Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Bővítheti-e kapacitását a győri hulladékégető?

A kisalfold.hu információi szeptember végén első fokon ismét döntés születhet arról, hogy növelheti-e kihasználtságát a győri hulladékégető. A Válaszúton alapítvány szerint a bővítés egészségügyi kockázattal járna.

A Bácsán üzemelő Győri Hulladékkezelő Kft. bővítésének ügye lassan egy évtizede, a 2000-es évek elején kezdődött.

A cég anno azért adta be kérelmét az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, hogy a hulladékégető berendezést teljes kihasználtsággal üzemeltethesse.

A tervezett bővítés ellen számos civil- és zöldszervezet tiltakozott, s felemelte ellene szavát többek közt a bácsai részönkormányzat is.


A Győri Hulladékkezelő Kft. bácsai telepe
A Győri Hulladékkezelő Kft. bácsai telepe


Az egyik szövevényes és fordulatos jogi procedúra a Legfelsőbb Bíróságon kötött ki

Négy éve az első fokon eljáró környezetvédelmi hatóság ugyan nem járult hozzá a kapacitásbővítéshez, de hulladékégető további működését az előző engedély szerint meghosszabbította.

Ez ellen több okra - többek közt érvként hangzott el, hogy a hulladékégető helyszíne határos a győri ivóvízbázis védőövezetével - hivatkozva fellebbezést nyújtott be 2007 novemberében Győr önkormányzata nevében Borkai Zsolt polgármester a másodfokú országos környezetvédelmi hatósághoz. (A határozat ellen ekkor a hulladékégető is fellebbezett a nem engedélyezett kapacitásbővítés miatt.)

Végül az önkormányzat fellebbezését elutasították és részben a hulladékégetőét is. Ezután a hulladékégető keresete alapján került az ügy a Legfelsőbb Bíróságra, mely új eljárásra utasította a másodfokú hatóságot.

Tekintettel, hogy a másodfokú hatóság késve adta ki az új módosított
működési engedélyt, ezért a hulladékégetőnek 2010. novemberétől egy hónapon keresztül szüneteltetnie kellett az égetést.

A másik szövevényes és fordulatos jogi procedúrát a Megyei Bíróság tárgyalta

Hangsúlyozzuk azonban: ez az eljárás elkülönül az információnk szerint újra aktuálissá váló kapacitásbővítési eljárástól.

A kapacitásbővítést 2007-ben elutasító elsőfokú, majd másodfokú döntést 2008-ban támadta meg a Bácsán működő hulladékégető a Megyei Bíróságon.

A tárgyaláson szakértő bevonása után, 2010. decemberében született ítélet, mely szerint nem volt megalapozott az elutasítás indoka, ezért új eljárást írt elő a bíró.

Úgy tudjuk, a szóban eljárás folyik most ismételten az elsőfokú környezetvédelmi hatóságnál.

Szeptember végén ismét döntés születhet első fokon a kapacitásbővítés ügyében

A kisalfold.hu kérdésére az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója, Németh Zoltán megerősítette információnkat, miszerint szeptember végén ismét döntés születhet első fokon a kapacitásbővítés ügyében.

Az ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy pont kerül a rétestésztaként nyúló ügy végére, hisz akármilyen előjelű döntést is hoz a felügyelőség, újabb fellebbezések várhatóak.

"Számos mérés és tanulmány szerint sem az emberi egészségre, sem a környezetre káros tevékenységet nem végzünk"

A Győri Hulladékégető Kft. ügyvezető igazgatója, Vargáné Mathláry Eleonóra megkeresésünkre azt mondta: "kérvényünket több szakértői anyagra és hatástanulmányra alapozzuk".

"Számos mérés és tanulmány szerint sem az emberi egészségre, sem a környezetre káros tevékenységet nem végzünk. 

A honlapunkon folyamatosan, napokra lebontva közöljük a hulladékégető által kibocsátott, aktuális emissziós adatokat a határértékek százalékában.

Olyan veszélyes hulladékokat semmisítünk meg, melyeket nem lehet újrahasznosítani, s az égetés során energiát is termelünk.

