Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Börtöntörténeti tárlat nyílt Győrben

Börtöntörténeti tárlat nyílt szerdán Győrben; a kiállítás a büntetés-végrehajtási intézetek világát idézi meg, a szokásos eszközök mellett építészeti kuriózumokat is felvonultatva.

Három éve kezdett saját történetének feltárásába a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet; ehhez a munkához kérték nemrégiben támogatásunkat – hangzott el Az ismeretlen börtön című tárlat szerdai megnyitóján.

Országos és helyi szinten is cél a társadalom felé nyitás, az, hogy objektív kép alakuljon ki a munkánkról, az intézményekről, a fogvatartásról és az ott dolgozókról – mondta el az MTI-nek az eseményen Mihály Attila büntetés-végrehajtási ezredes, a fennállásának 125. évfordulóját idén ünneplő megyei börtön parancsnoka.

A szerdán megnyitott tárlat január elejéig lesz látható az egykori győri zsinagóga, a Széchenyi István Egyetem koncertterme - helyiségeiben. A nagytermet körülölelő karéjban a 19-20. század nagy törvényház- és börtönépítésze, a törvény- és fogháztervezés hazai "piacát" évtizedeken át uraló Wagner Gyula több tervét állítják ki.

A győri börtön eredeti rajzai mára elvesztek, a bővítéshez kapcsolódó munkák viszont megtekinthetőek a tárlaton. De belenézhet a közönség az Egerben, Szolnokon vagy Vácon ma is álló, Wagner elképzelése alapján emelt épületek tervei mellett egy különleges dokumentumba is. A szegedi Csillag terveit ugyanis régóta nem tették közszemlére – mondta el az MTI-nek Grászli Bernadett, a győri börtönnel a kiállítás megteremtésében együttműködő Városi Művészeti Múzeum igazgatója.

Hozzátette: a zsinagóga téli templomának karzatán az egykori és a mai börtönélet tárgyi emlékeiből rendeztek kamarakiállítást. Ebben helyet kapott 18. századi fogdakönyv éppúgy, mint néhány fiatalabb társa, de befért a válogatásba az egykor "lőcsei fehér asszonyként" ismert Korponay Jánosné fogságának és pörének néhány tárgyi emléke is. Őt győri raboskodása után a város piacterén fejezték le 1714-ben.

Külön érdekességnek szánják a büntetés-végrehajtási egyenruhák fejlődésének bemutatását. Az 1950-as években használt daraboktól a most rendszerben lévőkig több változat is látható - de csak a személyzet ruházatából. Kiállítottak priuszlapokat éppúgy, mint a harmincas évekből fennmaradt, a rabok által készített karikatúrákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forró sivatagot varázsolnak a színpadra

A Győri Nemzeti Színház társulata december 3-án premierrel örvendezteti meg a közönséget. A… Tovább olvasom