Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Borsos lett a cukor ára - megnéztük, hogy hol és mennyiért adják Győrben

Az édesszájúak bánatára megugrottak a cukorárak a piacon. Körülnéztünk kicsit Győrben, hogy hol mennyiért adják a kristálycukrot. A piaci helyzetről szakértő véleményét kértük ki.

"A cukor világpiacán az árak 2010/11-ben 30 éve nem tapasztalt magasságot értek el. Utoljára 1980-ban, a második olajválságot követően volt példa hasonló árfolyamokra.

A probléma gyökere a globális cukorkereslet egyenletes növekedése, ezen felül néhány meghatározó cukorexportőr ország a vártnál lényegesen alacsonyabb termelése is fontos szerepet játszott" - tudtuk meg Náray Vilmostól, a Magyar Cukor Zrt. illetékesétől.

Ennek oka, hogy a globális termelés két egymást követő évben maradt el a fogyasztástól: 2009/10-ben a termelő régiók egy részében a megszokottnál szárazabb időjárás (Brazília), míg másutt éppen a túlzott
csapadékmennyiség (EU) vagy éppen az árvíz (Ausztrália) sújtotta a cukornád és cukorrépatermést.

A cukor ára Ausztriában

Linz
BILLA - kristalycukor: 0,75 €, finom kristalycukor: 0,89 €
Hofer - finom kristalycukor: 0,65 €

Felsöpulya
Penny Market - finom kristalycukor: 0,65 €


Fotónk illusztráció
Fotónk illusztráció

A világpiaci változásokkal párhuzamosan jelentős változások történtek az Európai Unió cukorpiaci szabályozásában is.

Az EU a megelőző évtizedek világpiaci áraiból kiindulva ugyanis 2005-ben döntött az akkor „drágának" tartott belső termelés csökkentéséről, annak érdekében, hogy növelje a versenyképességet és piacot biztosítson a legkevésbé fejlett országok akkor még olcsón megvehető nádcukrának is.

Ezáltal az Európai Unió a belföldi piac ellátásában jelentős részben importra lett utalva, mivel belföldi kvótatermelése így mintegy 3-
3,5 millió tonnával marad el a fogyasztástól. Az import ugyanakkor a közelmúltbeli világpiaci árak mellett a tervezettnél lényegesen kisebb mennyiségben érkezett az EU-ba. Az a helyzet állt ugyanis elő, hogy a kedvezményes importkvóták birtokosai a világpiacon többet kaptak a cukorért, mintha azt Európába szállították volna. Az Európai Bizottság pedig - a hónapok óta látható piaci hiányhelyzet ellenére - csak 2011. februárban kezdett bele olyan átmeneti importszabályok kidolgozásába, melyek a piaci helyzet rendezését lehetővé tehetik - tudtuk meg Náray Vilmostól.

Győrben 330 és 380 Ft között mozog a kristálycukor ára

Körülnéztünk Győr nagyobb bevásárló központjaiban, hogy mennyibe kerül a kristálycukor kilója.

Fotónk illusztráció
Fotónk illusztráció

A győri 'Nagytesco"-ban találtunk a Magyar Cukor Zrt. nevével ellátott és szlovák származású terméket is.

A szlovák márka 339 Ft/kg, a magyar pedig 329 Ft-ba került.

Tettünk egy sétát a győri Lidl üzletekben is. Itt is 329 forintért árulnak egy kilót.

Az Interspar áruházakat is megjártuk. Itt már szélsőségesebb viszonyokat tapasztaltunk. A Szlovákiából származó, (a "Nagytesco"-ban 339 Ft-os) termék 375 forintért van kínálaton, ám a klasszikus Koronás cukor 'csak' 339 forint. Tegyük hozzá, utóbbiból csak pár csomag akadt a polcon.

A finom kristályszemcsés cukorért mélyebbre kell nyúlni a zsebünkben: 420-470 fortintos árat kérnek érte. Mindegyik bevásárlóközpontban 400 forint felett találjuk csak meg.

