Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Börtönőrök kerestetnek

Már a munkaügyi központon keresztül is keresnek Győrött börtönőröket, ám a parancsnok szerint a felügyelők mintegy 80 százaléka évek óta hirdetésre jelentkezik a megyeszékhelyen. Egy kezdő felügyelő garantáltan bruttó 132 ezer forintot keres és ebből mintegy 80 ezret visz haza, pótlékok nélkül.
Mint tudjuk, „ott túl a rácson egy más világ van", de ez kívülről nézve sincs másképp: talán a legtöbb titokkal övezett hely a börtön. Ezért is kapjuk fel a fejünket, amikor az esztergályost vagy éppen bolti eladót kereső álláshirdetések között megbújik egy-két olyan, ami a rácsok mögé eső, ismeretlen tartományba keres embert. Ki kell ugyanis mondani, hogy már az ország rosszabb munkaerőpiaccal rendelkező térségeiben is nehézségekbe ütközik a képzett és megfelelő adottságokkal rendelkező személyek felkutatása.

Ha felmegyünk az országos parancsnokság, a BVOP internetes honlapjára, a „karrier" címszó alatt megtaláljuk az aktuális állásajánlatokat. Jelenleg 17 állást hirdet a központ – ennél több ajánlatot is kiadtak az országban –, keresnek például géplakatost, főigazgató főorvost, szakácsot, tűzvédelmi munkatársat és természetesen amiből mindig hiány van: felügyelőt. Megkérdezhetik sokan: csak úgy „be lehet esni" az utcáról a börtön szigorúan őrzött kapuján?

Magasabbak előnyben

Mihály Attila bv. ezredes, a győri intézet parancsnoka szerint a BV. 18. évét betöltött, lehetőleg érettségizett, megfelelő kiállású, fizikumú, egészségi és pszichés állapotú, büntetlen előéletű munkatársakat vesz fel, a hirdetésekre jobbára férfiak jelentkeznek, s főként rájuk is van szükség. Most pedig nézzük, mi vár a kedves olvasóra, ha börtönőr szeretne lenni. Ott kezdődik, hogy a magasabb testalkatú, jobb kiállású jelentkezők – ahogy mondani szokás – előnyt élveznek, még ha a jogszabály ezt a kritériumot nem is írja elő. Az Állami Egészségügyi Központban végzett alkalmassági vizsgálatok után a kedves olvasó büntetlenségét az érintett parancsnokság ellenőrzi, sőt, sajátos módon még a közvetlen hozzátartozók feddhetetlenségét is megvizsgálja, kizárva például az esetleges bűnszervezeti összefonódásokat. A börtön kapuját átlépők egy négyhetes képzést kapnak, ennek keretében tanulnak lőni és alaki ismeretekre is szert tesznek, mivel a mostani generáció már nem volt katona és tudni kell, hogy a legtöbb esetben pályakezdő fiatalok jelentkeznek a börtönökbe, fegyházakba. Az őrmester munkába áll és egy öt hónapos – havi egyhetes – levelező képzésen vesz részt. Ezt azonban régóta kevesli a vezetőség, ezért idén szeptembertől már 14 hetes lesz az alapképzés és ezalatt szolgálatba sem állhat az illető.

Miért éppen hirdetéssel?

Jelenleg Győrött csaknem 90 dolgozóra – kétharmaduk felügyelő – 160–190 fogvatartott jut, a képzett szakemberekre most is és a jövőben is szüksége van az intézetnek. Így el is érkeztünk a fő kérdéshez: miért keresik hirdetéssel a fegyőröket? Mihály Attila ezredes szerint a helyi vezetés már régen túllépett azon, hogy hátradőljön és a maguktól betévedőkre várjon, ezért körülbelül tíz éve hirdeti az álláshelyeket. A BV. dolgozók bérezése mindig is érzékeny terület volt, s még némi súrlódáshoz is vezetett, amikor a rendőrség tagjai már a bevezetés évében megkapták a 16 ezer forintos őrzési pótlékot, ami – 5 százalékkal kisebb mértékben – a BV.-seknek csak ez év januárja óta jár. A bérszerkezet alapjait ’96-ban fektették le, a pótlékokkal kiegészített alapilletmény a köztisztviselői béreket követi különböző szorzók alapján. A lényeg, hogy egy kezdő felügyelő, bárhol az országban, garantáltan és pótlékok nélkül 132 ezer forintot keres, ebből átlagosan 80 ezret visz haza. Ez nem számít ma a legrosszabb keresetnek, de egy család eltartásához sajnos kevés. Ezért az őrök közül sokan másodállást vállalnak, amihez viszont engedélyt kell kérniük és akármilyen munkára nem kapnak áldást a parancsnoktól. Ami többek között viszont előny: az a biztos alapbér és a kiszámítható nyugdíj, amire 25 év szolgálati viszony után jogosultak a munkatársak. A parancsnok elmondta: a ’96-os törvény szerint ez azokra is vonatkozott, akik előtte máshol dolgoztak, így az elmúlt tíz évben a régi állomány hatalmas hányada ment nyugdíjba, ami ennek a szervezetnek az életébe is jelentős változásokat hozott. A ’96 után jötteknek viszont itt kell kitölteni a 25 évet, s mivel az állomány teljesen kicserélődött, most 10–15 évig nem kell a börtönöknek „nyugállományba vonulási dömpinggel" számolni. Az pedig – teszi hozzá az ezredes –, hogy valaki idő előtt elhagyja a szervezetet, nem jellemző, mivel a jelentkezők szándékának komolyságát a felvételkor tesztelik.

