Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Börtönévek a felelőtlenül elrabolt életekért

Győr-Moson-Sopron - Gyorshajtás, szabálytalan előzés: továbbra is ezek a fő okozói a halálos baleseteknek, akár a péntekinek, amely az autópályán három életet követelt. Most annak néztünk utána, a legemlékezetesebb tragédiákat milyen bírósági ítéletek követték a megyében.

Azt gondolhatják sokan, hogy egy vétkes vezető, ha nem fogyasztott alkoholt, csupán felfüggesztett szabadságvesztést kap egy többek halálát okozó baleset miatt. A közel- és távoli múlt bírósági ítéletei azonban rácáfolnak erre. Mindjárt idekívánkozik két eset, mindegyik 2000-ben történt – az egyik augusztusban, a másik novemberben – s mindegyik három életet követelt az M1-es autópályán, akár a most pénteki szerencsétlenség. Az őszi tragédia Lébény térségében történt, a román kamionsofőr két év, két hónap fogházbüntetést kapott. A végzetes karambolt a fáradtság okozta, a vezető figyelme lanyhulni kezdett, nem sokkal később áttörte a szalagkorlátot, s a szembejövő sávban találta magát. Ugyanígy három halálesetért felelt az a német vezető, aki Győrtől öt kilométerre belerohant egy másik autóba. A balesetet kizárólag a figyelmetlenség okozta: a vezető leejtett valamit és a pedálok között matatott, amikor előtte lassítani kezdett egy Toyota... A férfit három év fogházra ítélték, letöltése előtt még meglátogatta a kórházban a balesetben megsérült tizenöt éves lányt.

Folytathatjuk a sort: kitörölhetetlen a megye emlékezetéből például a győr-likócsi tragédia, ami azért is hagyott mély nyomot mindenkiben, mert okozója elhajtott a helyszínről, s a rendőrség a lakosság segítségét kérte a felkutatásához. Szívszaggató tragédia volt ez a likócsi: anya és kislánya együtt haltak meg a kereszteződésben 2001. április 11-én, amikor egy kamion kihajtott eléjük. Nyilván mert elmulasztotta a segítségnyújtást, a bíróság szigorúbb volt, mint az előző esetekben: négy év börtönre – és nem fogházra – ítélte a vétkes vezetőt. S itt volt még többek között a kópházi tragédia, amikor egy férfi a zebrán elgázolt egy egész családot, s aki végül életét vesztette, a még csak tizenöt hónapos Marcell volt. A szívszorítóan rövid életet élt kisfiú két testvére és édesanyja súlyos sérülést – köztük az ötéves Vivien maradandó károsodást is – szenvedett. A bíróság két év, három hónap fogházban mérte a végzetes szabálytalanságot.

A mécses már 2002 óta őrzi a huszonhét éves édesanya emlékét Győrött, a Szent István úti kereszteződésben. Fotó: Krizsán Csaba


S ki ne emlékezne arra a huszonhét éves anyukára, aki a győri Szent István út és az Újlak utca sarkán lelte halálát, amikor egy busz áthajtott a piroson és beleütközött a kocsiba. A halott nő emlékét azóta is mécses őrzi a villanyoszlopnál. A busz vezetője felfüggesztett szabadságvesztést kapott, s természetesen nem dolgozhatott tovább munkakörében.
Láthattuk, hogy a felfüggesztett büntetés a több életet követelő baleseteknél viszonylag ritka, a törvény egyébként – a halottak számát tekintve – a kettőnél húz éles határt: alatta egytől öt évig, három vagy több áldozat esetén kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújt. Más eset az ittas vezetés: akkor a büntetési tétel egy vagy két elhunyt esetében máris kettőtől nyolc évre, ennél több halált követelő balesetnél öttől tíz évre ugrik.

Nem csoda hát, hogy a megyében minden idők egyik legsúlyosabb, közlekedési ügyben kiszabott büntetését az a férfi kapta, aki autójával 1997 októberében három életet oltott ki az egyik nyúli kanyarban. A szörnyű diszkóbaleset áldozatai közül ketten testvérek voltak, akiknek szülei ajtaja előtt a rendőrök hosszú percekig feszengtek, míg erőt vettek magukon a csöngetéshez. Hét évet kapott az iszonyú baleset okozója, vagyis többet, mint amit a bíróságok egy átlagos rablásért szoktak kiszabni.

A rendőrség tapasztalatai szerint egyébként a balesetek többségéért mindig is a gyorshajtás volt a felelős, ám az utóbbi időben majdnem ennyi esetben okozta a bajt a szabálytalan előzés, irányváltás vagy haladás. Ami az ittasságot illeti, sajnos nincsenek jó híreink: tavaly ötven százalékkal több esetnél találtak a balesetet okozó sofőr szervezetében alkoholt, mint korábban.

Olvasóink írták

 • 6. SPAN 2008. február 19. 19:52
  „Csajeee
  Nem voltam ott csak azért tettem be az újságíró idézetét mert valótlant állított és ezáltal megint kamionos lett a hunyó.
  Az utóbbi időben egyre több a média által megbolygatott felesleges iromány az úrvezetők kamionok motorosok gyalogosok össze nem féréséről.
  És ezek az írások csak olaj a tűzre.
  Összeugrik a Magyar és az újságíró meg jóll keres mert van miről irni.”
 • 5. Attila 2008. február 19. 18:47
  „Nem tudom.... Aki hülyeséget csinál, vállalja a felelősséget,ezért vagyunk felnőttek. Szemétség hogy elhajtott, undorítónak tartom. Otthagyott két szerencsétlen embert Likócsnál, ez nem bocsátható meg. Ez mind amit kiszabtak az okozókra kevés. Mindenki aki baleset okozója egy családot, embereket tesz tönkre, főleg ha ittas, vagy cserbenhagyásos esetről van szó.”
 • 4. csajeee 2008. február 19. 18:10
  „Span!
  Ott voltál?
  Tényleg szörnyű ami történt likócson, de amit a szgk vezetőjével és annak családjával műveltek, az se volt semmi.
  Amúgy akinek jogsija van az fél lábbal a sírba, másik fél lábbal a börtönbe van.
  Nem tudni ki hogy reagál le dolgokat.
  Amikor nekem volt balesetem egy motorossal(hála isten semmi baja nem volt) és idegessébe majdnem neki mentem, minden ember más, nem biztos hogy azért ment el a helyszínről, mert így döntött jól.”
 • 3. SPAN 2008. február 19. 14:58
  „Tisztelt Laczó Balázs
  kérem nézzen utánna az eseteknek mielött ír valamit.

  Szívszaggató tragédia volt ez a likócsi: anya és kislánya együtt haltak meg a kereszteződésben 2001. április 11-én, amikor egy kamion kihajtott eléjük.
  Ez esetben nem a kamionos volt a hibás hanem 1 sz.g.k lökte a kamion elé a vétlen autóst és ő menekült el.
  Érdekesség az esetben hogy ebben a a balesetben is mint a péntekiben u.az a Győri cég kamionja volt a résztvevő.”
 • 2. Kismocsy 2008. február 19. 13:09
  „Ez szörnyű,de télleg!!!”
 • 1. Esbeta 2008. február 19. 08:40
  „Ha jól tudom 1997 áprilisában Bezenye mellett is volt egy több halálos áldozatot követelő baleset, ott mi a helyzet vagy mindenki meghalt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A londoniak háromszor jobban élnek, mint mi

Európai Unió - A londoniak és a hamburgiak háromszor, de még a burgenlandiak is kétszer jobban… Tovább olvasom