Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Borkai: Ugyanazt a harcot vívjuk, mint 163 éve

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulóját ünnepelte március 15-én Győr többek között a Honvéd ligetben is. A megemlékezésen elhangzott Borkai Zsolt polgármester beszéde, amelyben az ország érdekében azonnali cselekvésre buzdított.

– Van e nagyobb tisztesség, mint hazát teremteni a romokon – tette fel Kossuth Lajos egykori kérdését Borkai Zsolt, Győr polgármestere a Himnusz felcsendülte után Győrben, a Honvéd ligetben tartott március 15-i ünnepségen, ahol a verőfényes napsütésben több száz ember gyűlt össze a márciusi ifjak emlékére állított szobor lába alatt, hogy békében emlékezzenek a kokárdás ünnepen. Borkai Zsolt beszédében az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek felelevenítésével arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy akkoriban is volt, aki megmutatta a helyes irány, amelynek figyelembevételével nemzetet felemelő változások következtek.

Fotók: Marcali Gábor


– 1848 a szabadságvágy szimbóluma maradt a diktatúra idején ugyanúgy, mint 1989-ben, amely ma is példát mutat, mert akkoriban minden magyar büszke volt a hazájára. 1848 öröksége ma éppen azért viszonyítási alap, mert ugyanazt a harcot vívjuk, mint 163 éve – vetette fel a párhuzamot Borkai, aki hozzátette – Ehhez a nagy munkához mindenkire szükségünk van, mert a nemzet nagysága és boldogsága, magában a nemzetben rejlik. Nincs több elvesztegetni való időnk, cselekednünk kell, azonnal, mert a cél, hogy hazánkat paradicsommá tegyünk. Majd rövid, felolvasott beszédében a polgármester azt is leszögezte, hogy véleménye szerint a jövő Győrben épül, de épülnie kell ebben a megyében, ebben a régióban, és ebben az országban is, amihez a muníciót a magyaroknak kell megteremteniük hittel és hazaszeretettel.

Videó: Cseh Róbert


Az ünnepi beszéd után Györgyfi József magánénekes és a Stúdió Társulat interaktív előadása elevenítette fel a 48-49-es forradalmi hangulatot, amely néha olyan hihetőre sikerült, hogy a nézők közül egyesek valódi márciusi ifjaknak képzelték magukat. Majd a koszorúzási ünnepségen többek között a város vezetői, a közhasznú társaságok, civil szervezetek és megyei egyesületek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit a Honvéd téri emlékműnél. A ceremóniát többen már a Szent István úti kivetítőkön kísérték figyelemmel, várva a győri ünnepségsorozat következő állomását, amelyről képriportot készítettünk.

Az ünnepség miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a bevárosban.

