Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Botrányba fulladt a koszorúzás

A független Magyarország napja alkalmából rendezett győri koszorúzás pénteken botrányba fulladt.

Alig egy tucatnyian voltak a Nagy Imre kivégzésének és újratemetésének évfordulója előtti napon, a szovjet megszállás lezárulta (1991. június 19.) alkalmából rendezett győri koszorúzáson. A péntek délutáni ünnepség mégis botrányba fulladt. A város korábbi polgármestere (jelenleg is szocialista parlamenti képviselő) előbb „szimpla" bekiabálásokkal kérte arra Simon Róbert Balázs fideszes alpolgármestert, hogy – idézzük – térjen a tárgyra, mert nem ezért jöttünk ide; később azonban trágár szavakkal illette a jobboldali városi vezetőt és beszédét. A szópárbaj a rendezvény után is folytatódott, amikor is Balogh József az általa eddig hallott leggyalázatosabb beszédnek nevezte a Simon által a Golgota előtt elmondottakat; az alpolgármestert pedig – ahogy az ünnepség alatt többször is – leszarházizta.

Az ünnepséget a meghívó szerint a győri önkormányzat és a Nagy Imre Társaság Győr és Környéke Szervezete rendezte, s a papíron az szerepelt: „mártírokra és áldozatokra emlékező koszorúzási ünnepség" lesz. Erre hivatkozott Balogh József, amikor a vita hevében számon kérte Simon beszédét. Mindjárt idézünk is a szövegből, előtte azonban még annyit: a volt szocialista polgármester kitüntetett tagja a Nagy Imre Társaságnak, amit külön is hangsúlyozott, s ami miatt – mint mondta – a rendezvényen részt vett.

Tény: Simon Róbert Balázs beszédében aktuálpolitikai utalások sorát találni: „Függetlennek nevezheti-e magát az az ország, ahol a rendszerváltás után 17 évvel a nemzeti vagyon mintegy 60–70 százaléka a külföldi tőke irányítása alatt áll? Lehet-e abban az országban függetlenségről beszélni, ahol az állam fokozatosan szétzüllik, megbénul a működése, az egyes ágazatokban felüti a fejét a káosz, megrendül az emberek hite és szétcsúsznak a biztonságos élet eresztékei? Amikor a rendvédelem erőszakot generál (Balogh József az ünnepség után ironikusan jegyezte meg az újságírónak, hogy amikor Simon a beszédében itt tartott, a feléje közeledő rendőr, aki nyilván csendre szerette volna inteni, megtorpant – a szerk.), amikor sérül az egészséghez, a gyógyuláshoz való jog, amikor azt látni, hogy az egész országot a politikai hatalom szándékosan gyengíti le."

Elhangzott továbbá: „Van-e ott függetlenség, ahol egy országot a haszonszerzés és a kapzsiság irányít? Amikor az ostobaság hatalmat ül a józan értelem felett. Amikor a kormányzó politikai elit szerint mindent a piac dönt el. (...) Mert sokunk szerint ma Magyarországon egy demokrácia nélküli többpártrendszer működik. Hiába kezdődött el korábban számos bizonyítottan sikeres program, azokat mind lesöpörték. (...) Ma Magyarországon a kormány számos olyan helyzetet teremtett, amikor csak az érezheti magát igazán függetlennek, aki azt mások kárára, pénzen meg tudja vásárolni."

Amikor Simon Róbert Balázs az emlékműhöz ment, Balogh József még hangosan megjegyezte: „Le ne merd tenni a koszorúdat!"
Balogh József a mártírok és az áldozatok emlékét kérte számon, mondván, „egyetlen szó sem volt ’56-ról és Nagy Imréről", Simonhoz ment az ünnepség vége után egy-két perccel, s azt mondta neki: „Ilyen beszédet Fidesz-rendezvényen mondjál, ne hivatalos városi ünnepségen! Ilyen gyalázatos szöveget még nem hallottam, s bár nyugodt ember vagyok, ezt nem lehet szó nélkül hagyni. Felháborító!" Az alpolgármester erre azt vágta vissza, a stílus maga az ember (nyilván a bekiabálásokra utalva), ami csak olaj volt a tűzre. Balogh egyre hangosabban kérte ki magának a „kormány és a miniszterelnök szidalmazását", majd közölte, hivatalosan is panaszt tesz, s távozott.

Simon Róbert Balázs a Kisalföldnek minderre sajtónyilatkozatban reagált. „Megdöbbentőnek tartom, ahogy az MSZP országgyűlési képviselője, a Győrött 12 évig polgármesterként tevékenykedő Balogh József személyeskedő bekiabálásaival megzavarta a pénteki, a Bisinger sétányon rendezett megemlékezést. Egyre többen úgy látjuk, Balogh Józsefen úrrá lett a kapuzárási pánik, már hónapok óta minden nyilvános megjelenésekor ideges, agresszív, nem bír uralkodni magán. Úgy tűnik, hogy igencsak megviselte az idegeit a politikában eltöltött időszak, ezért talán jobb lenne, ha közéleti rendezvények látogatása helyett aktív pihenéssel töltené a kánikulai napokat."

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előrelátóan építették a Hédervári utat

A kivitelezők, a szakhatóságok és az önkormányzat képviselőinek részvételével hivatalosan is átadták… Tovább olvasom