Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Borkaiék megemelnék a kedvezményes bérletek utáni árkiegészítést

Törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé hat megyei jogú város fideszes, illetve KDNP-s polgármestere annak érdekében, hogy a Ház emelje meg a kedvezményes árú helyi utazási bérletek után igénybe vehető fogyasztói árkiegészítés mértékét.

Kósa Lajos, Debrecen, Borkai Zsolt, Győr, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár, Szalay Ferenc, Szolnok, Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján és Habis László, Eger kormánypárti polgármestere - akik egyben országgyűlési képviselők - csütörtökön nyújtotta be a parlamentnek a fogyasztói árkiegészítésről szóló törvény módosítására tett javaslatát, amelynek indoklásában hangsúlyozzák: a helyi közlekedésben teljesített kedvezményes utazások után biztosított fogyasztói árkiegészítési tételek mértéke 2006. január 1-je óta változatlan, míg a működtetési, üzemeltetési költségek és a menetdíjak folyamatosan emelkednek.

Ezért azt indítványozzák, hogy a törvény kihirdetését követő 15. naptól a megyei jogú városok és egyéb települések esetében emeljék meg a kedvezményes helyi bérletek utáni fogyasztói árkiegészítést.

A megyei jogú városok esetében ez azt jelentené, hogy például a kizárólag autóbuszra váltott kedvezményes havi bérlet után igénybe vehető fogyasztói árkiegészítés a jelenlegi 2.030-ról 2.984 forintra nőne.

Emelkedne a villamosra, a trolibuszra és a több járműre váltott helyi bérletek utáni árkiegészítés mértéke is, csakúgy, mint az egyéb településeken a kedvezményes autóbuszbérletek utáni kiegészítés. A budapesti kedvezményes helyi bérlet fogyasztói árkiegészítése nem változna.

Az előterjesztők szerint mára a vidéki közösségi közlekedési rendszerek elérték a működőképességük határát, mind működési, mind beruházási oldalról "egy olyan negatív gazdálkodási spirálba kerültek", amely beavatkozás nélkül rövidtávon a szolgáltató társaságok ellehetetlenülését okozza. A javasolt törvénymódosítás ennek a "nem kívánt következménynek" a megelőzését szolgálja - írják.

Olvasóink írták

 • 6. embertelen 2011. szeptember 30. 19:32
  „Mielőtt még valaki azt hinné, hogy a megemelt fogyasztói árkiegészítés miatt olcsóbb lesz a bérlet, az nagyot téved. A megemelt árkiegészítés részben a Volán Zrt. megemelkedett költségeit (Orbán által megemelt jövedéki adó, stb.), részben pedig az önkormányzat által eddig, a Volán részére nyújtott támogatás csökkentését hivatott fedezni. A bérlet lakosság által fizetett díja változatlanul, minimum az infláció mértékével emelkedni fog!”
 • 5. AntiFricc 2011. szeptember 29. 20:47
  „3. Freehill
  Városon belül a legjobb dolog a kerékpár, esetleg robogó. Elnézve a bérletárakat nem éri meg tömegközlekedni.
  Ráadásul azt csodálom, hogy a kormos bűzbomba buszok átmennek még a műszaki vizsgán.”
 • 4. goldboy 2011. szeptember 29. 15:00
  „Még jó, hogy a sok megnemszorítás közepette erre még telik...Mondjuk, abból a 12 eFt-ból, sok másra is. A mélygarázsra gondolok...”
 • 3. Freehill 2011. szeptember 29. 14:35
  „AntiFricc: "halottnak nyilvánítás" előtt nem ártana körülnézni a valamivel fejlettebb országokban! Lehet, hogy sokaknak hihetetlen, de bizony a közösségi közlekedésé a jövő. Ami persze lehet elektromos, hibridhajtású stb is. VISZONT az egyéni autózás hajtástól függetlenül egyre durvább torlódásokhoz vezet, ami megbénítja a városokat. Maximum elektromos autók állnak majd a dugóban... Úgyhogy az NEM megoldás hosszú távon. Persze a városi közösségi közlekedéshez támogatás kell, anélkül a világon sehol sem megy...”
 • 2. Accra 2011. szeptember 29. 14:15
  „Nevetséges. Amikor Matolcsy azt sem tudja honnan kaparjon elő újabb adókat, azt hiszik, hogy ezt megszavazzák?
  Vagy nem gondolják, csak ezel próbálják elejét venni az újabb nemmegszigorítások miatti felzúdulásnak?”
 • 1. AntiFricc 2011. szeptember 29. 14:11
  „Nem ebbe kellene a pénzt pumpálni, hanem a jövőbe gondolni és minimum hibrid, de leginkább elektromos meghajtású járműveket beszerezni.
  Halott dologba pénzt nyomni kár.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mérges doki megyénkbe jön

Dr. Zacher Gábor, toxikológus pénteken tart előadást Öttevényen. A téma: a fiatalok káros… Tovább olvasom