Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Borkai: holdingot nem privatizáltak

Győr - „Ragaszkodom választási ígéreteim teljesítéséhez" – mondta pénteki győri városházi sajtótájékoztatón Borkai Zsolt polgármester az önkormányzati közszolgáltató cégek holdingosítási terve kapcsán kibontakozott éles vita kapcsán.
„Sértő, hogy valaki kétségbe vonja a polgármester szavait, ezért el is várom Horváth László képviselő bocsánatkérését" – mondta a pénteki győri városházi sajtótájékoztatón Borkai Zsolt annak kapcsán, hogy éles vita kerekedett (lapunkban több cikkben is írtunk róla) az önkormányzati tulajdonban lévő cégek gazdasági irányítási összevonása (holdingosítása) ügyében.

Téves az az állítás, mondta a polgármester, hogy a holding alakítása az első lépés a privatizáció felé: holdingot hazánkban még nem privatizáltak. Sajnálatosnak tartja, hogy szakmai kérdésből politikai konfliktus kerekedett, s bocsánatkérést vár Horváth László képviselőtől sértő állításaiért. Borkai Zsolt határozottan kijelentette, ragaszkodik választási ígéretei teljesítéséhez, így az önkormányzati cégek közös gazdálkodási irányításához is. Ez szerepelt választási programjában – amelyet a Fidesz annak idején támogatott.

Borkai Zsolt


Borkai Zsolt a Győrhő lapunkban is megjelent nyilatkozata kapcsán elmondta: felháborító, hogy egy önkormányzati cég vezetője polgármester-ellenes kijelentéseket tesz.

Nagyon kínos, hogy szakmaiból politikai kérdés lett ez az ügy.
Elhibázottnak tartja azt a döntést, hogy a Győrhő a 7–800 millió forintnyi osztalékot olyan hitel visszafizetésére költötte beruházás helyett, amely egy év alatt amúgy is lejárt volna, s már nem a kamatokat, hanem csak a tőkét kellett törleszteni. Az érvényes jogszabályok szerint ebbe egyébként a polgármesternek nincs közvetlen beleszólása, az önkormányzat illetékes bizottságai felelőssége, ha a döntést nem a közgyűlésre utalják...

A sajtótájékoztatón Borkai Zsolt megjegyezte: mindenképpen feloldást kell találni a jelenlegi feszült állapotból. Az önkormányzati cégek közös gazdasági irányításának tapasztalatairól tájékoztatót kér Veszprémből és a győri fideszesek által „kifogásolt" fideszes debreceni polgármestertől is...

Olvasóink írták

 • 12. Cseter János 2007. november 11. 12:55
  „Magyarországon a piac-gazdálkodás egyenlő a szabadrablással!
  Az nem szolgáltatás, ha olyan díjazásokkal fosztogatják a lakósságot amelyért nem dolgoznak meg és ellenétéket sem nyújtanak csupán csekket küldenek(sárga veszedelemként) ezt alapdíjként nevbezték el. Persze egy banánköztársaságban ez már nem feltünő, hisz a gyáva nép nyakában úlő politikusok mindenre tatál "törvényerejű rendeletet" melyeket a csicskásaival ( a bíróságokkal) végre is hajtat! Így nő az osztalék amivel azt tesznek ami nekik tetszik! Hisz nem bűn a lakósság fosztogatása, ha azt "fehérgalléros bűnözők" teszik! A MATÁV "alapdíjától" könnyü megszabadúlni, de a GYŐRHŐ-jétől nem lehet a "Betongettokban"!Képviselőink pedig teleszájjal röhögnek!”
 • 11. kíváncsi 2007. november 11. 01:03
  „Be kellene zárni a Városházára Borkait az egész Fidesz-Kdnp frakcióval, és csak akkor engedni ki Őket, ha eldöntötték, mit akarnak.
  Ez egy tragikomédia, a saját szavazóik kapkodják a fejüket, egymással vitatkoznak, a túloldal meg röhög rajtuk. Ezt akarták?
  Talán már a kampányban tisztázni lehetett volna egy ilyen fajsúlyos ügyet, de valamiért nem tették. Talán, mert álmukban sem gondolták, hogy Borkai nyerhet ??
  Azért kíváncsi lennék, Borkai milyen "közös beszerzésekre" gondolt. Kb a boríték és nyomtató papír lehet a közös nevező...
  És a Pannon-Víz hogy férne bele egy városi holdingba, amikor nem 100 %-ban van a város tulajdonában? Nem ártana ilyen "apróságokkal" is foglalkozni.”
 • 10. Ákos 2007. november 10. 18:01
  „Atyaúristen mi lesz itt :)

  1. Srácok, először fizesse vissza Velin meg a Radnóti Medici a felvett pénzt.. Ilyen rosszul megy a John Bull meg a Medici?

