Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Borkai nem adja vissza még Németh jogköreit

Győr - Több mint negyed év eltelt azóta, hogy Németh Zoltán alpolgármester jogköreit egy nyilatkozata miatt, amelyben élesen bírálta főnökét, tehát a polgármestert, Borkai Zsolt megvonta. Azóta hivatalosan a polgármester látja el az eredetileg az alpolgármesternek adott jogköröket.

A Kisalföld kérdéseire adott válaszokból az tűnik ki, hogy a városvezető a döntésén egyelőre nem változtat. A helyzet marad a régiben.

Rövid múltidézés tavaly november közepéről: Németh Zoltán fideszes alpolgármester a Kisalföldnek adott interjújában többek között azt mondta: Borkai Zsolt ugyan cáfolja, hogy a városi cégek összevonásának terve (ez volt a holdingügy – a szerz.) mögött privatizációs szándék állna, de „ez nem hiteles". Megjegyezte azt is: ő főnökének nem a polgármestert, hanem a győrieket és a lelkiismeretét tartja.

„A kollektív bölcsességben kell hinni, és nem egy ember gondolataiban, mert senki kezében nincs ott a bölcsek köve" – tette hozzá. Más ponton is egyértelműen fogalmazott: „...számon kérni a cégektől, miért nem fizetnek osztalékot, goromba dolog, s ha a polgármester ezt mégis megteszi, nem ismeri a saját döntéseinket."

Hogy a közeljövőben szándékozik-e változtatni az elhatározásán, egyértelműen leszögezte: nem.
Borkai Zsolt ezt követően jelentette be, hogy megvonja Németh Zoltán jogköreit. Hogy a helyzetet értsük: a 2006-os választáson a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt támogatásával indult polgármesternek erre a döntésre jogilag lehetősége volt. Az önkormányzati törvény kimondja ugyanis, hogy a képviselő-testület a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére tagjai sorából alpolgármestert választ, aki a polgármester irányításával végzi tevékenységét.

Három a győri igazság: Borkai Zsolt polgármester (jobbra) munkáját elvileg három alpolgármester segíti, köztük Németh Zoltán is (a képen balról a második). Fotó: Kisalföld-archívum

"Ennyi erővel azt is kérdezhetnénk, hogy az alpolgármester fizetését miért nem kapja meg a polgármester, aki a pluszfeladatokat ellátja..."
A győri önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint a polgármester írásban közli, milyen feladatköröket ruház az alpolgármesterekre – tehát azt is megteheti, hogy valamelyikükre nem bíz semmit sem. A munkáltatói jogok gyakorlója a polgármester, az alpolgármesteri ugyanakkor erős pozíció: a kinevezést még a közgyűlés sem vonhatja vissza. Magyarán, ha Németh Zoltán nem mond le, akár 2010-ig is úgy lehet alpolgármester – hiába is abszurd a helyzet –, hogy a jogköreit nem gyakorolhatja.

Negyed évvel a „büntetés" kihirdetése után megnéztük, változott-e a helyzet. Röviden: nem. A miértről előbb Borkai Zsoltot kérdeztük: „Jogköröket továbbra sem, hanem feladatokat adok az alpolgármesternek, ami a törvény szerint a jogom is. Negyed évvel ezelőtt úgy döntöttem, Németh Zoltán jogköreit átveszem, vagyis én csinálom meg az ő munkáját is. Ez azóta sem változott" – szögezte le elöljáróban, de arra a kérdésünkre, hogy akkor szükség van-e egyáltalán három alpolgármesterre, kitérő választ adott. „Ez viszont már nem a polgármester döntése."

Hogy a közeljövőben szándékozik-e változtatni az elhatározásán, egyértelműen leszögezte: nem. Arra pedig, hogy abszurdnak tartja-e, hogy egy köztisztviselő fizetést kap ugyan, de feladatai egy részét nem tudja ellátni, így felelt:

Ennyi erővel azt is kérdezhetnénk, hogy az alpolgármester fizetését miért nem kapja meg a polgármester, aki a pluszfeladatokat ellátja...

Természetesen Németh Zoltánt is megkerestük, aki nem kívánt nyilatkozni a témában, annyit kért megerősíteni, hogy a hivatalba naponta bejár és dolgozik – ezen nem változtat az a tény, hogy jogköreit, aláírási jogát stb. megvonták.