Olvasóink írták

83 hozzászólás
 • 83. paxpace 2011. március 17. 20:14
  „13 éve is ismertem a Borkait.nem vettem észre ,hogy valamiért,vagy valaki ellen harcolt volna.
  Azt hiszem azóta lett nagy harcos mióta a Viktor kiadta a jelszót,hogy minden ellen harcot indítunk.”
 • 82. Torbius 2011. március 17. 15:01
  „Azért olvasva a hozzászólásokat ismét csak bebizonyosodott, hogy nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem hogy túl alacsony a kerítés... :D”
 • 81. Tabornok 2011. március 17. 02:50
  „"Borkai: Ugyanazt a harcot vívjuk, mint 163 éve"
  "az ország érdekében azonnali cselekvésre buzdított." Itt az idő, hogy értelmesen cselekedjen a FIDESZ.
  Harc helyett munkahelyeket kellene létesíteni és uszodát építeni.”
 • 80. soppet 2011. március 16. 14:35
  „Az ünnep eseményei:
  " Fizetett statisztákkal tapsoltatta magát Orbán! Mintegy ötszáz ember kapott 1500-2000 forintot azért, hogy végignézzék és megtapsolják a Nemzeti Múzeumnál tartott március 15-i ünnepséget - állította az Origónak több, magát statisztának mondó fiatal."
  "Borkai meg csak azt szajkózza, mint mindegyik pártpolitikus, amit a pártközpontból kapnak utasítást és ez igaz mindegyik pártra. Igaz BO-ZSO elvtársként alapozott erre a 80-as években!"
  "Ilyen kevesen, még nem voltak városi ünnepségen. A Jobbik rendezvényén majdnem többen voltak. ---a koszorúk cipelgetéséből ítélve, több szervezet nincs tisztába a győri rendezvényekkel,-és így emlékeznek!"
  " Budapesten az Erzsébet híd oldalában több tízezer ember vett részt a kormány "méltatásában"! Ők legalább hazafiak, nem parancsra, pénzért tették, mint az a pár száz fő a Nemzeti Múzeumnál! "
  Ellentmondások sora : Kövér-Lázár-Navrasics-Rogán-Szijjártó-Kósa versenyez egymással a más-mondásban! Ezzel keverik a szart a FIDESZ-en belül. Napról-napra megjelennek ellentmondó nyilatkozataikkal. Ami a valóságban fekete, az nekik rózsaszín - a valóságlátásuk megromlott. Az emberek, a többség nem ezt várja, nem ezt várta. A többség ebből a káoszból nem kér! A látszat-kérdőív be sem ért, s már kész Orbán Alkotmánya. A nép által beküldött vélemények a szék alá söpörve. Ez a mai magyar demokrácia!”
 • 79. sharapova2008 2011. március 16. 11:34
  „Igen,csakhogy a Fidesz ellen...!”
 • 78. elemér 2011. március 16. 01:28
  „Azért tisztázom ezt a mediatörvényt, mivel Mo.-n sokan tudatzavarban vannak. Mielött szavaztak volna az unio parlamentjében a Magyar mediatörvényröl, a kormány beadta a követelt engedményt. Az unios egyezményben vannak alapvetö jogok amiket tisztáztak. Nemszabad a mediaban sérteni személyeket, kissebséget se a többséget ez amit a kormánynak tisztázni kell. Hogy értelmezik ezt ? Azt is tisztázni kell, hogy mit értenek balancirozott hirközlésnek és az ilyesmit csökkenteni kell. Uszitás és válogatos sértések nem lehetnek a mediában. Tehát itt arrol van szó, hogy lejáratták magukat és kapituláltak a bölcsebb unionak. Ennek még nincs vége, tudnillik a kormánynak nem fajankókkal van vitája.”
 • 77. pancser 2011. március 16. 00:07
  „75! "egyharmad" Azt állítod, hogy te elfogulatlan vagy, milyen alapon? Hatalmas az önbizalamd, úgy hiszetd felettünk állsz. Érdekes ez gondolkodásmód, álmodj királylány! A szocialista párt nem fog feltápászkodni a választásokig .”
 • 76. pancser 2011. március 16. 00:03
  „"load"! A köztársaság akárhogy forgatod, főnév!”
 • 75. egyharmad 2011. március 15. 23:48
  „DR.Lang, AHA, Turabakancs, pancser,(rommel(***) ) uraknak!

  Szivesen olvasnam az Önök öszinte, "elfogulatlan" hozzaszolasait 2015-ben,a valasztasok utan is !