Olvasóink írták

97 hozzászólás
 • 97. Hans49 2011. március 10. 15:26
  „Ausztria termőterületét nézve sokkal kevesebb cukorrépa termelésére használható földterülettel rendelkezik, tehát Ők is a világpiacon importból szerzik azt be ! Hogy lehet a közel azonos beszerzési és kereskedelmi árak között nagyságrendileg ilyen fokú különbség az OSZTRÁK és a MAGYAR cukorárak között ??? egy közgazd technikus.”
 • 96. elmariachi 2011. március 09. 21:57
  „Kedves széchenyi12,
  "Mondhatta volna szebben, kis lovag" :D

  Maga vagy nagyon édesszájú, vagy nem tud számolni. Egy kockacukor kb. 3 gramm 65 gramm tehát legalább 20 kockacukornak felel meg. Amelyik gyerek ennyit eszik rendszeresen, az várhatóan komolyabb betegségekkel fog küzdeni, mint egy hasmenés.

  A kutyás hasonlatával is több probléma van. Gyanítom, hogy a kísérlet részleteivel nem foglalkozott. Szerencsétlen kutya persze, hogy rosszul lesz, ha nem kap más (alacsony GI-ű) szénhidrátot. Másrészt az idézett wikipedia cikk szerint ez csak kutyáknál fordult elő, de embereknél és macskáknál nem. Ezt elfelejtette megemlíteni.

  Ha már a Wikipediából fordídgat törekedjen teljességre, tegye hozzá az emberekre vonatkozó részt is, ahol az áll, hogy havi 1,5 kg (napi max. 430 g) xilit fogyasztása embereknél semmilyen káros hatással nem járt.

  Megjegyzem alapvető különbség a xilit és a cukor között, hogy a xilit édesítőszer (ergo nem is kell lebontania a szervezetnek), a cukrot pedig energipótlásra próbálják sajnos használni.

  Részemről a cukor árát tovább emelném, vagy akár be is tiltanám.

  Az első megjegyzésére reagálva, megjegyzem, hogy sok olyan anyag van, amelyek azért okoznak gondot, mert a szervezet részben vagy egészben lebontja. (ld. liszt)”
 • 95. kisokoska 2011. március 08. 21:34
  „"A cukor világpiacán az árak 2010/11-ben 30 éve nem tapasztalt magasságot értek el." Nem értem! Ausztriában miért alacsony az ára. Oda nem gyűrűzik be semmi. Nem etetni a jó népet. Legalább az újság írja meg az igazat.”
 • 94. elemér 2011. március 07. 17:27
  „A cukor ipar nem támogatja ami a cukort helyettesiti. Azok inkáb a kutyákkal való kisérleteket fizetik.”
 • 93. elemér 2011. március 07. 15:33
  „Xilit-et gyógyszerekben és fogpaszta meg szájöblittökben, rágógumiban is használlják, mert fogakra jó. Nincs hatása az insulinra, ezért cukor betegek is használlják a cukor hejett. Felfuj és megfosat ha tullépik a tolarenciát ami alacsony, viszont a szervezetnek könnyü hozzászokni. Magyarul mindig csak azt tudják és ezt tapasztalatom is igazolja, amit az angolbol leforditanak. Ez pedig gyenge, ezért én forditottam. Az Angol Hiteles, mert feltünteti a forrásokat, a Magyar Wkip.. viszont nem.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Xilit”
 • 92. széchenyi12 2011. március 06. 20:02
  „elmariachi: Figyelj ide te xillites:
  XILIT: Mivel a cukor-alkoholok a szervezetben nem bomlanak le tökéletesen, ezért hashajtó hatása van, aminek foka az egyéntől függ. Más szavakkal van, aki hasmenést kap tőle. Napi 65 gramm elfogyasztása a gyerekek 25 százalékánál okoz hasmenést. Kutyákkal való kísérlet kimutatta, hogy 100 mg xilit/kutya kg, tehát egy 20 kg-os kutya esetében napi 2 gramm alacsony vércukrot (hypoglycaemia) váltott ki, ami bizony életveszélyes is xilit képletelehet. Az alacsony vércukorszint szédüléssel, zavarodottsággal, eszméletvesztéssel majd halállal jár, esetünkben a xilit elfogyasztása után 30 perccel. Ugyancsak kutyák esetében 1 gramm xilit/kutya kg, májkárosodást okozott. Csak hát, a kutya nem ember, legfeljebb a legjobb barátja J.

