Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Borkai tisztábban lát - véget ért a közgyűlés

Győr - Új ösztöndíjrendszert vezetnek be Győrben azért, hogy a fiatalokat a hiányszakmák felé tereljék és megoldják a gazdaság szakember-utánpótlását, enyhítsék a bizonyos területeken már-már nyomasztó munkaerőhiányt – erről döntött a városi közgyűlés egyhangúlag. Borkai Zsolt szemüvegben vezette az ülést, na de hány dioptriásban?
17.40: Véget ért a közgyűlés nyílt ülése.

17.33: A közgyűlés egyhangúlag fogadta el a kft. létrehozását. A cég ügyvezető igazgatója Sági Géza Tibor lett havi bruttó 70 ezer forintért. A felügyelő bizottságba Eredics Imrét (MSZP), Szabó Jenőt (Fidesz) és Molnár Ritát választották be. Az ő díjazásuk évi bruttó 120.800 forint lesz.

17.15: A téma már a Győri Fürdő Kft. létrehozása, amelyet az előterjesztés szerint 500 ezer forint alaptőkével alapítana az önkormányzat. A céget tulajdonképpen a strand felújítására hozzák létre, ami egymilliárd forintból valósul meg 2010-re.

17.11: A közgyűlés pályázatot írt ki a Gyermekek Háza igazgatói posztjára, miután Kokas Évának, az intézmény vezetőjének megbízatása 2009 áprilisában lejár.

17.10: Folytatódik a közgyűlés.

17.01: A szünetben mélyinterjút készítettünk Borkai Zsolt polgármesterrel a szemüvegéről. Elmondta: másfél hete menedzserszűrésen járt a kórházban, és ott vették észre, hogy olvasáshoz nem ártana szemüveget viselnie. A lencse 1,5-es és 0,75-os. Két szemüveget csináltatott Somogyi Tivadar alpolgármester cégénél, a Somogyi Optikában. A mai ülésen van az ókuláré premierje. "Még soha nem volt szemüvegem, egyelőre kicsit furcsa" - szögezte le.

16.50: Borkai Zsolt 15 perc szünetet rendelt el.

16.40: A közgyűlés hozzájárult, hogy a Győri Nemzeti Színház alapítóként részt vegyen a Magyar Teátrumi Társaság Egyesületben. Az intézmény ugyanakkor kilép a Magyar Színházi Szövetségből, amit Nagy Viktor színidirektor - aki megválasztása óta először beszél a közgyűlésben - legfőképpen a fővárosi túlsúllyal magyaráz.

16.32: A testület megszavazta, hogy az önkormányzat január 1-jétől csatlakozzon a Magyar Önkormányzatok Szövetségéhez. A tagdíj Győr esetében mintegy 1,3 millió forint.

Borkai szemüvegben. Fotó: Bertleff András
Borkai szemüvegben. Fotó: Bertleff András

16.21: A közgyűlés gyors egymásutánban két pályázat beadásáról is döntött. A város a Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programból szeretne félmilliárd forintot kihasítani egy idegenforgalmi látogatóközpontra, ami a Baross út 21/a szám alatti volt sportbolt helyén lenne. A létesítményben szuvenírbolt, pénzváltó, kávézó és Tourinform iroda mellett egy legfeljebb húsz néző befogadására alkalmas IMAX 3D mozi is helyet kapna. Az önkormányzat a színház és az előtte lévő tér 1,8 milliárd forintba kerülő megújítására a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz pályázik európai uniós támogatásra.  A pénzből a teátrum teraszára egy látványlift is kerülne, amivel a toronyba lehetne eljutni, ahonnan kitűnő kilátás nyílik a városra.

16.05: Kun András szocialista frakcióvezető nem érti, miért hivatkoznak a díjemelésnél a fogyasztás csökkenéséből eredő bevételkiesésre. Arra kérte a polgármestert, ezt a véleményt képviselje a Pannon-Víz díjmegállapító közgyűlésén. Ő erre ígéretet tett. Más hozzászólás nem volt, így a mai nap egyik legnagyobb horderejű napirendi pontját, mindössze két percen át tárgyalta a közgyűlés. A díjakat a Pannon-Víz közgyűlése határozza meg, ugyan formálisan a győri képviselő-testület is szavaz róla négy hét múlva.

16.03: Újabb díjemelés a téma. Tőke László, a győri önkormányzat többségi tulajdonában lévő Pannon-Víz Zrt. vezérigazgatója a társaság által tervezett díjemelésekről tájékoztatja a testületet. Javaslatában az szerepel, hogy az ivóvízdíjak 5,5, a csatornadíjak 5,1 százalékkal nőnek 2009. január 1-jétől. A lakosság, az önkormányzatok és intézményeik az előbbiért áfával együtt 207,6, az utóbbiért 421,2 forintot fizetnének majd köbméterenként áfával együtt.