Olvasóink írták

 • 12. Puntigamer 2008. február 21. 22:44
  „Segitsetek: a képen láthatók közül csak Borkait ösmerem. A szemüveges hivatalnok ugy néz ki mint az S. Pali másnaposan.
  Mi volt az oka, hogy a Bürgermeister kiátkozta a Német Z.t?
  Nem függesztheti fel?
  Nem küldheti egyszerűen el?
  Nincs egy "békéltető bizottság" ahol megoldást találnának a viszályra?
  Miként tud a két fazon egyáltalán dolgozni ugyanabban az épületben? Köszönnek egymásnak vagy csak bólintanak és magukban elküldik egymást a Rábaparti ........ anyjukba?
  Ki vagy milyen bizottság ellenőrzi a polgármester munkáját?
  Kinek kell, hogy PM beszámoljon?
  Van a jó Győrieknek beleszólási joguk a dolgok menetébe?
  Számonkérhetik-e a PM hivatalos dolgait?
  Más országokban nem engednének meg ilyen surlódást két vezető hivatalnok között, mert az lehetetlenné teszi a sima és eredményes munkavégzést.”
 • 11. Korrekt 2008. február 21. 21:59
  „ÉDES ISTENEM :( Ezt is csak MAGYAR HONBAN lehet megcsinálni, siralmas.
  2008-at irunk!
  A demokrácia legalapvetöbb szabájainak semmibevétele.
  Arról nem tehet az a szerencsétlen Borkai, hogy megválsztották, de lehetne annyi sütnivalója, hogy ilyen nagy barom hibát ne kövessen el.
  Ilyen ürgék normális EU államban még egy esélyt nem kapna ilyen poszt betöltésére.
  Az biztos, ha Kósa lenne a törzsfönök, ilyen nem fordúlhatna elö. Mert még a városháza közelében sem került volna az a szerencsétlen.”
 • 10. Balek 2008. február 21. 21:41
  „Kedves Amerikai!
  Akármilyen érdek is vezérelte a Zoltánt nem volt korrekt. Képzeld el, hogy a Borkait a FIDESZ kérte föl polgármesterségre, ők írták a programját, abba beleírták a HOLDINGOT! Ő ,,betanulta" és meg akarta valósítani. A Borkai nem politikusként, hanem szavatartóként, becsületes emberként szeretett volna viselkedni.
  A Németh Zoltán igazi politikusként:
  - a választási ígéretet nem kell betartani,
  - a főnököt pedig nyugodtan hátba kell döfni.
  Egyébként nemcsak a Zoltán pazarolja a város pénzét a munka nélkül kapott bérével. Képzeld Győr helytartója, Szíjjártó Péter kosárlabda edzőnek képzeli magát. A város állítólag egy sereg pénzt adott a csapatának, hogy edzői hajlamait kiélje.”
 • 9. tt 2008. február 21. 21:21
  „Bolla! Hehe! Az ETO-nál már bizonyított. Remek szakember. Hehe.”
 • 8. amerikai 2008. február 21. 20:16
  „my dear Balek,

  Elkepzelheto hogy igazad van Zolival kapcsolatban, nem vitatom, lehet hogy megvaltozott az idok soran. De vegulis az elgondokoztato hogy neki milyen erdekeben allt ellentmondani a Borkainak? Hangsulyozom, ebben az ugyben ez a kulcskerdes. Ebben a kerdesben is varnam szives velemenyed, lehet hogy egesz egyszeruen nem vagyok jol infomalt. Es nekem olyan ember aki felall es megmonja oszinten ha valamivel komolyan nem ert egyet az sokkal tobbet er mint a tobbi nyalo, meghunyaszkodo, de nem "arulo" is. Mert a mult rendszerben, de most is lehet beloluk talalni tomkelegevel.”
 • 7. Mr X 2008. február 21. 18:35
  „Zsoltika! A lovon előnyös, ha nem érzed a talajt, a polgármesteri székben ez fölöttébb veszélyes.”
 • 6. fftr 2008. február 21. 18:32
  „Sajnos az igazság az, hogy már nem csak Németh Zoltán munkáját, valójában a polgármesterét is egy Bolla nevű Valaki ´csinálja´, felhatalmazás, jogkör és minden FELELŐSSÉG nélkül, hajrá Győr!”
 • 5. Balek 2008. február 21. 18:30
  „Kedves Amerikai!
  A Zoltán nekem is nagyon szimpatikus, ugyanakkor, akiket Én ismerek, és ők pedig közelebbről ismerik Őt, még nem mondtak róla semmi jót! Valószínű oda járt hivatásos forradalmárképzőre, ahova a Péter. Nagyon arrogáns, beképzelt, észt osztó.
  Viselkedése alapján, amikor a főnökét hátba támadta, pedig méltán érdemli ki az áruló jelzőt is. Elég nagyfokú gerinctelenségre vall az is, hogy jó pénzért gyakorlatilag bejár napot lopni a hivatalba.
  Nem valami jó fényt vet ez egy hierarchikus felépítésű szervezetre.
  Ez a bolsevik világban, a fényes szelek nemzedékére volt jellemző.”
 • 4. Rumcájsz 2008. február 21. 18:11
  „szem!
  Csak az a gond, hogy az általad "megtisztelt" aljegyző az egyedüli a képen láthatóak közül, aki ért valamit a közigazgatáshoz. A fityiszes urak viszont csak egymás fúrásához, meg a botrányokhoz értenek! (Sajnos, nem látható a képen a kulturált viselkedéséről elhíresült, "szakértő" jegyző bácsi!)”
 • 3. Cseter János 2008. február 21. 16:29
  „A diktátorok sosem türték másnak a véleményét. A politika meg olyan, mint a madár, míg a földön van, addig a tenyeredből eszik. De, ha már fenn van, akkor a fejedre tojik! A hatalom pedig mindig is megosztó minden pártban! Aki birtokólja az úgy tíz körömmel ragaszkodik hozzá, mint a "Hugyos Józsi" a nagykabátjához! Lehet, hogy Borkai úr is egy diktátor, vagy csak még jobbat, akar a városnak mint a Németh úr?”
 • 2. amerikai 2008. február 21. 15:09
  „nevetseges. Nemet Zoltant 14 eves kora ota ismerem egyebkent, rendes, lelkiismertes emberkent ismertem egesz eleteben. Csak azert mert partpolitikai erdekeknel (ertsd lenyulas) tobbre tartja a gyoriek erdekeit es a sajat becsuletet.”
 • 1. szem 2008. február 21. 09:29
  „A fotó sokatmondó! Nézzétek csak jól meg! KI NEVET A VÉGÉN?!!!! (Bebetonozott, maszopos aljegyző asszonyunk!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentett édesanyák - visszamenőleg sem ellenőriznek

Győr-Moson-Sopron - A főállású édesanyák gyermekei öt óránál nem tölthettek többet sem az óvodában,… Tovább olvasom