  2. Legalább vizsgáljátok meg a lehetőségét srácok, lehet hogy tényleg van esze ennek a Borkainak!!!”
 • 9. frederik 2007. november 10. 16:44
  „Egy szerény kérdésem lenne.Az alant megszólaló "holding szakértők" miért nem szóltak egy büdös szót sem a Polgármester kampánya idején? A kampány legütősebb érve volt a kis szolgáltatók összevonása. Nem vitatom esetleges igazukat,nem értek hozzá.
  Az viszont elgondolkodtat, hogy , szinte vezényszóra újabbnál újabb arcok éreznek kényszert, hogy hirtelen véleményt nyilvánítsanak.
  Sajnálom Borkai Zsoltot.
  "Ehhez Te nem értesz, ezért ne makacskodj, mert időközi polgármester választás lesz, ami szintén a várodi polgárok pénze, amin nem tudnak Dubaji-ba menni." Ez a mondat sok mindenről árulkodik.”
 • 8. joghoz konyító 2007. november 10. 13:15
  „Gyerekek! Először is tisztába nkéne lenni azzal, hogy olyan társasági forma nincs, hogy holding. Két lehetőség van: 1. Hasonlóan, mint Debrecenben egy Vagyonkezelő zrt. tagvállalatai lesznek a cégek, megtartva önálló jogi személyiségüket, és felügyelő bizottságaikat, valamint egyéb tisztségviselőiket. Vagyis kedves Mirjam, az FB-k ekkor is maradnak. 2. Valamennyi céget egybeolvasztanak egy közös társasággá - "mamut-társaságot" hozva létre, amit ilyen teljesen eltérő tevékenységek esetén nyilván senki nem gondolhat komolyan.
  A holdingba szervezés - debreceni minta esetén - azt jelentené, hogy a meglévő tisztségviselők és szervezeti egységek fölé egy irányító szervezet, és annak tisztségviselői - igazgatóság, felügyelő bizottság - esetleg különféle stratégia, vagyonkezelési tanácsadók ....stb. kerülnének ( mivel a szakmát a tisztségre pályázó "ügyesek" nyilván nem tudják ), ami a meglévő költségeket nyilván nem fogja csökkenteni.

  A holdingnak nevezett részvénytársaságot az önkormányzat közgyűlése csakis akkor és annyiban tudja majd irányítani, döntéseit befolyásolni, amíg a részvények szavazáshoz szükséges számban az önkormányzat tulajdonában maradnak, és nem mások kezébe kerülnek.
  A 100 %-os önkormányzati tulajdon megtartási szándéka esetén azonban nem érthető, hogy minek a holdingba szervezés, hiszen a tulajdonosi jogokat az önkormányzat az egyes cégek felett a tulajdonosi bizottság ill. a kgy. útján eddig is gyakorolni tudta, kellő állampolgári kontroll mellett. Szerintem ezért nyilvánvaló pazarlás a holding! Az önkormányzatnak - beleértve a polgármestert is - a tulajdonosi jogait eddig is módjában állt gyakorolni, minden eszköze és joga megvan a jelenlegi formában a hatékony, gazdaságos működtetésre.