16.02: Jövőre 7 százalékkal emelkednek a térítés ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások. A nem sürgősségi ellátásnak számító foghúzás 2900, a koronakészítés 14 ezer, a fogtömés 8 ezer, a hídtest pótolt foganként 6300 forintba kerül a fogtechnikai munkák nélkül.

15.52: Jól járnak az orvosok. Az önkormányzat 2009-ben is átvállalja a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, az ügyeleti, a fogorvosi alapellátási és a fogszabályozási praxisok közmű- és bérleti díjait. Erre várhatóan 41 millió 744 ezer forintot költenek jövőre.

15.45: A testület határozott arról, hogy a Győr Közművelődéséért és a Győr Művészetéért díjat ne csak személyek, hanem kollektívák is megkaphassák.

15.44: A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a rendeletet, amelynek értelmében új ösztöndíjrendszert vezetnek be. Tanulmányi eredménytől függően akár havi 16 ezer – egy tanévben 160 ezer - forintot is kapnak azok a 9. és 10. osztályosok, akik szakiskolában hiányszakmát tanulnak. A 9. osztály első félévében az általános iskolai év végi átlagok alapján jutnak pénzhez a diákok, a város már 2,00 feletti átlag felett is fizet. A 9. második félévétől legalább 2,51-es átlagot kell elérnie annak, aki keresni akar. A havi 16 ezer forint 4,01-nél jobb bizonyítvány esetén jár. A mostani 9.-esek már december közepén hozzájutnak az első összeghez november 1-jéig visszamenőleg, míg a következő tanévben a 9. és a 10. osztályosok kapnak apanázst. A szakiskolában és szakközépiskolában magasabb szakmai évfolyamokon tanulók közül azokat támogatja az önkormányzat (legfeljebb havi 14 ezer forinttal), akik legalább 2,51-es átlagot produkálnak, és valamely győri céggel kötöttek tanulmányi szerződést. Ők a következő tanévben jutnak először pénzhez.


A közgyűlés a regionális fejlesztési képzési bizottság besorolása alapján meghatározta, mit tart hiányszakmának.

Helyi hiányszakmák a győri szakiskolákban az idei tanévben: ács - állványozó, ápolási asszisztens, bolti eladó, burkoló, bútorasztalos, elektromechanikai műszerész, elektronikai műszerész, épület- és építmény bádogos, épületasztalos, épületgépészeti csőhálózat- és berendezés szerelő, festő, mázoló és tapétázó, gépgyártó sori gépkezelő, gépszerelő, gépi forgácsoló, géplakatos, haszongépjármű-vezető, hegesztő, húsipari termékgyártó, karosszérialakatos, kárpitos, korrózió elleni védőbevonat készítője, kőműves, légtechnikai rendszerszerelő, panziós, falusi vendéglátó, pék, pincér, sportszerjavító, szabó, szakács, számítógép-szerelő és -karbantartó, szerkezetlakatos, szerszámkészítő, szociális gondozó, tetőfedő, útépítő, villanyszerelő.

Helyi hiányszakmák a győri szakközépiskolákban 2009. szeptember 1-től: ápoló (emelt szintű), autóelektronikai műszerész, automatikai műszerész, autószerelő, CAD-CAM informatikus, elektronikai technikus, gépgyártás technológiai technikus, idegen nyelvi ügyfélkapcsolati szakügyintéző, közlekedésautomatikai műszerész, mechatronikai műszerész, mentőápoló, műanyag feldolgozó, szociális szakgondozó.

15.41: Kun András szocialista frakcióvezető szerint a kollégiumi helyzet javítása kell legyen a következő feladat. Neupor Zsolt (MSZP) megkösz9nte az előterjesztést. Németh Viktor (Fidesz) újabb mondást idéz, ezúttal Szent-Györgyi Alberttől: olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája. Szerinte a javaslat erre példa. Schreiner László (MSZP) megjegyzi, jó, hogy Győr olyan anyagi helyzetben van, hogy megengedheti ezt a támogatást.

15.36: A testület most kezdett tárgyalni a hiányszakmát tanulók ösztöndíjprogramjáról.

15.35: A közgyűlés 27 igen szavazattal, 1 nem, 1 tartózkodás mellett fogadta el az előterjesztést.

15.20: Németh Viktor révfalui képviselő (Fidesz) az Új Bácsai út építése kapcsán bejelenti: most értette meg, mit mondott Kennedy (ne azt kérdezd, mit tehet érted a hazád, hanem hogy te mit tehetsz a hazádért).

