapcsolódva a Széchenyi téri Karácsonyi Vásárt… Tovább olvasom