Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 23°C Még több cikk.

Botrány után megoldás a Veres Péter-iskolában

Győr - Újabb részletek kerültek napvilágra a győri Veres Péter-iskola igazgatóválasztásáról. Kiderült, hogy a napokban lemondott új igazgató annak tudatában csinálta végig a pályázati eljárást, hogy közben tudta, már megválasztották egy másik iskola vezetőjének.
Névtelen fenyegetésekkel és a sajtóbeli támadásokkal indokolta lemondását Borkai Zsolt győri polgármesterhez kedden eljuttatott levelében Sipos Gyöngyi, akit politikai viharok közepette választott igazgatóvá a győri közgyűlés. Elképzelhető azonban, hogy döntésének más oka volt, ekkor ugyanis már több hete kihirdették a testületi határozatot arról, hogy Szigetszentmiklóson is megnyerte az intézményvezetői pályázatot, és augusztus 1-jétől a helyi általános iskola vezetőjeként kezdheti a tanévet. Mindez teljesen véletlenül, a Budapest melletti település honlapjáról derült ki.

Utánanéztünk az ügy kronológiájának: Szigetszentmiklóson június 19-én született meg a képviselő-testületi döntés a kinevezésről, a győri pályázati eljárás „java" azonban csak ezután kezdődött... Több mint egy héttel később, június 27-én volt például az a meghallgatás, amelyen az önkormányzat oktatási bizottsága meghallgatta a jelölteket – Sipos Gyöngyi mellett az iskola belső jelöltjét, Torma Tibort is –, a végső döntést pedig csak több mint két héttel később, július 5-én hozta meg a közgyűlés. Utóbbi nem kis viharok közepette történt: éppen a szükséges 19 szavazattal, megismételt szavazással választották igazgatóvá – annak ellenére, hogy mind az iskola pedagógusai, mind a szakmai kamarák
a másik jelöltet támogatták. A fentiek alapján egyértelmű, hogy
a jelölt, aki az egyik iskolát valószínűleg „biztonsági tartalékként" tartotta talonban, tudta: vagy az egyik, vagy a másik intézményt mindenképpen megtéveszti és nehéz helyzetbe hozza.

Megkerestük Sipos Gyöngyit is, ő azonban nem kívánt nyilatkozni.
Papp András, a győri önkormányzat oktatási és kulturális osztályának vezetője szerint a pedagógus viselkedése jogszerű ugyan, de erkölcstelen. – Nem az a gond, hogy több helyre is beadta a pályázatát – ez máskor, mással is előfordult már, és semmi nem tiltja –, hanem az, hogy a szigetszentmiklósi döntés birtokában tudatosan, egyéni érdekei miatt sodort működési nehézségekbe egy másik intézményt. Félrevezette az önkormányzat illetékes osztályát, szakbizottságát, a közgyűlést, a Veres-iskola pedagógusait. Ez súlyosan megtévesztő és méltatlan a közalkalmazotti jogviszonyhoz; olyannyira, hogy a szigetszentmiklósi önkormányzat helyében fegyelmivel „honorálnám" – mondta Papp András. Sipos Gyöngyi egyébként nemcsak erre a két helyre, hanem Lébénybe is beadta a pályázatát, ott azonban – miután látható volt, hogy a bizottság nem támogatja –, visszalépett.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Veres Péter-iskola ügye a botrányok ellenére végre megnyugtatóan rendeződött. Augusztus 1-jétől Zátonyi Szilárd jelenlegi igazgatóhelyettes veszi át a vezetői feladatokat – a belső pályázó a jogszabályok értelmében ezzel nem bízható meg –, s ha a szeptember 6-i közgyűlés rábólint, egy évig megbízott igazgatóként vezeti az intézményt. „Végre nyugodtan hagyhatom ott az igazgatói széket, hiszen kollégámat a tantestület és a szülők is támogatják" – mondta Ladocsi Flórián nyugdíjba vonuló igazgató. Várhatóan a jövő évi pályázatokkal együtt ide is új pályázatot ír ki az önkormányzat, addig azonban végre nyugodt légkörben folyhat a munka az iskolában.

Olvasóink írták

  • 1. egy Szigetszentmiklósi tanuló 2008. szeptember 03. 21:41
    „Ez szánalmas! Sipos Gyöngyi nekem az igazgatóm volt (szerencsére csak volt) és 1 év alatt úgy meg utáltam hogy az hihetetlen. De nem csak én hanem az egész suli, a tantestület, a tanulók szülei, és kb mindenki. Már arra vártunk 1 hónap után is, hogy mikor húz már el a ....... ba. Elnézést, de muszály volt leirnom, hogy mindenki tudja milyen is valójában. A Győriek örüljenek, hogy nem oda ment igazgatónak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Márton: Bizonytalan idősek, elbocsátott munkatársak

Pannonhalma - Információnk szerint három éve eladósodott az a kft., amely – tulajdonosként – üzemeltette a mára hatalmas adósságot maga előtt görgető Szent Márton Otthont. A negyven idős lakó attól tart, ha nem bólintanak az új tulajdonos új feltételeire, a nyugdíjasházzá való átalakításra, akár utcára is kerülhetnek. Tovább olvasom