Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Borkai sportszerű kampányt hirdetett

Győr polgármestereként, s nem a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőjelöltjeként jelentette be Borkai Zsolt - alig egy órával azután, hogy Szakács Imre sajtótájékoztatót tartott az őt és családját érintő támadásról -, hogy egy olyan etikai kódexet állított össze, amelyhez végig tartani fogja magát a választási kampány során, s amely remélhetőleg kizárja az elvtelen politikai támadásokat a városból.

"Lehetnek parázs viták, ez természetes, de remélem, hogy ezek szakmaiak lesznek. Azt szeretném elérni, hogy ehhez az akciókhoz csatlakozzanak civil szervezetek, magánszemélyek és akár politikusok is. Az etikai kódex kizárja az országosan elharapózó politikai támadásokat, ehhez jó lenne tartani magunkat."

Az egykori olimpiai bajnok stílszerűen egy sportmezt írt alá - erre várja azoknak a szignóját is, akik csatlakoznak az akciójához. Hogy ezt praktikusan hogyan tehetik meg? A válasz az volt, a győri polgármesteri hivatalban hozzáférhető lesz a mez, s remélhetőleg a parlamenti és az önkormányzati választások végéig nem marad fehér.

VÁLASZTÁSI ETIKAI KÓDEX 2010

Ezen választási etikai kódex azért született, hogy aláíróin keresztül garantálja Győr Megyei Jogú Város területén a 2010. év során megrendezésre kerülő országgyűlési választások, továbbá a 2010. év során megrendezésre kerülő önkormányzati választások tisztaságát, szabályosságát, a résztvevő pártok, szervezetek és jelöltek etikus magatartását, s egyben kizárja a tisztességtelen, ok nélkül személyeskedő és becsületsértő módszerek alkalmazását.

Ezen választási etikai kódex aláírói vállalják, hogy a nem bizonyítható és dokumentálható, csak feltevéseken alapuló, és ezért rágalmazásnak minősülő kijelentésektől tartózkodnak, az ilyen eseteknél a választásokban résztvevő másik szervezetek, jelöltek kárára végzett lejárató kampánytól elhatárolják magukat, s nem élnek olyan nemtelen eszközökkel, amellyel a szabad választásokat, mint az alkotmányos demokráciák legalapvetőbb intézményét, méltatlan helyzetbe hozzák.

Ezen választási etikai kódex aláíróinak meggyőződése, hogy a választások tisztasága – nemcsak városunk, de az egész ország jelene és jövője, a nemzet önértékelése és nemzetközi megbecsülése szempontjából egyaránt – meghatározó jelentőségű. Az aláírók egyetértenek abban, hogy a jelenlegi magyarországi közállapotok között a politika iránti közbizalom megrendülését nem növelhetik tovább azzal, hogy saját magatartásukkal is mélyítik a társadalom közügyek iránti apátiáját, elutasítását.  

Ezen választási etikai kódex aláírói vállalják, hogy nem megtévesztéssel és félrevezetéssel, valamint törvénytelen eszközök felhasználásával igyekeznek minél több szavazathoz jutni, hanem szándékaikat és céljaikat, képességeiket és lehetőségeiket őszintén feltárva törekszenek a választópolgárok bizalmának elnyerésére.

Fenti megfontolásokból kiindulva, aláírók mind - Győr Megyei Jogú Város és a Magyar Köztársaság jövőjéért az őket terhelő felelősséget átérezve - kötelezőnek fogadják el a következőkben megfogalmazott etikai szabályokat. 

                                                            I.

1.       Az aláíró politikai szervezetek és személyek a választási küzdelmek során a Magyar Köztársaság törvényeit betartják, a választójogi törvényt betartják, s nem tesznek olyan nyilatkozatokat, amellyel a választások súlyát, annak tekintélyét és jelentőségét csorbítják, vagy akár kétségbe vonják.

2.       A kódex szabályai a választások mindazon résztvevőjére (jelöltet állító szervezetek, független jelöltek) kötelezőek, akik a 2010-es évben Győr városában országgyűlési vagy önkormányzati választásokon szerepelnek, elnyerik az indulás jogát, s kampányt folytatnak. A felek befolyásukat latba vetve tevőlegesen is részt vesznek az etikai kódex tartalmának minél szélesebb megismertetésében, elfogadtatásában és betartatásában, de különös tekintettel saját környezetük, szimpatizánsaik, tagságuk és aktivistáik körében. 