  Az én magánvéleményem pedig az, hogy sokkal egyszerűbb, ha 30 százalékkal kevesebb cukrot teszünk a teánkba. Ebben az esetben a kalória annyi, mintha xilitet tettünk volna bele, csak egy kicsit kevésbé édes. Ezt pedig meg lehet szokni. Aztán majd kivárjuk, amíg a cukor lobby elő nem áll azzal, hogy hányan és hogyan haltak bele a xilitbe. Ez már csak egy ilyen világ. Akit pedig érdekel a molekula szerkezet, jobbra megtalálja.
  Úgyhogy vissza az agarakkal!
  Engem úgy meg fosat, mint az atom!!!!!! A hasmenés meg elég veszélyes a belekre.....”
 • 91. Muki81 2011. március 06. 19:50
  „Ennyit az EU-s cukorreformról. Nem véletlen, hogy nálunk tökre tették a cukor ipart most már anyuért adhatják amennyiért akarják.”
 • 90. Cloeon_dipterum 2011. március 06. 19:34
  „87. Dwatson 2011.03.06. 12:56
  90-től folyamatosan a szocik vannak hatalmon... napjainkoig. Akkor miért nem mentették meg a gyárakat, ha volt rá 20 évük?”
 • 89. elmariachi 2011. március 06. 18:52
  „Kíváncsi vagyok, hogy milyen lobbi fog nyerni ilyen helyzetből: a cukorgyárak újranyitása, a GMO magokat forgalmazók vagy az egészségesebb életmód hívei. Én ez utóbbinak szurkolok, de nincs mögötti elegendő erő.

  Rá kéne állniuk a hazai termelőknek a természetes eredetű, de nem cukor édesítőkre (pl. xilit /C5H11O5/ előállítása kukoricaszárból) .