  Olvassatok jogszabályokat, és lássátok meg végre az összefüggéseket -pártoktól, és cégektől függetlenül!”
 • 7. fiatp 2007. november 10. 13:07
  „Kedves Baranyi T. és Mirjam. Hozzászólásotok nem győzött meg arról, hogy Ti értenétek a gazdaságoz. Ezt az "ügyet" nem lehet érzelmi alapon kezelni, mint ahogy azt Ti teszitek- Túl nagy a kockázat. Mirjam amiröl Te beszélsz az a StadtWerke. 20 ezer lakos alatti településeken még elmegy, de annál nagyobb településeken már komoly nehézségeket okoz, hogyha nem un. tisztaprofilu cégek végzik a szolgáltatást. Ilyenkor csak egy IT és egy FB van. A Holdingnál meg a cégek önálló gazdasági társaságként működnek, maradnak az eddigi IT-k és FB-k és még hozzájukjön a Holding IT-je és FB-je. Aztán itt a legnagyobb a veszély, mivel a döntések amik eddig a város közgyülésében történtek meg szakbizottsági előterjesztés után, azok innen kikerülnek és a Holding IT-je a Holding FB-jének előkészítése után dönt. Ez a szervezet mr nem Ti értetek vároi polgárokért van, hanem a profit maximalizálássáért. Javaslom nézzetek utánna, hogy a "sikeres" debreceni Holding tagcége a Debeceni Hőzolgáltató Rt. mennyiért szolgáltat egy átlagos lakásba, és mennyi ugyanez városunkban. Vagy ez senkit sem érdekel? Emberek gondolkodjatok, mielőtt végzetes hibát nem követtek el.
  Érdeklődtem az ismerőseimtől, hogy tudják meg a győri önkormányzati cégvezetők milyen "zsíros falatok"-ért vannak a helyükön. Szerintem egy 8-10 embert foglalkoztató zabot hegyező Kft. vezetője röhögő görcsöt kapna, ha megtudné ezek a pasasok mennyiért dolgoznak évek óta.”
 • 6. Mirjam 2007. november 10. 11:52
  „Én is csak bíztatni tudom, ugyanis a napnál is világosabb hogy össze kell vonni a város tulajdonát képező cégeket. Egyértelműen az áll a háttérben hogy a KÉPVISELŐ URAK féltik a pozíciójukat az FB-IT tagságukat. A csata megnyerhető Polgármester Úr, csak össze kell fogni a KDNP-vel és a balodallal is. Akkor e év múlva el lehet mondani: Megcsináltam!”
 • 5. Baranyi Tibor 2007. november 10. 11:01
  „Biztatom a Polgármeste urat.Itt egy nagyszbásu lobbizás van. A jelenlegi Kft vezetők és körei saját érdekeiket és nem a szolgáltatás gazdaságosságát tartják szem elött.Nem szabad engedni.Biztos vagyok benne, hogy Ön elött ujjabb ciklusok nyilnak meg ha eddigi következetességét megtartja.Én baloldali érzelmü vagyok de Önben bízok. Friss és sportos lendületet kivánok.Önnek.”
 • 4. győri polgár 2007. november 10. 09:11
  „Holdingról akkor lehetne csak szó, ha az összevonandó cégek munkafolyamatainak ,egymást követő fázisainak koordinálását, összekapcsolását jelentené. Az első holdingok az Egyesült Államokban jöttek létre azzal a céllal, hogy a nagy vasúttársaságok befolyásuk alá vonják az üzemelésük szempontjából fontos szénbányákat és egyéb vállalatokat.
  Itt azonban nem erről van szó!
  Az önkormányzat tulajdonában álló cégek mindegyike egymástól teljesen különböző területen végez önálló szolgáltatói tevékenységet. Ezek összevonása, egy vezetés alá helyezése az önkormányzat részére gazdasági eredményt nem, de egyesek részére zsíros jövedelmeket hozhat.”
 • 3. fiatp 2007. november 09. 22:14
  „DRága Bajnok, ma Polgármester! Ehhez az igéretedhez is ragaszodsz? Úgy mint a 10 Ft -os fűtéskorszerüsítéshez. Azt megigérted, és belekrelült vagy 300 ezer Ft-ba. Ilyen megvalósított igéret nem kell a kutyának sem. Kicsi Bjnok? Holdingot még nem privatizáltak ez tény. De ha holdingba viszed a várodi vagyont, akkor 5-7 ember dönt, amit úgy hívnak aholding igazgatósága arról hogy mit adnak el. Neked, mint polgimesternek, meg a közgyűlésnek annyi köze lesz hozzá mint nekem aki próbállak téged okítani. Akkor mia bánatról nyilatkozol? Bajnok! Ehhez Te nem értesz, ezért ne makacskodj, mert időközi polgármester választás lesz, ami szintén a várodi polgárok pénze, amin nem tudnak Dubaji-ba menni. Te már voltál. Szóval nem kell a hülyeségekhez annyira ragaszkodni. Ha rosszat igértél, maradj csöndbe.”
 • 2. valaki 2007. november 09. 21:20
  „Tisztelt Bajnok!

  Szíves figyelmébe ajánlom áttanulmányozni a 2007. május 24-i közgyűlés anyagait, akkor talán nem beszélne ekkora botorságokat. Lehet, hogy nem olvas előterjesztéseket és azt se tudja miről szavaz?

  Az alábbi anyagokat bárki elérheti a város honlapján:
  Forrás:www.gyor.hu

  Tulajdonosi Bizottság:
  13/2007. (IV.16.) sz. határozata
  14/2007. (IV.16.) sz. határozata

  Ezeket elfogadta a közgyűlés:
  167/2007. (V.24.) Kgy. sz.határozatában

  Javaslom áttanulmányozni.”
 • 1. ani 2007. november 09. 21:08
  „Holdingot nem privatizáltak, mert nincs belőle sok,és egyébként is ettől még lehet. Leht viszont kiszervezni zsíros falatokat győri polgárok részére szerintem az a 3 polgár aki szóba jöhet már feni is a fogát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beindult a pályázatdömping

Régió - Újabb három európai uniós kiírást tettek közzé. Ezúttal csatornázásra, az illegális… Tovább olvasom