Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Boszorkányok szellő hátán bábszínházban a szivárvány

A Vaskakas Bábszínház legújabb bemutatója színes formavilágával, hihetetlen játékosságával, a bábszínházak erősségének számító gyerekvarázslataival kápráztat.

A pályán már számtalanszor bizonyító Ragán Edit jutalomjátéka ez a darab, melyet Kocsis Rozi állított össze ismert és kevésbé ismert gyerekversekből, valamint saját mesés gondolataiból.

A történet két mondatban elmesélhető. Él valahol a világ végén egy boszorkány. Ő a négy évszak boszorkánya. Feladata kedves de nem túl könnyű, gondoskodnia kell minden időben arról, hogy a megfelelő évszak elkezdődjön és véget is érjen. Hogy közben milyen csodás, amikor kiteljesítik magukat, virágjaikat, legyenek jégből vagy ezer színű sziromlevelekből.

Az egyszemélyes színház ezernyi veszélyt hord magában. Hiszen nincsenek partnerek, nincsenek akik leveszik a játszó személy válláról a terhet, vagy kisegítik, ha valami apró, a nézőknek általában észrevehetetlen hiba történik.

Boszorkányok szellő hátán bábszínházban a szivárvány - Fotó: H. Baranyai Edina


Ragán Editnek, enek az elragadóan csörfös boszorkánynak, aki ahogy a szövegben el is hangzik, inkább tündérnek néz ki, nincs szüksége segítségre. Az elején beleveti magát a játékba, bevonva a nézőket is ebbe, és mindvégig lankadatlan figyelemmel kell néznünk és csodálnunk őt.
A rendező Ujvári Janka igazi játékmester. Nagy Kovács Géza díszleteiben, és jelmezeiben azonnal meglátja a lehetőséget.

Egy gyerekeknek szánt előadásban nem lehetnek hosszú szünetek. Nem lehet hagyni, hogy a figyelem lankadjon. És az alkotók nem is hagyják. Ehhez a játék, a körülmények, a tényleg szivárvány színben pompázó hátterek, valamint a fülbemászó dallamok is hozzájárulnak.
Rab Viki a Vaskakas bábszínház zeneszerző színész zenésze. Igazi kincs a ládikóban, amiben a talentumokat őrzik a Vaskakasban.

A legkisebbeknek is és a nagyobbaknak is élvezetes zenéket komponált ismét. Azok, akik megnézik a darabot azt sajnálhatják csupán, mint ahogy más vaskakasos darabok esetében is, hogy nincs meg ez a zene egy CD-n amit megvásárolva, otthon is lehetne hallgatni a dalokat.

Mondjuk akár egy boszorkányos gyűjteményt is kiadhatnának, hiszen jól emlékszünk a nagyobb korosztálynak is volt már egy igazán pompásra sikeredett boszis előadás, akkor épen Kocsis Rozival, a mostani dramaturggal főszerepben.


Ajánlott a darab 3-tól 12 éves korosztályig az első sorból, sorokból való megnézésre. Ők némi kis finomságra is számíthatnak.

Valamint a 12-88 éves korosztálynak a hátsó székekről való megtekintésre.
Külön figyelmet érdemel Süni. Akit a gyerekek közül egy a premieren: Néz anya kecske! módon ismert fel.

MIért nagyon szerethető a darab? Ragán Edit szívből jövő játéka, a rendező érzékenysége, a dramaturgia gyerekismerete, a zenék lélekcsendítő összhangja, és Kéregmanó figurája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bakterház Győrben fékezett

Kritika - Játék mozdony pöfögésétől, fékcsikorgásától, szellentések gépi hangjától és az emberek… Tovább olvasom