15.12: A közgyűlés a részben vagy egészben önkormányzati beruházások jelenlegi állásáról tárgyal. Az előterjesztésből kiderült, hogy idén 67 érvényes panelpályázat érkezett be, az Önkormányzati Minisztérium még nem döntött ezekről. A városháza villamossági felújításának második ütemére több mint 60 millió, a Lukács-iskola fűtés- és világításkorszerűsítésére 249 millió forintot költöttek. A sashegyi hulladékkezelő központ és lerakó építése megkezdődött, jelenleg a földmunkákat és a szigetelés fektetését végzi a nyertes cég. A játszóterek szabványosítására 143 millió jut összesen. A Szigetet és Révfalut összekötő híd tervezőjét-kivitelezőjét várhatóan december 8-ig választják ki. Az Új Bácsai út építése jövő januárban kezdődhet. Körforgalom épül a Fehérvári út és a Mészáros Lőrinc utca csomópontjában (2009. április 30-ig, valamint az 1-es főút likócsi „Audi-csomópontjában" (2009. április 8-ig). A gyirmóti kerékpárút már elkészült. Érdekesség, hogy a Széchenyi tér felújításánál az előterjesztés nem említi az európai uniós támogatást, holott a szerződéskötés már előkészítés alatt van. A Barátság park félmilliárd forintos megújítása jövőre történik meg, a kivitelezésre már kiírták a közbeszerzési eljárást.

15.05: Megkezdődött a közgyűlés. A 36-ból 21 képviselő van jelen. Borkai a történelem során először szemüvegben vezeti az ülést.

Olvasóink írták

 • 10. Primax 2008. november 22. 06:51
  „Mert bizottság, az kell.
  Anélkül semmit sem ér nyomorult kis életünk.
  Vajon kik és hányan ücsörögnek - közpénzeken - ilyen bizottságokban ?
  Azért érdekes, illetve nem is : egy jobbról, egy balról.
  Hogy szó ne érje a ház elejét....
  Vicc.”
 • 9. joco 2008. november 21. 18:09
  „matriné(7) igazad van.de tudod fontosabb egy polgármesteri szemüveg, mint egy gondban lévő csonka család.”
 • 8. todoer 2008. november 21. 10:11
  „Bocs de kötelező volt reklámozni az alpolgármester úr cégét vagy ez csak szorgalmi feladat ? Én is csináltattam 2 db szemüveget ,igaz nem a fent említett cégnél , nem baj ?”
 • 7. matriné 2008. november 21. 08:42
  „Úgy látszik a győri közgyűlésnek nem fontos,vagy nem kerülhetett a köz elé egy aktuális téma. Több hónapja, hogy egy csonka családból az édesanya lányával a közgyűléshez fellebbezett a lakbértámogatása megvonása miatt. Választ azóta sem kapott! Viszont a Győri INSZOL hamisan koholt vádak alapján visszamenőlegesen vonta meg a lakásfenntartási támogatást! Ennek eredménye a közel százezer forintos azonnali hátralék lett.
  Így azonnal felmondották a bérleti szerződést és ez év végére e két hölgy hajléktalanok táborát is gyarapíthatja! Lehet, hogy ez a célja e város vezetésének? Nem hinném! Szerintem egyesek megint visszaélnek a hivatali hatalmukkal! Remélem Borkai Úr erre szemüveg nélkül is reagálni fog.”
 • 6. joco 2008. november 21. 07:02
  „IhászKároly 2008.11.20. 19:46 :Te is "mélyinterjun" voltál ,mert én itt a cikkben semmi féle "pimasz kérdést" nem láttam.Söt "bulvár" stilusban népszerüsitették Borkait.”
 • 5. nagyildike 2008. november 20. 20:46
  „Melyik az a győri szakközépiskola, ahol mentőápolót képeznek?”
 • 4. IhászKároly 2008. november 20. 19:46
  „A Hancz elvtárs, a balog elvtársnak SOHA nem tenne fel ilyen pimasz kérdéseket!”
 • 3. raffy2 2008. november 20. 19:24
  „na igen ,ez egy kicsit furcsa,hogy ezt miért kell ennyiszer megemlíteni.még nem is olvastam a cikket,csak a képet láttam,de nekem is feltűnt,hogy szemüvegben van Borkai Zsolt.Úgy látszik az újságírónak ez a téma üti meg a mércéjét.”
 • 2. Atyus1 2008. november 20. 18:05
  „Már elnézést de ki az a lelkileg bulvár szintű instabil egyéniség akit a húsbavágó témák ellenére az érdekel hanyas szemüvege van.
  Bizton állíthatom nem azért szeretjük vagy utáljuk.
  El kellene gondolkodni a helyi média vezetőinek, hogy csak ilyen szellemi kvalitást biztosító cikkekre van szükség, mert ha az ilyen szintű pl nati,/ szándékosan nemecsek/stb cikkekre illetve ezen írás tellik akkor komoly gond van.”
 • 1. kikelet 2008. november 20. 17:15
  „komolyan ez a leglényegesebb most hogy hány dioptriás a polgármester szemüvege? sokadszor is: blikkisalföld”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Blogot indít a kisalfold.hu-n Dávid, a győri Megasztár

A Megasztár 4 győri szívtiprója, Fekete Dávid ezúttal is kitűnően szerepelt, s már a legjobb öt… Tovább olvasom