Meggyőződésem, hogy sokaknak azért van rossz előérzete a hulladékégetés hallatán, mert nem ismerik a megbízható, korszerű technológiát" - zárta szavait Vargáné Mathláry Eleonóra.


A Válaszúton Alapítvány szerint kockázatos a győri hulladékégető bővítése

"Nem tudjuk elképzelni a győri veszélyeshulladék-égető bővítését, mert a tervezett kapacitásbővítés egészségügyi kockázattal jár.

Az alapítványunk készítette egészségügyi kockázatbecslés eredménye szerint az égetőmű kibocsátása az elfogadható szint feletti daganat- és egészségkockázattal járhat a környező településeken" - mondta Szuhi Attila, a Válaszúton Alapítvány programvezetője.

"A rákkeltő króm és a valószínűleg rákkeltőnek tartott benzapirén koncentrációja jelenti a fő gondot"

A legszennyezes.hu oldalon közzétett álláspont szerint "az üzem területén mért légszennyezőanyag koncentrációk már jelenleg is az elfogadható szint feletti daganatkockázattal járnak.

A mérési eredményeket a győri égető tette közzé az engedélyezési eljárás során.

Ezek az eredmények megfelelnek a hazai jogszabályoknak, ám ennek ellenére az elfogadható szint feletti daganatkockázattal járnak.

A rákkeltő króm és a valószínűleg rákkeltőnek tartott benzapirén koncentrációja jelenti a fő gondot.

A daganat kialakulásának kockázata több nagyságrenddel az elfogadható szint felett van.

Ez nem azt jelenti, hogy az ott dolgozó munkások veszélyben lennének, hanem azt, hogy a daganat kialakulásának kockázata magasabb, mint másutt.

Az elfogadható szint, ha 1 millió emberből 1-nél alakul ki daganatos megbetegedés. Ez az arány az égetőműnél egy a tízezerhez".

"Az eredmények nem azt jelentik, hogy a dolgozók, vagy a lakosság veszélyben lenne a közeli településeken"

A véleményezésben szerepel egy modellszámítás is, amely a környékbeli települések Kisbajcs, Bácsa és Győrszentiván egészségügyi kockázatait méri fel.

"Az elvégzett számítások szerint a daganatkockázat itt is kis mértékben magasabb, mint az elfogadható szint, és az egészségkockázat mértéke sem elhanyagolhat.

Az eredmények nem azt jelentik, hogy a dolgozók, vagy a lakosság veszélyben lenne a közeli településeken – a dohányzás ennél jóval nagyobb kockázatot jelent - mindazonáltal a kapacitásbővítést nem tartjuk támogathatónak" - közölte Szuhi Attila.


Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. urbaniastapista 2011. szeptember 09. 22:35
  „#21.
  <moderálva>

  Annak még senki sem nézett utána, hogy a garéi szutyok égetése hány meg nem született gyermek volt a városban? Az égetés idején pont masszív északkeleti szél fújt.”
 • 21. Accra 2011. szeptember 09. 21:27
  „Illés követelései mögött még véletlenül sem az áll, hogy egy másikban van érdekeltsége, igaz?”
 • 20. beéri 2011. szeptember 09. 19:35
  „Nem a kazánban égetnek, hanem a kemencében. A kazán csak a hőhasznosító.”
 • 19. Valaki 2011. szeptember 09. 18:14
  „Már hogy is lenne politika, amikor egy tollégető kazánba égetgették a veszélyes anyagokat! Vajon most is ezzel "dolgoznak"?
  Pár év múlva majd kiderülhet a sok mutyi.”
 • 18. dzsipó 2011. szeptember 09. 18:03
  „Van megoldás ! Máshol kell égetni! Máshol is emberek élnek? Nem baj , azok mások ,és nem én vagyok!
  Sajnos egyre több veszélyes hulladék keletkezik ( pl Korház) amit a mi érdekünkben, ellenörzött körülmények közt meg kell semmisítei!!!”
 • 17. onem 2011. szeptember 09. 16:43
  „inkább ott égessék, ellenőrzött körülmények között, mint hétvégi telkeken, kandallókban, újvárosi szabadtűzhelyeken”
 • 16. beéri 2011. szeptember 09. 14:04
  „Szerintem ez nem politikai kérdés. A piaci szerplők elfogadták a győri égető létét, nem tiltakoztak ellene, a lakosságot nem hergelték, és észrevétlenül működhetett a létesítmény. Most, hogy kapacitást bővítene, más elől venne el üzletet, érdeke lett a ellenfélnek megint a félelmet gerjeszteni a lakosság körében. Az Audi ügyében már láthattuk hogyan működik a környezetvédelem. Ha Illés úr nem lázítana, hanem az ellenőrzést szigorítaná mindeki számára hasznosabb lenne.”
 • 15. Valaki 2011. szeptember 09. 13:36
  „beériben egy-két gyurcsányi veszett el. :)))