3.       A kódex rendelkezései a felekre az aláírástól számítva érvényesek a 2010-es országgyűlési és önkormányzati választások végleges eredményeinek közzétételéig. 

                                                       II.

4.       A kódex aláírói a választási részvételhez szükséges ajánlások megszerzése során tartózkodnak minden olyan tevékenységtől, amely a többi jelölt és a választópolgárok magánéletének megzavarásával jár.

5.       A kódex aláírói tartják magukat a választási törvény szabályaihoz, így a kitöltetlen ajánlási szelvények gyűjtésétől, azok megvásárlásától, az azokért cserébe adott bármilyen nemű ellenszolgáltatástól, az ajánlószelvények cseréjétől, azok értékesítésétől tartózkodnak és minden formában elhatárolódnak. Amennyiben ilyen esetről értesülnek, azt azonnal a területi választási bizottság tudomására hozzák.

6.       A választási kampány célja, hogy a felek saját jelöltjeiket bemutassák, programjukat, politikai céljaikat ismertessék és értelmezzék. Ennek során tartózkodnak egymás lejáratásától.

7.       A választási kampány során – hitelt érdemlő bizonyítékok nélkül – tilos a jelöltet bűncselekmény elkövetésével vádolni, mentesítés (rehabilitáció) esetén korábbi elítéltetésére utalni, jó hírnevét kétségbe vonni, magánéletére vonatkozó adatot ellene felhasználni.

8.       Nem tartozik a hitelrontás fogalmi körébe a jelölt korábbi politikai tevékenységének ismertetése és értékelése.

9.       A felek tartózkodnak attól, hogy egymás választási gyűléseit és egyéb rendezvényeit megzavarják, azokat céljuktól eltérítsék, vagy saját céljaikra felhasználják.

10.  A felek választási kampányanyagaikon kötelesek a nevüket és az őket jelölő szervezet nevét, logóját feltűntetni. A felek tartózkodnak a névtelen, jelöletlen propagandaanyagok terjesztésétől, s a másik tudomására hozzák, ha ilyen esetről értesülnek.

11.  A felek tartózkodnak egymás plakátjainak és egyéb ábrázoló propagandaanyagainak eltávolításától, eltorzításától, és a plakátok elhelyezésére alkalmas helyek kisajátításától. Ez utóbbi tilalom megszegője nem kifogásolhatja, ha érintett plakátjait – a feltétlenül szükséges mértékben – mások saját plakátjukkal átragasztják. Egyéb esetekben a kódex aláírói a másik plakátjának átragasztásától tartózkodnak.

12.  Plakátot magántulajdonban álló épületre vagy kerítésre elhelyezni csak a tulajdonos vagy a használó hozzájárulásával lehetséges.

13.  A szavazás kezdete előtt 24 órával a szavazó helyiség 100 méteres körzetéből minden nyilvánosan kihelyezett választási propagandaanyagot el kell távolítani. Amennyiben ezt a kihelyező elmulasztja, az eltávolításra bárki jogosult.        

                                                       III.

14.  A felek a választási szervekbe tagjaik sorából minél nagyobb létszámban felkészült személyeket delegálnak, akik munkájuk során az etikai kódex szabályait betartják, és a választási eljárás során a pártszimbólumok viselésétől tartózkodnak.

15.  A választásra fordítható költségvetési támogatás felhasználásánál a felek figyelemmel vannak a takarékosság szempontjaira. 

                                                        IV.

16.  Az etikai kódex aláírói vállalják, hogy az érdekükben megvalósított etikai szabálysértést kivizsgálják, az elkövetőt felelősségre vonják, az etikátlan eljárást mielőbb megszüntetik.

A győri választási etikai kódex megszületése nem más, mint kifejezése annak, hogy a közbizalom helyreállítása, a város nyugalma, az itt élők hiteles és objektív tájékoztatása valamennyi résztvevő pártnak, szervezetnek és jelöltnek az érdeke, és attól eltérni sem egyéni érvényesülés, sem mások lejáratása érdekében nem kíván.

Ezen választási etikai kódex aláírói, kijelentik: magukra nézve kötelezőnek ismerik el a kódexben megfogalmazott etikai normákat, felelősséget vállalnak azért, hogy e normákat maguk, illetve az érdekükben eljáró megbízottak és támogatók is betartsák, és aláírásra javasolják e kódexet mindazon polgári és egyéb szervezeteknek, amelyek a választási kampányban bárki mellett részt vesznek.

