Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Borokkal bolondított könyvek

Győr - Megszokottnak legkevésbé sem mondható profillal bővítette kínálatát Győr belvárosának egyik könyvesboltja. A könyvek, főleg gasztronómiai és borkultúrával foglalkozó kiadványok mellett jó és helyi borokat árusít egyebek között pénztárcát kímélő kiszerelésben a bolt.
Mix-R, italok és könyvek boltja: a mix vegyes árukínálatra utal, az R betű pedig magát a céget, a Rivalda Könyvkereskedelmi és Kiadó Kft.-t takarja. Simon Péter a cég ügyvezetője, aki tizenkilenc éves kora óta, több évtizede dolgozik a könyvszakmában. A pult mögött kezdte, volt a Művelt Nép könyvterjesztő területi igazgatója is, s azt mondja, titulusa ellenére is valójában visszatért a pult mögé.


Mozgalmas volt

Őt találtuk a könyvek és italok kis boltjában. Honnan jött az ötlet, hogy a Szabadsajtó utcában lévő kéthelyiséges üzlet, a könyvek örökös boltja italokat is árusítson? A könyv szeretetéből – ez a rövid válasz, magyarázata pedig: Simon Péter kollégáival együtt a könyvek megszállott szerelmese, ám a könyv nem volt képes eltartani a kis üzletet. Ezért találták ki az italokat. Nevezetesen a régió néhány ismert, bejegyzett borát Pannonhalmáról, Sopronból, Csopakról, illetve Ság hegyről. A jó borokat az élelmiszereknél használt „fehér áru" kiszerelésben, műanyag palackban kínálják – az üveg és a dugó is csak drágítaná –, arra gondolva, hogy ami benne van, az a fontos.

A könyvek és italok boltja mai formájának története valamivel hosszabb az előzőnél. A kilencszázhatvanas évektől igencsak mozgalmas volt az élete. Működött zeneműboltként, egy kevés ideig a Művelt Nép irodája volt benne, 1986-tól Vackor könyvesbolt, azaz a gyerekek könyvesboltja. A rendszerváltás után az alkalmazottak megvásárolták az üzlet állami tulajdonrészét, majd 1999-től közösen üzemeltették a könyvklubbal, mígnem egy éve szerződést bontottak a klubbal.

Ezután lett Nosztalgia könyvesbolt, azaz az elfelejtett könyvek boltja. Potom áron, száz-százötven forintért lehetett a kis üzletben kapni a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek ha nem is sláger-, de mindenképpen értékes könyveit. Egyévnyi küzdelem után be kellett látni, hogy az érdeklődés teljes hiánya miatt váltani kell. Ám hogyan, mire? Ekkor jutott eszükbe, hogy a jó könyvek megférnek a jó borokkal.

Hasznos is a vendégcsalogató újítás. Fotó: Szük Ödön
Hasznos is a vendégcsalogató újítás. Fotó: Szük Ödön

Olvasni az utcán

Simon Péternek egyébként nem a könyvüzletben való italárusítás az első formabontó ötlete. Az üzletajtótól néhány lépésre, a Baross út sarkára tett volna ki egy asztalkát, arra versesköteteket, s az asztal mellé néhány széket. Bárki megpihenhetett volna asztalánál, felütve valamelyik kötetet, beleolvasva a könyvekbe. Az esetleges elvitelüket még elviselte volna a bolt, csakhogy tízezer forintba került volna a nem túl nagy terület foglalása.

Ami az „újkori" ötletet illeti, a rivaldások nem akartak és nem is váltak italszakértővé. Maradtak könyvesek. A bor, sör, az üdítők ráadást jelenthetnek a kultúrához. Az ügyvezető azt mondja, mindinkább optimista, mert a kis boltnak kezd kialakulni a vevőköre. Akik felfedezték maguknak borkínálatáért, azoknak a könyvein is megakadhat a szemük.

Olvasóink írták

  • 1. egy sétáló 2008. augusztus 06. 20:36
    „Én séta közben bekukkantottam a boltba. Igaz, a borok mindőségéről nem tudok nyilatkozni, de leginkább kannás bor fílingje volt, ahogy benéztem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falumbéli-e még a közvetlen szomszéd?

Győrladamér - Eltűnt a határ Győrladamér és Győrzámoly között, annyian települtek ki az… Tovább olvasom