  Mi sem cukrot sem mesterséges édesítőszert nem eszünk, azonban az ilyen édesítőszerekre csak ritkán költünk, mivel elég drága: ha 2000 Ft-ért hozzájutunk Finnországból, az majdnem féláron van. Az ára ellenére nem állhatunk vissza cukorra.”
 • 88. buxa 2011. március 06. 14:46
  „Én nem a többszörösét veszem a szokásos mennyiségnek, hanem nem vagyok híve annak, hogy naponta fussak a boltba egy-egy kilóért. Szeretem, ha mindig mindenből van itthon. Akik pedig ingáznak osztrákba, azok szerintem nem csak maguknak viszik az olcsó cukrot, hanem másoknak is. Az osztrák ismerőseim meg kétnaponta járnak Mosonba vásárolni, és visznek mindent, ami nálunk olcsóbb. Ide járnak patikába, fogorvoshoz, fodrászhoz, úgyhogy nem kéne felháborodniuk, hogy most a magyarok járnak át cukorért.”
 • 87. Dwatson 2011. március 06. 12:56
  „75. rommel
  Semmi köze ehhez az MSZP-nek,ha a szocik maradhattak volna 90 után is hatalmon,akkor még minden gyár állhatna ma is és mindegyik állami tulajdonban lenne,mint ahogy a rendszerváltás előtt volt,de jöttek a rendszerváltó pártok élükön az MDF Kisgazda Fidesz és szétbarmolták a mezőgazdaságot(állami gazdaságokat téeszeket,háztáji gazdaságokat),az ipart,mindent eladtak,bezártak amit tudtak!”
 • 86. elemér 2011. március 06. 12:40
  „Magasabb a cukor ára Mo.-n mint a környéken ? Nem ezért vagy azért, de a nagyvilágban és Mo.-n mindig az Amikat majmolják. Amerikában megállapitották mikor utánanéztek, hogy a kereskedök megegyeztek hogy emelik az árat. Cukor árának például évekig semmi köze nem volt a világpiaci árakhoz. Találtak más kifogásokat, szállitás meg egyéb költségek. Igy volt és van ez a többi élelmiszerrel is. Egyszerüen kijelentették hogy az olcsó élelmiszer ideje megszünt. Ezt szajkózta a sajtó is. Az uj üzleteket valamiböl visszakell fizetni.”
 • 85. quaestor 2011. március 06. 12:29
  „Oly feleslegesen vitáztok a cukorfogyasztás szokásairól. Ez erősen függ egy család létszámától is pl.
  Nálunk 4 gyerkőc van, és a tejberizst példának okán cukorral és vaníliáscukorral szeretik. Sütibe is cukor kell.
  Így kb. havonta nálunk 2-3 kg cukor fogy el. Nyilván egy-egy fős háztartásban ez irdatlan sok mennyiség, de 6-7 fős család esetében viszont elfogadható.
  Egyébiránt a cukor egészségre káros hatásáról az a véleményem, hogy ennél durvább dolgok is előfordulnak az élelmiszerekben, lásd az E betűs adalékokat. De ha mindenből ésszel és mértékkel elvet valaki betartja, annak olyan nagy problémája nem lesz az egészségével. Tipikus példa erre a vörösbor. Nem mindegy a minőség és nem mindegy a mennyiség.”
 • 84. vanessa 2011. március 06. 12:11
  „bocs dorf,nem Neked szolt tévedésből irtam ,elnézést”
 • 83. csery 2011. március 06. 08:42
  „71. széchenyi12 Inkább te vigyázz, hogy miket beszélsz. Az lehet, hogy a cukor az egyik legtermészetesebb táplálékunk és szüksége van a szervezetünknek rá, de ez egyáltalán nem a finomított cukrot jelenti.
  http://egeszsegtaplalkozas.shp.hu/hpc/web.php?a=egeszsegtaplalkozas&o=a_cukor_=_mereg__rpl5”
 • 82. Ddorf 2011. március 06. 08:06
  „vanessa én aki cukorellenes pártba vagyok,mikor mondtam ilyet?”
 • 81. vanessa 2011. március 06. 08:02
  „zsukov,minek annyi cukor?még nincs itt a befözés ideje.emlékszem anno volt aki még a fürdökádját is telerakta cukorral)))) messze vagytok még ti europátol,”
 • 80. vanessa 2011. március 06. 07:53
  „Szép jó reggelt!a magyar ember mindig is telhetetlen volt, én soha nem vásároltam 2 kg nál több cukrot,nevetséges vagy dorf,nem azért rakatták vissza mert félnek,hogy nekik nem marad hanem az ottani lakosságra is gondolnak,mert a magyar vevők kifosztanák a boltot,rajtatok nevet nyugat,mert csak itt van az hogy ha kell ha nem akkor is többszörösét veszik meg mint ami kellene,a cukor meg fehér méreg,”
 • 79. Ddorf 2011. március 06. 07:43
  „Msz(M)P+MDF+...szülte a Fideszt. Az alma nem esik messze a fájától. Nem kell csodálkozni.”
 • 78. buxa 2011. március 05. 23:09
  „Tegnap a billában rám szóltak a pénztárnál, hogy csak 5 kg cukrot vehetek. Még azt sem engedte a pénztáros, hogy kétszerre fizessem ki. Ilyen hülyeséget... Miért jó az nekik, ha a másik boltban veszem meg a másik öt kilót? És hány magyarral visszarakatták a polcra a 10 kilós csomagot. Szegény svábok beszartak, hogy nekik nem marad.”
97 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GdF Suez: hosszabb nyitva tartás

A GdF Suez Energia Magyarország Zrt.-nél az utóbbi napokban jelentősen megnövekedtek a fogyasztói… Tovább olvasom