Olvasóink írták

 • 14. t-a-ibi 2010. január 23. 23:39
  „Az ásatási maradék megszólalt.

  Szavazzunk az MSZP-re, vagy az SZDSZ-re, csak ne a Jobbikra - javasolja egy leendő Fideszes miniszter

  A vérlázító kijelentések Hegedűs Zsuzsa zsidó származású szociológustól, Orbán egyik tanácsadójától származnak. A hírek szerint a fideszes kormányban majd ő kapná a szociális miniszteri posztot.”
 • 13. eger 2010. január 17. 11:19
  „Ha igazán etikus akar lenni Borkai úr, minimum egy bocsánatkéréssel tartozik a város lakóinak a "győri hét" nevű magazin 6. évfolyam 1. szám 4. oldaláért. De az érintett delikvens (nevét alá nem író) felelősségre vonásáról is cikknek kellene megjelenni a 2. számban.”
 • 12. t-a-ibi 2010. január 15. 19:56
  „Hajjaj fityesz!

  MDF: Széles Gábor érdeke a sztrájk!

  Széles Gábor beperli az MDF-et a vele kapcsolatos hazugságok miatt - közölte a nagyvállalkozó pénteken az MTI-vel azt követően, hogy az MDF országgyűlési képviselője, Karsai Péter az állítása szerint "Széles Gábor érdekeltségébe tartozó VT-Transman" a sztrájk alatt "bezsebelt luxisprofitjáról" írt pénteki közleményében.

  Széles Gábor üzleti érdekeltségére az MDF-es politikus akkor tért ki, amikor a BKV-sztrájk miatt felszólította a Fideszt, hogy "hagyjon fel a kétszínű, ´öszödi´ politikájával".

  A kétszínűség megfogalmazása szerinte abban nyilvánul meg, hogy miközben a Fidesz megnyilvánulásaival lázítja az állami és önkormányzati vállalatok dolgozóit, addig "a párthoz közel álló milliárdos vállalkozó luxusprofitot zsebel be az általa privatizált buszvonalakon, ahol természetesen nincs sztrájk".

  Karsai Péter közleményében állítását konkretizálva azt is megjegyezte: "a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó VT-Transman" huszonhárom buszjáratot üzemeltet, amelyet a BKV-tól "privatizált el" a Fidesz gazdasági miniszteri posztjára pályázó milliárdos. A tulajdonában álló, a Fidesz politikáját támogató médiabirodalomban mindeközben viszont napi szinten kampányolnak a közszolgáltatások privatizációja ellen - tette hozzá.

  Az MDF-es politikus közleményében úgy fogalmazott, hogy az MDF támogatja Kocsis István BKV-vezérigazgatót, hogy ne engedjen olyan követeléseknek, amelyek súlyos terheket rónak az adófizetőkre, és veszélyeztetik a közlekedési vállalat hosszú távú működését, fenntartható gazdálkodását.

  Nem szabad megengedni, hogy a BKV visszatérjen a pazarló, felelőtlen gazdálkodáshoz, és megszakadjon a vállalat átalakítási folyamata - írja az ellenzéki politikus.

