Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Borkai Zsolt is sarlót ragadott Pannonhalmán - fotók

Gyógynövényházat és szomszédságában középkori minta alapján megtervezett gyógynövénykertet adtak át a pannonhalmi levendulahetek megnyitója alkalmából szerdán a Bencés Főapátság területén.

A bencés szerzetes közösség napjainkban folytatja a gyógynövényekhez kapcsolódó tevékenységet, amelynek évszázados hagyományai vannak a bencés rendben. Felelevenítik azokat az ismereteket, amelyeket egykori szerzetes-tudósok írásba foglaltak, s az ősi receptúrák alapján, ám XXI. századi technológiai színvonalon készülnek a gyógynövény alapú termékek, köztük a levendulaolaj, a szappan és a levendulatea - mondta Hortobágyi Cirill perjel a megnyitón.

A gyógynövényházban teázót rendeztek be, ahol a vendégek megkóstolhatják az évszázados receptek alapján készített teákat, a levendulahetek idején pedig a különféle levendulaitalokat is. A teázóban kiállított régi receptkönyvek, gyógyító növények, a monostori gyógynövény-kultúráról adnak áttekintést az érdeklődőknek. A gyógynövényház szomszédságában található a levendula-lepárló látványműhely, ahol a levendulaolaj készítésének mikéntjét ismerhetik meg a monostor vendégei. Hortobágyi Cirill azt is elárulta, hogy a levendulának két fajtája van: a francia levendula gyógyító hatása intenzívebb egyebek között fejfájás ellen, molyüldözőnek viszont hatásosabb a később virágzó angol levendula.

Fotók: Krizsán Csaba


A gyógynövényház közelében lévő levendulaültetvényen szerdán Várszegi Asztrik főapát és Borkai Zsolt győri polgármester kezdte meg a virágok betakarítását.

A három hétig tartó levendulaprogram során a Pannonhalmát felkereső vendégek ismerkedhetnek a levendula-betakarítással, az olajlepárlással, a Viator Apátsági étteremben pedig levendulás ételeket és italokat kóstolhatnak.

Olvasóink írták

 • 6. janika 2011. június 27. 12:26
  „Nem mindenki szeret a csuhásoknál kilincselni. No meg nem is hisz mindenki a Mennyországba!”
 • 5. audieto54 2011. június 26. 21:12
  „Tisztelettel kérdezem ,Pannonhalmának nincs Polgármestere,vagy Ő nem ért a sarlóhoz és ezért felkérte a "nagy testvért"?Vagy csak Őt meg sem kérdezték,hátha vállalta volna és akkor a hír már nem is olyan érdekes!”
 • 4. janika 2011. június 23. 18:32
  „Azt hisz, hogy a halála után is a mennyországba kerül, ha papoknál kilincsel.”
 • 3. háté 2011. június 23. 18:19
  „Van akik mindent elkövet, hogy a hírekben szerepeljen. -”
 • 2. verembele 2011. június 23. 15:22
  „Tisztelettel:
  A "sarlón" kívül ragadhatna "kalapácsot" no meg "vörös "zászlót" a kisVEZÍR.
  Számomra olyan mindegy, hogy "balra" vagy "jobbra" csak menjünk már valamerre, és ne jöjjünk magunkkal mindjárt szembe, mert amerre megint indultunk az zsákutca.
  Üdv.”
 • 1. Torbius 2011. június 23. 14:56
  „És nem vetett bukfencet? :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tégy a folyókért! - Duna Nap Győrben

A Nemzetközi Duna Nap a Duna vízgyűjtő országainak dunai szolidaritását kifejező ünnepe, immár… Tovább olvasom