Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Borkai szerint sikeres volt az új önkormányzat első éve

Győr - Sikeresnek tartja az új önkormányzat első egy évét Borkai Zsolt. A győri polgármester szerint már nincs feszültség közte és a jobboldali frakció között.

Oldalán a három alpolgármesterrel sajtótájékoztatón értékelte a győri önkormányzat elmúlt egy évét Borkai Zsolt tegnap, akit 2006. október 1-jén választottak meg polgármesternek. A politikus kampányban tett, négy évre szóló ígéreteiről és azok teljesítéséről beszélt.

Hosszasan ecsetelte az idegenforgalom fellendítéséért tett erőfeszítéseket. Kijelentette: 1996 óta először idén készült turizmusfejlesztési stratégia, amely 2013-ig tartalmaz megvalósítandó feladatokat. Pályáznak a Széchenyi tér felújítására és a Káptalandomb múzeumnegyeddé fejlesztésére. Több hazai és külföldi turisztikai kiállításon vettek részt, óriásplakátokon népszerűsítették Győr értékeit, valamint a korábbinál korszerűbb honlapot készítettek.

Mint elmondta: az idegenforgalmi adóból befolyó bevételt és a kiegészítő kétmillió forintos állami támogatást kizárólag az idegenforgalomba forgatják vissza. A fontos döntések között említette a marcalvárosi uszoda helyének kijelölését, a tervpályázat előkészítését. Megjegyezte: a takarékos költségvetés ellenére idén 110 millió forinttal több pénz jut sportra, 60 millióval városüzemeltetésre, 40 százalékkal több a Petz-kórház támogatására.

Félmilliárd a panelekre

A győri polgármester hangsúlyozta: egy mintaprojekt részeként 172 lakótelepi lakásban elkezdődött az egyedileg mérhető fűtés kialakítása. Beszámolójából kiderült az is, hogy tavaly október óta a panelépületek energiatakarékossági felújítására kiírt pályázatokon 2803 otthon rekonstrukciójára nyertek támogatást. A munkálatokhoz a város 527 millió forinttal járult hozzá.

A politikus beszélt a szociális támogatásokról is. Kiderült: az önkormányzat 58 családot helyezett el bérlakásokban, 72 család kapott kamatmentes kölcsönt első lakáshoz.

A nyáron 342 gyermeket láttak el 30 napon keresztül. Ezer hátrányos helyzetben lévőnek osztottak élelmiszer-adományt, valamint hatvan-hetven szociális segélyből élő embert foglalkoztattak. Hozzátette: 110 millió forintért fogyatékosok átmeneti otthona épült.

Forgalomkorszerűsítési program

Borkai Zsolt úgy vélte, ügyfélbarátabb lett a hivatal. Állítása igazolására az okmányirodai postai befizetőhelyet, az új adóirodai várót, a lakossági kapcsolattartó megbízását, valamint a WiFi-rendszer kiépítését hozta fel. A közlekedésről szólva elmondta, a várost elkerülő utak megépüléséig – ami állami feladat – csak kis lépéseket tudnak tenni. Ezek sorában említette a 80 millió forintos forgalomkorszerűsítési programot, több lakóutca és a Hédervári út felújítását. Szólt öt korszerű játszótér átadásáról, az európai uniós szabványoknak megfelelő állatmenhelyről és arról is, hogy nem zártak be iskolát. Elhangzott: az önkormányzatnak  két hitelkerete van, egy 5,5 milliárdos és egy 1,6 milliárdos, amiből 3 milliárdot nem használtak fel. Ha hozzányúlnak, csak fejlesztések miatt teszik.

Borkai Zsolt összegzésként a városvezetés küldetéséről beszélt, és többek között azt mondta: „Amikor egy évvel ezelőtt a »Bajnok Borkai, győztes Győr« szlogent választottam, megfogadtam, erre a győztes gondolkodásra teszem fel a munkámat, ami nem egyszerűen a tenni akarás, a magabiztosság, az önbizalom vagy a győzelem puszta akarása. A győztes gondolkodásnak az önbizalmon kívül az is titka, hogy tudnunk kell, miért, illetve kiért akarunk győzni. Nem azért, hogy az ellenfelet legyőzzük, legkevésbé saját sikerünkért kell megküzdenünk, hanem azoknak a bizalmáért, akiket képviselünk."

Nem tervez változtatást

A Kisalföld kérdésére: tervez-e személyi, szerkezeti változást a polgármesteri hivatal átvilágítás után kialakított működésében, a politikus elmondta: „Hosszú viták után alakult ki a struktúra. Nem tervezek változtatásokat. Végre elértük a nyugalmat a városházi dolgozók körében, amit régóta szerettünk volna."

Lapunk arra is kíváncsi volt, a polgármester számított-e arra, hogy a Fidesz–KDNP frakciószövetségen belül, illetve közte és a frakciószövetség között feszültségek lesznek. Borkai Zsolt kijelentette: „Az egyéniségemből adódó határozottság és a frakció határozottsága miatt alakultak ki a viták, amelyek – legyünk őszinték – sok esetben a közgyűlésen is tapasztalhatók voltak. Az elmúlt időszakban rendeződtek ezek a problémák. Véleménykülönbségek mindig lesznek, de a lényeg, hogy a fejlődést szolgáló megegyezés szülessen. A kezdeti nehézségek után a csapat összecsiszolódott."


Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 éves a szerecsenyi Idősek Nyugdíjas Klubja

Húsz évvel ezelőtti megalakulását nyugdíjas kulturális és baráti találkozóval ünnepli szeptember… Tovább olvasom