  http://www.origo.hu/itthon/20000429lakossagi.html

  Lakossági tiltakozás a győri hulladékégető ellen
  2000. 04. 29., 0:21|
  Címkék:Illés Zoltán, Győr, fideszes elnök, hulladékégető, tüntetés, Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottság, Országgyűlés
  Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
  A győri hulladékégető engedélyének felülvizsgálatát követeli Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes elnöke.

  A Környezetvédelmi Felügyelőség a határértéknél több dioxin kibocsátás miatt felfüggesztette a győri hulladékégető működését. A veszélyes hulladék ártalmatlanítására szakosodott égető tulajdonosa, a Palota Kft. megfellebbezte a hatóság döntését, és a technológia módosítása után szeretné újra indítani a berendezést.

  Győr-Bácsa önkormányzati képviselője, Bárány István a városrész környezetszennyezése miatt péntek estére lakossági fórumot hívott össze, amelyen részt vett Illés Zoltán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke.

  Illés Zoltán szerint a hulladékégető tulajdonosa szerződést szegett akkor, amikor a garéi veszélyes anyagok átcsomagolásából visszamaradt, szennyezett hordókat Győrött semmisítette meg. A garéi hulladék megsemmisítésére még a sokkal korszerűbb dorogi égető sem bizonyult alkalmasnak, a környezetvédelmi tárca ezért ragaszkodott ahhoz, hogy külföldre szállítsák, mondta. A környezetvédelmi bizottság elnöke ragaszkodik ahhoz, hogy felülvizsgálják a garéi hulladékkal kapcsolatos szerződéseket.

