Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Botrányos gólyaavatás

Országos megdöbbenést váltottak ki azok az internetről letöltött, erotikus képek, amelyeket az egyik bulvárlap közölt csütörtöki számában a győri Széchenyi- egyetem hallgatóiról. A felvételek a tavalyi gólyatáborban készültek, s felkertültek a világhálóra. Az ügyben már az oktatási miniszter is vizsgálódik.
Kattintson a képre >>
Amikor dr. Czinege Imre, a Széchenyi-egyetem rektora megtudta, milyen pozícióban fogja viszontlátni a másnapi sajtóban az egyetem egy-két hallgatóját, néhány percig talán azt is elfelejtette, hogy éppen az oktatási miniszter érkezik az épületbe.

Az internetről letöltött képek ugyanis a tavaly Szántódon szervezett gólyatábor néhány résztvevőjét ábrázolják meztelenre vetkőzve, intim helyzetekben, például a testükre kent krémtől szabadítják meg egymást. A fő kérdés, hogy a hallgatók önként és felszabadulva vállalták-e a dolgot, vagy valamilyen – nem erőszakos, inkább pszichikai – nyomásra cselekedtek. Ezt akarja most kideríteni a hallgatókból rögtönzött bizottság.

Mindez természetesen nem került volna napvilágra, ha nem kerültek volna fel az internetre azok a felvételek, amiket a helyszínen vettek fel az egyetem stúdiójának kameráival. Az intézmény vezetése és a hallgatói önkormányzat az egyetem jó hírét félti.

Eldurvult szórakozás

– Még nem tudjuk, milyen következménye lehet mindennek, a leendő hallgatók egy részét vonzza, másokat pedig taszít ez az eldurvult szórakozás – véli dr. Czinege Imre, a győri Széchenyi-egyetem rektora. – Megdöbbentem a képeken, mivel én eddig úgy gondoltam, hogy a hallgatók olyasmivel múlatják az időt, mint a szakesteken, amelyeknek én is többször résztvevője voltam. Ilyen a verseny kézenállásban és a többi humoros feladat, persze nem éppen mértéktartó borfogyasztás mellett. Ezek a képek megdöbbentettek.

Mégis, mindettől eltekintve hangsúlyoznom kell, hogy felnőttkorú emberekről van szó, akik szűkebb körben úgy viselkednek, ahogy akarnak, ha ezzel nem ártanak maguknak vagy másoknak – mondja dr. Czinege Imre, aki szerint a legfőbb kérdés nem az, hogy mit csináltak a hallgatók Szántódon, hanem hogy a képek hogyan kerültek fel az internetre. Ahhoz ugyanis már vélhetőn egyik résztvevő sem adta a hozzájárulását. Az egyetem vezetése azonnal intézkedett és levették a felvételeket a világhálóról.

– A résztvevőkre nézve ez sokkal veszélyesebb, mint elsőre gondolnánk. Mi lesz, ha valaki archiválja a képeket, és később visszaél velük a fiatalok felfelé ívelő szakmai vagy közéleti karrierje közepén? – így a rektor.
Dr. Czinege Imre szerint a jövőben nagyobb figyelmet kell szentelni a gólyatáboroknak, s valószínűleg ez az esemény a többi felsőoktatási intézmény vezetését is tettekre sarkallja.

A hallgatói önkormányzat fegyelmi bizottságot hoz létre, hogy kiderüljön az igazság. Filep Bálint intézményi EHÖK-elnök szerint még ha elő is fordult egy és más Szántódon, az nem jellemzi általában a gólyatáborokat és az egyetemet.

Nem jellemzi a táborokat

– Több száz résztvevő közül egy szűkebb, néhány fős csoport primitív szórakozásáról van szó. Természetesen szembe kell néznünk azzal, hogy egy ilyen közbotrány veszélybe sodorja az intézmény jó hírét, ezért fegyelmi bizottságot hozunk létre az ügy kivizsgálására.

Beszélünk a főszervezővel, a szervezőkkel, szeretnénk kideríteni, ők tudtak-e arról, mi zajlik éjszaka és hogy a beavatási szertartáson teljesen önkéntesen vettek-e részt a gólyák. Elképzelhető, hogy a képeken szereplő érintettekkel is beszélünk. Ha végül úgy látjuk szükségesnek, szankciókat javaslunk az egyetemnek, saját hatáskörünkben pedig kizárjuk a szervezőket a hallgatói önkormányzatból, hogy többé ne rendezhessenek programot – közölte az EHÖK-elnök.

Filep Bálint szerint elképzelhető, hogy a képeket nem tették fel az internetre: azok fájlcserével kerültek ki az egyetemről. A Kisalföld által megkérdezett informatikusok szerint ez ilyen mennyiségű kép esetében valószínűtlen, inkább mégis egy „baráti" kéz lehet a történtek mögött.

A miniszter is vizsgálódik

Az ügy tegnap továbbgyűrűzött, az oktatási miniszter délután levélben kért javaslatot a felsőoktatási testületek vezetőitől arra, miként lehetne megelőzni a gólyatáborok beavatási ceremóniáit. Barthel-Rúzsa Zsolt, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke elmondta, hogy kivizsgálják a történteket, majd megteszik javaslatukat a miniszternek. Hozzátette: találkozót kezdeményez a győri egyetem rektorával és hallgatói önkormányzatával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jenny biztosan párbajozik

A ValóVilág 3. legutóbbi jelölőshow-jában három lakótársa is Jennyre dobta szavazatát, így… Tovább olvasom