Állásbörzéken is

Ugyanúgy, ahogyan azt is, hogy nem élnének-e vissza a pozíciójukkal, mivel sokan talán azt gondolnák, hogy ebben az állásban a hatalom a legvonzóbb. Mihály Attila szerint azonban a pszichikai teszt kiszűri az ilyesmit. Ami az emberi tényezőket illeti, lehet, hogy valakit érdekel a fegyver, csalogat az egyenruha, de akad olyan is, aki az állásinterjún azt mondja: emberekkel szeretne foglalkozni. Kérdésünkre a parancsnok kifejtette: a fegyőröknek nem szabják meg, hogy vigyázzanak inkognitójukra, a munkájukról azonban törvényi rendelkezések értelmében nyilván nem beszélhetnek. Ugyanakkor az ezredes szerint éppen a jó értelemben vett nyitás a mai kor követelménye, ezért ő szorgalmazza, hogy a győri börtön az állásbörzéken is megjelenjen. Sőt, tette hozzá, a büntetés-végrehajtási szervezet új országos parancsnoka, dr. Kökényesi Antal bv. altábornagy szerint is a toborzásra, a képzésre és az oktatásra kell helyezni a hangsúlyt.

Olvasóink írták

 • 11. mtt 2008. május 07. 21:31
  „Belekotyogó! Sajnállak....”
 • 10. orgona 2008. május 06. 23:55
  „Ezek nem is normalis emberek velemenyei,olyanok vagytok mint a VIPERAK egymast marjatok! Nem veszitek eszre magatokat?”
 • 9. Belekotyogó 2008. május 06. 01:53
  „Mtt szerintem te vagy a tapló, méghozzá imígyen nagybetűvel: TAPLÓ. És én ezért nem kérek elnézést, ahogy te sem kértél okostóni.”
 • 8. mtt 2008. május 04. 10:05
  „Lyon, - megbocsájtva....Egyébként ha a reagálását újra elolvassa, annak tűnik...Tudja, az írott üzenet azért nem az igazi, nem hallani benne a hangsúlyt. Üdv.”
 • 7. Lyon 2008. május 03. 17:01
  „Mi vagyunk a taplók? Már elnézést, de én nem sértésnek szántam a tankpilótát. ELNÉZÉST! Másrészt, én 18 éves vok. A tényeken ne vitatkozzunk. Én is katonai pályára jelentkeztem, de engem is elutasítottak, mert van egy kis pollenérzékenységem.(nagyon minimális). Még egyszer elnézést kérek, ha úgy érzi, hogy megbántottam. Amúgy az ilyen szigorú szabályok mellett találnak embereket. Nem keveset.”
 • 6. mtt 2008. május 02. 20:26
  „Hogy Önök mekkora taplók, hihetetlen. Ezzel a modorral mit keresnek normális emberek vita oldalain? Én nem bántottam neg senkit, de Önök aztán gázolnak másokon, szánalmas. 2 éve végzett a Bercsényiben a gyerekem. Közben jött a szankcionálás. Egyébként Lyon, menjen a te gyereked oda, ahova én gondolom, veled együtt. Üdv.”
 • 5. Lyon 2008. május 01. 11:09
  „Kedves mtt!!
  Szeretném megkérdezni, hogy mikor jelentkezett a fia a rendvédelmi szakra? Ugyanis már elég régóta nagyon szigorú előírások vannak. Itt pedig ígazat adnék Belekotyogó hozzászólónak. Mellesleg megjegyzem, hogy a fia nyugodtan jelentkezhetne tankpilótának. Ott a MAX. 168 cm a követelmény...”
 • 4. mtt 2008. április 30. 18:00
  „Belekotyogó! amiről én írtam, diszkrimináció. Ön miért jobb ember, ha más színű a szeme, mint nekem, vagy magasabb, soványabb, kövérebb. Megjegyzem, mikor felvételizett a rendvédelmi szakra, nem volt előírás sem és követelmény sem.Mai napig tekjesítenek szolgálatot az utcán rendőrök, rendőrnők, vékony testalkattal, alacsony termettel. Ez a rosta 2004-ben jött, EU-s "szabvány" tehát aki ez előtt szerelt fel bármilyen rendvédelmi szervhez, az szerencsés volt ebből a szempontból. Egyébként sehova nem vették fel, ahol BM orvos vizsgál, még tűzoltónak sem, pedig lehet hogy szerencsésebben mászna be egy spájz ablakon, mint egy 190cm-es. Csak az bánt, hogy kidobott 4 évet egy használhatatlan érettségire. Üdvözlöm.”
 • 3. Belekotyogó 2008. április 29. 10:35
  „A törvény nem írja elő - ez volt a cikkben. Ettől a munkáltató még előírhatja. Egyébként van benne logika is: már ne haragudjon, de egy 164 centis őr ne jelenjen meg egy nehézfiúval a bíróságon, ismét csak ne haragudjon már, de így van.”
 • 2. mtt 2008. április 28. 20:28
  „A gyerekem rendvédelmi szakon végzett, nem igaz, hogy csak előnyt élveznek a magasak, ezt követelményként adják le, - így őt eleve ki is zárták, mivel alacsony termetű, 4 cm-rel kisebb mint a 168cm.”
 • 1. nem hiszem el 2008. április 28. 14:03
  „Csak annyit szeretnék hozzászólni, hogy 132.000 Ft-nak nem
  80.000 Ft a nettója, hanem 97.000 Ft! azért van egy kis különbség, még ha nem is túl sok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákok kampánya a dohányfüstmentes környezetért

Győr - „Szép a bőröd! Szép a hajad. Ha nem füstölsz, az is marad!"– többek között ilyen… Tovább olvasom