  Azután elaludt az ügy. Mi meg szívunk.”
 • 14. beéri 2011. szeptember 09. 12:04
  „A problémát mi kis emberek is üzleti alapon kell, hogy kezeljük, mert a gyártási veszélyes hulladékok magas ártalmatlanítási ára begyűrűzik a termék árába, így lehetetlenedett el a hazai cipőipar, de drágább lesz a szobafestés is hogy néhány példát emeljek ki.
  Az egykori szentesi tollégetőt egyébként a Graboplast vásárolta meg saját, égetés szempontjából nagyon durva PVC tartalmú hulladékának égetésére, mely során a sósav és a dioxin nagyon nagy koncentrációban keletkezett. Talán valaki még emlékszik arra, hogy a hetvenes években mindezt Sashegyen a szabadban égették el. Az az eljárás valóban károsította a környezetet . Ezt a durva környezetszennyezést volt hivatott lecsökkenteni az égetőmű. Ma a szabályozott technológia még mindig a kisebbik rossz, amit nem tiltani, hanem szakszerűen ellenőrizni lellene.”
 • 13. sunba 2011. szeptember 09. 11:26
  „Megfelelő (értsd drága) biztonsági berendezésekkel, szűrőkkel ellátott égetőben kell megsemmisíteni, ami nem 1,5 km-re van sűrűn lakott területtől. És igen, mindez drágábbá tenné a megsemmisítést. És igen, ez csak azoknak probléma, akik tényleg üzleti alapon kezelik a problémát. Nem kell azzal jönni, hogy mindezzel rendelkezik az égető, mert tudjuk, hogy nem.
  Egyébként a gond "csak" a veszélyes hulladékkal van. Annak idején nem erre tervezték az égetőt, csak mindig bővítgették, addig, amíg már nagyon durva dolgokat is égetnek benne. Most meg még többet akarnak. Csak a garanciákról nem beszélnek.”
 • 12. beéri 2011. szeptember 09. 11:11
  „És a hulladékkal mi legyen???”
 • 11. hn 2011. szeptember 09. 11:02
  „Valóban sok a beteg ,miért a városhoz közel épült?Szüntessék meg ,fontosabb az egészség.”
 • 10. beéri 2011. szeptember 09. 10:42
  „A pajzsmirigybetegség minden korban kellemetlen. Amennyi kemikáliát (gyógyszert, élelmiszeradalékot, tisztítószermaradványokat, kipufogógázokat) fogyasztunk, törvényszerűen egyre több megbetegedés várható. Ezeket azonban egy bűnbakra fogni a többi szennyező üzleti fogása.”
 • 9. sunba 2011. szeptember 09. 10:27
  „Az édesanyádnak van pajzsmirigybetegsége és nem a gyerekednek. Időskorban egyáltalán nem ritka, kicsi gyerekeknél viszont igen.”
 • 8. beéri 2011. szeptember 09. 10:14
  „1. Nem a környéken élünk, de édesanyámnak pajzsmirigybetegsége van.
  2. Naponta legalább 10 gyászjelentés van a Kisalföldben, nem mindenki a környéken él.
  3. A félelembentartás bizonyos körök üzleti érdeke.”
 • 7. sunba 2011. szeptember 09. 10:03
  „beéri,
  nyilván nem a környéken laksz és a gyerekeid sem betegedtek meg pajzsmirigy vagy egyéb anyagcsere betegségben, aminek a családban sincs semmi előzménye, úgyhogy biztos véletlen egybeesésről lehet szó...
  De lényeg, hogy a szegény emberek ne fizessenek sokat, ugye? Elhiheted, hogy a környéken lakókat semmilyen üzleti érdek nem vezérli, "csak" a félelem. És nem sorakoznak sehová, csak félnek.”
 • 6. beéri 2011. szeptember 09. 09:48
  „A kapacitásbővítés-ellenzők a legjobb akaratuk ellenére is üzlezi érdekek mellé sorakoznak fel és ezzel elvesztik szavahihetőségüket. Mi több, felviszik a hulladék ártalmatlanításának árát, hiszen a folyamatos magyarázkodás nem kevés energiát, időt így pénzt igényel, mely költségek beépülnek a hulladékárakba. Szegény egyszerű emberek csak azt látják, hogy minden egyre drágább lesz.”
 • 5. beéri 2011. szeptember 09. 09:08
  „Azt, hogy az őzek és a szarvasok mitől betegedtek meg nyilván te sem tudod. A tudatlanság és a lelkesedés együttese nem biztos, hogy a legjobb megoldásokat szüli.”
 • 4. sunba 2011. szeptember 09. 08:53
  „A hivatalos méréseket gondosan előre bejelentett időpontokban végzik, amire az égető fel tud készülni. Ha jól emlékszem, még így is volt, hogy bukták a határértékeket. Ha éppen nem a szennyvíztisztító bűzlik (szerencsére ez már egyre ritkábban), akkor a hulladékégető felől lepi el a környék lakóit a láthatatlan halál. Bár időnként a füstjét is lehet érezni. Remélem sikerül ismét megúszni a kapacitásbővítést. Ha Bárány úr nem lobbizik a kapacításbővítés ellen, akkor nagy csalódást fog okozni a választóinak.”
 • 3. urbaniastapista 2011. szeptember 09. 08:52
  „Nincs még bezárva?
  2000-ben egy csomó vetélés volt a városban nekik köszönhetően (akkor égették suttyomban a garéi szutykot).”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablási kísérlet Győrben: elkapták a gyanúsítottat - galéria

Alig egy órával a támadás után elfogták azt a férfit, akit a reggeli győri bankrablás elkövetésével… Tovább olvasom