Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Borsos-emlékház

Híd épül Győr és Gyergyócsomafalva között, mégpedig Borsos Miklós életművéből. Lelkes székelyföldi művészetbarátok egy csoportja, a neves szobrászról elnevezett művészeti alapítvány létrehozói, vezetői jártak csütörtökön a folyók városában.
Borsos Miklós
A Káptalandombon megtekintették a Borsos-gyűjteményt, ahol N. Mészáros Júlia művészettörténész, múzeumigazgató kalauzolta a vendégeket.
Érdeklődésünkre Borsos Géza, a művész távoli rokona, az alapítvány elnöke elmondta: a sors különös ajándékaként tulajdonukba került Gyergyócsomafalva középpontjában, Borsos Miklós szüleinek ősi birtokán egy ingatlan, ahol emlékházat, az ifjú tehetségek gondozására alkotóműhelyt alakítanak ki. Ehhez gyűjtöttek Győrben tapasztalatot, mert az ittenihez hasonló módon szeretnék megjeleníteni a jeles alkotó életművét.
– Székelyföldön a tíz éve „ született " alapítvány vállalta, hogy felszínre hozza a Borsos-életmű értékeit. Tesszük ezt azért, mert művészetének fontos inspirálója a gyergyói táj, a székely néplélek. Szeretnénk ezt olyan termékenyítő erővé tenni, amely gyorsan és hatékonyan ivódik bele a gyergyói közösség kulturális értékrendszerébe – hangsúlyozta Borsos Géza, majd hozzátette: ennek érdekében formálják úgy a gyergyócsomafalvi gyűjteményt, hogy minél teljesebben tudják bemutatni a neves szobrász munkásságát.
– Buba néni, a művész özvegye annak idején alapítványunk nevére vásárolta meg az ingatlant. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy otthont teremtsünk a rendkívül gazdag kollekciónak. Az emlékház egyik részében az alkotások kapnak helyet, a műhelyben pedig a fiatal tehetségek kipróbálhatják, gyarapíthatják magukat. Az avatóünnepségre június végén természetesen győri barátainkat is várjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új fények a Széchenyi téren

Győr belvárosának kedves barokk tere, a Széchenyi tér lényegében nem változott, mégis új arcát… Tovább olvasom