  Népszava online”
 • 11. fzi 2010. január 15. 08:32
  „Jó, hogy van idejük ezzel is foglalkozni. Miért nem írnak dicsőség kódexet? Én kitaláltam, megígértem, megvalósítottam, átadtam címmel! (valószínű, hogy csak az átadtam rublikába kerülne piros pont)”
 • 10. komcs1 2010. január 14. 20:54
  „Majd kiderül, hogy a saját "csohosai" betartják, vagy ugatnak az egészre”
 • 9. greenie 2010. január 14. 16:06
  „Ahogy részletesen olvasom a kódexet, úgy már kiderül, hogy ha néhány órával hamarabb írja alá Borkai úr a fehér pólót, akkor máris megszegte volna a saját kódexe jónéhány pontját az önkormányzati hetilap szerda reggeli számával. Tételesen:
  6. "A felek tartózkodnak egymás lejáratásától" Híres úrra is vonatkozik a szabály, mivel a főnöke (önkormányzati tulajdonú lap esetében a Polgármester) véleményét közvetíti.
  10. "A felek választási kampányanyagaikon kötelesek a nevüket és az őket jelölő szervezet nevét, logóját feltűntetni. " Önkormányzati lap szerdai számában a 4. oldalon lévő fiezetett politikai hírdetésnek ki a feladója? mely szervezet hírdet? Nem hiszem, hogy az MSZP :)
  Remélem e két pont megsértése miatt Borkai úr, mint aki már aláírta a kódexet a 16. pont szerint eljárva kivizsgálja a fenti eseteket, és a győri adófizetők pénzéből nem fog politikai kampányt folytatni, ha pedig igen, akkor Balsai úr, a FIDESZ elnöki stábjának jogi igazgatója ezt azonnal ki is fogja vizsgélni.
  Ja, vagy a hetilap terjesztése pillanatában nem írta még alá Borkai a Kódexet? Akkor a jövő heti szám gondolom nem fog tartalmazni a Kódex szabályainak ellentmondó dolgokat! Vagy túl naív vagyok?”
 • 8. greenie 2010. január 14. 15:55
  „Vagy úgy képzeli Borkai úr, hogy vagy az én szabályaim szerint játszotok, vagy csúnya fiuk vagytok? Nem kellett volna előtte a jeölötekkel leülni, átbeszélni? Hogy viszonyúl ehez a Jobbikos jelölt? Vagy az maga Borkai lesz? Nem lennék meglepve, ha közös jelöltként indul.”
 • 7. greenie 2010. január 14. 15:52
  „Aláírta már valaki? Vagy Borkai úr viszakozott, mert már a saját kódexét sem tartja be?”
 • 6. jánosi 2010. január 13. 22:31
  „Nagyfokú naivitás ! haramiák között erkölcsi kódex ...................”
 • 5. Petrarca 2010. január 13. 22:02
  „Borjúkai!!! Egyszer már pofára esett a lúzer etikai kódexével! Ebből is látszik, milyen kreatív, ötletgazdag politikus! Saját viselt dolgait, vajon melyik kódexből meríti?! Kiváncsi vagyok, mikor durran ki az ő ,,lufija"?! Vagy ezért kell a beígért mentelmi jog?”
 • 4. greenie 2010. január 13. 19:39
  „Nagyon dícséretes, hogy Borkai úr gondolt erre, és gondolom Pápai püspök úrral készítették el a kódexet. Már van ebben rutinjuk, mivel a Városházi munkavégzésre és készítettek egy kódexet, miután az előő jegyző úr harapós kedvében volt. Vagy az mégsem készült el és csak képmutatás volt az egész? Vagy azt látta valaki?
  A másik meg azért kicsit fura, hogy azután áll ki a sajtó elé a képmutató etikai kódexxel, miután a győri lakások postaládáit teleszórták az önkormányzat által kiadott "szennylappal", ami véleményem szerint elég rendesen megsérti az általa kiadott etikai kódexet. Vagy erre még nem érvényes, mert 7 órakor szórták a lapokat, az etikai kódex meg 10kor készült el?
  Így akkor minden rendben! Ettől sikeres a győztes Győr!”
 • 3. hozzászóló1000 2010. január 13. 19:05
  „Fanyalgók, nyissátok ki a szemeteket!!!”
 • 2. t-a-ibi 2010. január 13. 14:59
  „Ebből is látszik, mennyire fél a fidesz és Borkai a nyilvánosságtól.

  Bizony szembe kell nézni az ígéretekkel, kedves függetlenként megválasztott ,-fidesz elnök polgármester!

  Nekik az kell: ne kérdezz!- 1

  Ebből is látszik, nagyon fél a fidesz és Borkai a nyilvánosságtól.

  Bizony felelni kell, a kérdésekre, az ígéretek be nem tartására.

  Ezek így szeretnénk:
  1, -csak mi mondjuk az igazat!
  2, mindenki más hazudik!
  3, -csak mi tartottuk be amit ígértünk!
  4,-ha úgy látszik még sem tartottuk be ígéreteinket, akkor az 1-es pont érvényes!
  5,- ha bárminemű probléma merül fel, érvénybe lép az; 1-2-3-4 pont.”
 • 1. t-a-ibi 2010. január 13. 14:33
  „Egyszerűen ledöbbentő "etikai kódexszel" előállni attól aki szart a választási ígéreteire.

  Azt hogy ez az iromány mit tartalmaz teljesen lényegtelen
  Az etika mellett haladva, Borkai: függetlenként akarom választóimat képviselni.
  Hogyan lett a független polgármester jelöltből, fideszes tag- majd elnök?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi a tánciskolába

A győri Tánc- és Képzőművészeti Iskolában képességfelmérő felvételit tartottak. Tovább olvasom