  (***) a tudatlansag nem vegleges allapot. Ahülyeseg igen!”
 • 74. load 2011. március 15. 23:33
  „72. Dr.Lang
  Doktor úr!
  A lényeg nem a tőmondat.
  Hanem az, hogy a főnévből melléknév lett.”
 • 73. rommel 2011. március 15. 22:58
  „MOST KÖZTÁRSASÁG ! NYOLC ÉVIG A LIBERÁL-SZOCIALISTA MULTIK DIKTATÚRÁJA VOLT!”
 • 72. Dr.Lang 2011. március 15. 22:01
  „69. Komissar:
  Az uj alkotmany tervezetenek kb. harmadik mondata kimondja, hogy az allamforma koztarsasag. Ez egy tomondat, kisbaratom. Nem te vagy a Csapajev a ma.hu forumrol? Hasonlo szellemi szinten vagy.”
 • 71. pancser 2011. március 15. 21:54
  „69! Szerinted mi, mert még mindig köztársaság Magyarország államformája. Írnád is le mire gondolsz, ne csak kiváncsivá tégy!”
 • 70. pancser 2011. március 15. 21:52
  „Eva, ha az lenne amit állítanak a haverjaid, akkor nem járathatnád a szádat. Mindenki kedve szerint szidhatta kormányt az utcán ma is. Ez lenne a korlátozás, a cselédtörvény, a szólásszabadság megsemmisítése? Emlékszem még Megyóra, amikor 2002-ben a média körül a szokásos cirkusz csak másképp, Megyó azt válaszolta, hogy aki médiát akar vegyen magának. Nem gondolta volna, hogy ezzel rak tüzet a baloldali túlsúly alá.
  Az UNIO-val kapcsolatban: Nem angyalok az ottani képviselők, csak egy kis gyenge országnak mernek nekimenni, bezzeg amikor Sárközi kiszórta a bevándorlókat, nagyon halk volt a gyülekezett. Mikor gyerek voltam mindig a kisebb, gyengébb gyerekekkel voltam erős, a nagyobbaktól féltem. Ez EU ugyanilyen gyerekesen viselkedik, mint a Pásztorok a Pál utcai fiúkban, ÁCs Ferit nem einstandolták csak szegény Nemecseket.”
 • 69. Komissar 2011. március 15. 21:50
  „egy kicsit el vagy maradva.
  mától magyarország nem köztársaság.
  mondta ezt a daxli beszédében.”
 • 68. pancser 2011. március 15. 21:38
  „37! Eva! Minden idézet hamis, nekem például tetszik Nagy-Britannia államformája. Petőfi nem volt a haza bölcse, sokkal inkább indulatai vezérelték. Rossz katona volt, fegyelmezetlen, sőt trehány. Mikor Mészáros Lázár hadügyminiszter megrótta, akkor írta a nyakravaló című versét, tudniillik nem viselte azt. Egy emberrel tudott kijönni az Jozef Bem volt. Visszaadták a rangját, rajongott az öregért, neki hitt, rá felnézett. Mindezek nem kisebbítik a költő nagyságát emberből volt ő is, nagyobb tűzzel égő ember. A respublikáért rajongott hiszen a francia forradalom története volt a kedvenc olvasmánya. Magyarország köztársaság ma, és ezen nem akar változtatni senki. Így alakult.”
 • 67. Eva- 2011. március 15. 21:15
  „66-hoz

  a példa rossz!

  a klubrádió frekvenciáját már megnyirbálták.
  Van aki szalámit lop van aki zsemlét hozzá
  :))

  de a cseléd törvény az valós!”
 • 66. Dr.Lang 2011. március 15. 20:55
  „60-nak:
  Amig a Klubradio munkatarsai szabadon lophatjak a teliszalamit, addig ne sirasd a sajtoszabadsagot...”
 • 65. apex 2011. március 15. 20:50
  „"Nincs több elvesztegetni való időnk, cselekednünk kell, azonnal, mert a cél, hogy hazánkat PARADICSOMMÁ tegyünk. Majd rövid, felolvasott beszédében a polgármester azt is leszögezte, hogy véleménye szerint a jövő Győrben épül, de épülnie kell ebben a megyében, ebben a régióban, és ebben az országban is, amihez a muníciót a magyaroknak kell megteremteniük hittel és hazaszeretettel." És még az uniós támadásokat is visszavertük- hallhattuk egy másik vezértől. A mai nap nagyon sikeres volt, ismét győztünk, de azért azzal a paradicsommal legyünk óvatosak, mert többnyire piros...”
 • 64. okostojas007 2011. március 15. 20:45
  „ja és a haynau kép a városháza dísztermében ...
  legalább a mai napon letakarták...????”
83 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben koncerteztek az X-faktor sztárjai

Győrben adtak koncertet az RTL Klub tehetségkutató show-jának sztárjai. Tovább olvasom