Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Bővülő könyvtári, levéltári honlapok

Győr - A közeljövőben számos újdonsággal bővül a megyei levéltár és a Xántus-múzeum honlapja. Népszerű és folyamatosan frissül a Kisfaludy-könyvtár és a városi levéltár internetes oldala is.
Az aktuális hírek mellett a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár honlapján a legtöbb látogató a bibliográfiát, a megyei évfordulónaptárt, a világnapok, nevezetes napok gyűjteményét, az életrajzi lexikont használja, de sokan böngésznek a digitalizált régi települési képeslapok, a Győri Nemzeti Hírlap és a Hazánk lapjain is.

Dr. Horváth József igazgató érdeklődésünkre elmondta, hogy nagyon népszerű még a könyvtár katalógusa is, amely a kényelmes, otthoni tájékozódást szolgálja. A honlapon tervez(né)nek fejlesztést – többek között további digitalizálást –, de mindez sikeres pályázatok függvénye.

A megyei levéltár honlapján viszont a jövőben számos újdonság jelenik meg. Néma Sándor igazgató úgy nyilatkozott, hogy az eddig látható XVIII–XIX. századi kéziratos térképek mellett részletesen szerepel majd az intézményben őrzött dokumentumok, iratok fondjegyzéke is, illetve a levéltár elmúlt tíz évben megjelent kiadványainak rövid tartalmi ismertetője is.

A hagyományos módszer: A városi levéltár kutatószobája. A világhálón is egyre több dokumentum válik hozzáférhetővé. Fotó: Kisalföld-archívum, Szük Ödön
A hagyományos módszer: A városi levéltár kutatószobája. A világhálón is egyre több dokumentum válik hozzáférhetővé. Fotó: Kisalföld-archívum, Szük Ödön

Bana József, a városi levéltár igazgatója úgy nyilatkozott, hogy anyagi okok miatt – a rendszeresen frissített hírrovat kivételével – két éve nem tudták internetes oldalukat fejleszteni. Úgy tűnik, erre egy közös levéltári projekt jóvoltából hamarosan lehetőség nyílik. Azt tervezik, hogy azokat az intézmény által megjelentetett könyveket telepítik fel a honlapra, amelyek már elfogytak, de keresik azokat, ám újrakiadások költséges lenne.

Aki május 18-tól, a múzeumi világnap után a Xántus János Múzeum honlapjára látogat, egy megújult portállal találkozhat. Csécs Teréz, az intézmény igazgatóhelyettese elmondta: az eddigi rovataik mellé kályhagyűjteményük is felkerül a világhálóra. Folyamatosan töltik fel az adatokat. Így többek között Fhurmann Antalról, az egykori neves kályhásmesterről, az európai rangú kollekció adományozójáról, a kályhák stílustörténetéről, a Kiss János utcai gyűjteménybe kerülő darabok restaurálásáról. Az érdeklődőkön kívül a honlap a kutatókat is szolgálni fogja, hiszen felkerülnek rá a különleges, nehezen elérhető kályhatörténeti tanulmányok is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárásokra számíthatunk

Győr - A Közlekedésfejlesztés 2008 program márciusban megkezdődött, érdemes figyelnünk a várható… Tovább olvasom