Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Börtönt a feketemunkáért?

Európai Unió - Magyarországon általában megengedőbbek az emberek a feketegazdasággal szemben, mint az Európai Unióban – ez a következtetés vonható le az uniós közvéleménykutatás-sorozat, az Eurobarometer legfrissebb reprezentatív felméréséből. Minden huszadik magyar szerint börtönnel kellene sújtani azokat, akik feketén dolgoznak. A többség úgy véli, elég a bírság.

Magyarországon általában megengedőbbek az emberek a feketegazdasággal szemben, mint az Európai Unióban – ez a következtetés vonható le az uniós közvéleménykutatás-sorozat, az Eurobarometer legfrissebb reprezentatív felméréséből. A kérdezőbiztosok azt kérték a válaszadóktól, hogy 1-től 10-ig terjedő skálán értékeljenek bizonyos jelenségeket úgy, hogy az egyes a teljesen elfogadhatatlant, a tízes a teljesen elfogadhatót jelenti. Az itthoni átlag 2,9 lett – ennél magasabb szám csak Litvánia (3,1), Ausztria (3,3) és Lettország (3,5) neve mellett szerepel, míg Csehországgal és Szlovákiával holtversenyben vagyunk a 27 tagú EU-ban, amelynek átlaga 2,5.

Kattintson a kére >>


Nálunk az átlagosnál is kevésbé utasítja el a társadalom a háznál végzett feketemunkát, a bliccelést, illetve azt, ha valaki úgy kerüli el az adófizetést, hogy nem, vagy csak részben vallja be jövedelmét.

A kutatás szerint Magyarországon az „utóbbi tizenkét hónapban" minden tizedik ember vett igénybe olyan szolgáltatást, amelyhez feketemunka kapcsolódott, minden tizennegyedik dolgozott, és minden tizenhetedik vett árut feketén, azaz számla (és áfafizetés) nélkül. Az uniós átlagok ennél kicsivel alacsonyabbak. A téma érzékenysége miatt ugyanakkor jó okkal feltételezhetjük, hogy ezek a számok inkább az alsó határt jelentik, hiszen feltehető, hogy voltak, akik nem őszintén válaszoltak a kérdésekre.

A magyarok egyharmada a feketemunka legfőbb okát a magas adókban és járulékokban látja – ez kétszerese az uniós átlagnak. Honfitársaink 13 százaléka tartja a jelenség magyarázatának, hogy bejelentett foglalkoztatás esetén alacsonyak a fizetések, 11 százalék szerint a „fehérgazdaságban" kevés az állás. A válaszadók 7 százaléka mondja azt, hogy a hatóságok nem ellenőriznek megfelelően.

Pedig megtehetnék, a hazai és az uniós társadalom nagy része ugyanis büntetéspárti. Itthon a megkérdezetteknek csupán 15 százaléka gondolja azt, hogy elegendő annyi is, ha a feketézőkkel befizettetik az adókat és a járulékokat, 64 százalék szerint azonban ehhez bírságnak is társulnia kell.
Vannak, akik ennél is továbbmennek: minden huszadik magyar börtönnel sújtaná az efféle kihágást.


Feketemagyarázatok

A feketemunkát igénybe vevők kétharmada az olcsóság, egyötöde a gyorsaság miatt teszi ezt. A feketén dolgozók fele azzal érvel, hogy ez mindkét fél számára előnyös, negyede mondja, hogy olyan idénymunkáról van szó, amit nem érdemes bejelenteni, hatoda pedig nem talál magának tiszta állást.

Olvasóink írták

  • 1. Tóthné 2007. november 04. 16:26
    „Igaz, visszahúzó lenne, de sokan nem is tudják addig, hogy feketemunkások, míg pl. orvoshoz nem fordulnak, amikor pillanatok alatt kiderül a biztosítás hiánya.A vállalkozó későn,az utolsó pillanatot megvárva , minimálbérért bejelentve dolgoztat, de minden juttatást kiír a " munkás nevében ", ami a " dolgozó" emberhez el sem jut.SŐT !!! Munkaügyi központhoz irányítja az embereket, hogy majd ott fizetik a járulékokat, a mellékest nála megkeresheted!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kereslet (talán) lenne a hiányzó biopiacra

Megyei körkép - Bár több vidéki nagyvárosban működik biopiac, a megyében évek óta nincs; az egyetlen… Tovább olvasom