Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Bornapok után pálinkafesztivál

Győr - Borfesztivállal zárja idei nyári kulturális programsorozatát a napokban a győri önkormányzat, az őszi rendezvények kezdete pedig a jövő hétvégén a pálinka- és a lekvárfőzéshez kapcsolódik.

Mintegy harminc pálinkafesztivál van hazánkban, ezek száma gyarapodik most a hagyományosan magyar gyümölcsből készülő termék győri ünnepével. A szervezők szerint azzal azonban az új rendezvény túltesz a többin, hogy a párlatok kínálata mellett gazdag kulturális programot, rangos előadókat vonultat fel.

A Magyar Hagyományok Fesztiválja keretében olyan régi értékek modern feldolgozását élvezheti a közönség, mint a néptánc, a népzene és a vándorszínészet, a vásári komédiák.

Az első Győri Pálinkafesztivált szeptember 5. és 7. között a Széchenyi téren szervezik, hagyományteremtő szándékkal, akárcsak most hétvégén a bornapokat. Abban is hasonlít a két rendezvény, hogy a fesztiválon is megválasztják a legjobbat, azaz Győr pálinkáját. Azonban ezúttal nemcsak a környéken termett alapanyagból vagy itt készített nedűvel lehet nevezni, az összes kiállító részt vehet termékeivel a versenyben. Minderről Ottófi Rudolf alpolgármester beszélt tegnap sajtótájékoztatón és elmondta: kiállítók az ország egész területéről érkeznek, a legelismertebb főzdéket képviselve. Arról is szólt, hogy manapság az italfogyasztás kultúrájában fordulat figyelhető meg, nem a mértéktelenség jellemző, hanem a minőségi áruk választása. A fesztivál céljaként említette a kevésbé elterjedt fajták, például a szegfűkörtéből, a bodzából, a fekete ribizliből, a berkenyéből, a kökényből, az eperből készült párlatok megismertetését.

A jövő hétvégi fesztivált a város támogatásával a Lippentő Kulturális Egyesület szervezi. Elnöke, Horváth Zoltán elmondta, hogy nem olcsó, de díjnyertes pálinkákat kínálnak a főzdék és csak olyan kóstolópohárba töltenek, amit a rendezvényen lehet megvásárolni négyszáz forintért – a bornapokon bevezetett gyakorlathoz hasonlóan. Az indok is ugyanaz, üvegpohárból élvezhető igazán a nemes ital, az emeli a rendezvény rangját.

A programból az egyesületi elnök kiemelte többek közt a Karády-estet az énekesnő dalainak jazzbe hajló változatai miatt, a régizene-koncertet, az óriásbábos- és a mesemondó előadást. Elmondta, hogy minden este lesz táncház, szombaton és vasárnap táblás játékok is várják az érdeklődőket. A szabadtéri színházi előadások pedig a tájékoztató szerint élvezhető módon tálalják az iskolai tananyagokat, Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét, Csokonai Karnyónéját, Heltai Gáspár alkotását pedig kosztümös reneszánsz komédiaként.

A Négy Évszak Fesztivál őszi programjaiban szerepel a pálinkafesztivált követő időszakban még a Barokk Nosztalgiák és a Nemzetközi Könyvszalon is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reagált a kisebbségi önkormányzat

Győr - Tovább olvasom