Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 13°C | 25°C Még több cikk.

Börtön bérmunka nélkül

Hirdetés útján keres munkát a győri börtön. Így akarnak partnert találni a fogvatartottak foglalkoztatásához, mivel megbízásaik akadoznak, a vállalkozások pedig többnyire nem tudják, hogy a büntetés-végrehajtási intézet bérmunkát végezhet.
Fotóillusztráció
A szabadságvesztésüket töltők büntetését csak fokozza, ha tétlenségre kárhoztatják őket – vallja Csitke Sándor ezredes, a megyei büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka. Főképpen ezért keres bérmunka jellegű tevékenységet a győri börtön a fogvatartottainak.

Az okok között persze szerepel, hogy ez pénzkeresetet jelent a raboknak és a jogerősen elítélteknek munkavégzési kötelezettségük is van. Az intézet pedig nem tud mindegyiküknek feladatot adni a karbantartó műhelyben vagy a konyhán.

Labdavarrás, csomagolás

A bőrlabdavarrás három éve megszűnt, azóta fültisztító pálcikák csomagolására kapott megbízást folyamatosan az intézet. Ám a megrendelés akadozik, mivel a munkát végeztető cég piacokat vesztett. Papíráruk csomagolására eddig is csak idényjelleggel nyílt módja a fogvatartottaknak, tudtuk meg a parancsnoktól, aki az újsághirdetés kapcsán azt is közölte: tavaly kialakítottak három különböző méretű termet, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a munkavégzéshez.
Az intézet elsősorban szakképesítést nem igénylő feladatot – például egyszerűbb összeszerelést – tud vállalni üzemében, 15–25 ember foglalkoztatásával. Az is behatárolja a lehetőségeket, hogy a biztonsági előírásokat be kell tartani.
Az ezredes bízik abban, hogy bővíteni tudják megrendeléseik körét, mert eddig minden partnerük elégedett volt és az új megbízó is hamar meggyőződhet a börtönben végzett bérmunka előnyeiről.

Legalább a minimálbér harmada

A büntetés-végrehajtási intézet gazdasági vezetője, Németh Attila elmondta: a munkaadó – az egyéni vagy társas vállalkozás – a fogvatartottal nem kerül jogviszonyba, az intézettel köt szerződést. A munka törvénykönyvének nagy része a szabadságvesztésüket töltőkre is vonatkozik. Munkájukért havonta legalább a múlt évi minimálbér harmadát kell kapniuk, azaz jelenleg minimum nettó 16.700 forintot.
Három éve rendszeresen járnak fogvatartottak a győri állatkertbe. Naponta négy órát dolgoznak: járdát söpörnek, parkot rendeznek, lovakat gondoznak. Munkájukkal mindenki elégedett, a hónap végén ez a lehetőség mégis megszűnik. A külső helyszíni őrzés biztosítása a büntetés-végrehajtási intézetnek túl nagy leterhelést jelent. A kedvező tapasztalatok miatt azonban a parancsnok keresi a megoldását, hogy más formában folytatódhasson ez a kapcsolat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrzik a hagyományt

A kézművesség fogásainak és a népi kultúra szokásainak átörökítése érdekében Nyúlon nemrég… Tovább olvasom