Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Borkai: ha a kormány elviszi az iparűzési adót, Győr bedől

Hoffmann Rózsának be kell látnia, hogy tévedett, az iparűzési adót ne vigye el a kormány, Tkacsov a példakép, és sok sikert Csányi Sándornak – interjú Borkai Zsolt győri polgármesterrel, a Magyar Olimpiai Bizottság Elnökével.- Győr új szlogenje úgy hangzik: a jövő Győrben épül. Nem orrolnak a polgármester-társak, hogy kisajátítja magának a jövőt, ha már elkezdődött?

- Nem sajátítom ki, sőt ez a mondat sokkal inkább egy összefogás jelképe – a város egy nagy cég és az egyetem összefogásáé. Mert felismertük, hogy mitől épül valóban Győrben a jövő: az oktatástól. A legfontosabb a szakképzés és a kutatásfejlesztés kérdése. Amikor nagy cégek vezetőivel beszéltem, számukra az volt a legfontosabb, hogy az adott régióban legyen elegendő, szakképzett munkaerő. Mi erre az igényre alapoztuk a jövőt, megváltoztattuk a szakképzést, kutatási-fejlesztési rendszert dolgoztunk ki, ösztöndíj-rendszert hoztunk létre. Persze közösen az egyetemmel és egy nagy céggel.

- Utóbbit nevezhetjük Audinak?

- Igen.

- Most viszont a jelenleg érvényes felsőoktatási koncepció szerint Hoffmann Rózsa államtitkár a nyolcad akkora soproni egyetem alá sorolná be a győri univerzitást. Az Audi által adott támogatás átcsoportosítható, vagy kizárólag a győri egyetemnek szól?

- Abszolút a győri egyetemnek szól.

- Most mit tesz, szembe megy a kormánnyal?

- Amikor napvilágot látott ez a koncepció, akkor a győri országgyűlési képviselők az egyetemmel és az Audival összefogva deklarálták, hogy a győri egyetem olyan intézmény, ami a legszigorúbb kritériumoknak is megfelel.

- Bővebben?

- Ez az egyetem olyan hallgatókat bocsát ki, akik el tudnak helyezkedni – ennél fontosabb szempont nincs. Éppen ezért az egyetemre oly mértékű a jelentkezés, hogy semmi szükség nincs a beolvadásra. Ez az egyetem felismerte, hogy egy motordiagnosztikai központot kell létrehozni, mert nemcsak a régióra kell koncentrálni, hanem Közép-Kelet Európára: azaz bárki a motordiagnosztikához az autógyártáshoz kapcsolódó kutatást szeretne, akkor Győr tudja fogadni. És megjegyezném, hogy Európa fejlett városaiban mindenhol ragaszkodnak a kutatásfejlesztéshez. Ráadásul ez az intézmény kerül a legkevesebb pénzébe az államnak, ugyanis – ahogy azt a fenti példa is mutatja – mindig megtalálta a fő bevételi forrásait.

- És miképp lesz képes új irányba fordítani az államtitkárt Magyarország egyik legjelentősebb városa?

- Hm, nézze, ez az a lobbitevékenység, ami a sok szálon futó érdekeket, az ellenvéleményeket becsatornázza. Lobbizni kell, érvelni, egymás mellé tenni a megmaradást alátámasztó és a megmaradást ellenző indokokat, és ezek alapján az oktatásért felelős államtitkárnak be kell látnia, hogy ennek az egyetemnek önálló egyetemnek kell lennie.

Pontosan azért, mert csak az oktatás képes választ adni a válságra: azok a nagy cégek, amelyek korábban felszívták a szakképzetlen munkaerőt – például a Philips – most tönkrementek a krízis alatt. Mi fel mertük vállalni, és gimnáziumi osztályokat szüntettünk meg, a szakképzésbe tereltük át a gyerekeket, több százmillió forintnyi ösztöndíjat adtunk azoknak, akik hiányszakmákat tanultak. Mert tudtuk, hogy csak így tudunk kilábalni a válságból.

- Ami alatt a munkanélküliség 4 százalékról 10-re ugrott. Hogy áll most a munkanélküliségi ráta?

- Az előttünk álló hatalmas fejlesztésre azt szokták mondani – akik már láttak ilyet –, hogy el sem tudjuk képzelni, mit jelent ez majd Győrnek. Munkahelyek létesülnek, a szolgáltatások felpörögnek – oly mértékben, hogy aki dolgozni akar, annak lesz lehetősége.

- Azt mondják, az Audi iparűzési adója mintegy 12 milliárd forint…

- Ez nem így van.

- Akkor mennyi?

- Ez adótitok, így nem szokták nagydobra verni. Nem szabad elfelejteni, hogy az előző kormány olyan kutatás-fejlesztési kedvezményeket biztosított, amit a cég leírhatott az adóalapjából, így automatikusan csökkent az iparűzési adója is. Maradjunk annyiban, hogy Győr összesen 13 milliárd forint iparűzési adót szed be.

- Számoljunk tehát 13 milliárddal – ugyanis azt mondják, hogy a kormány egészen sok haszonra tehet szert, ha jelenlegi tervek szerint elviszi az iparűzési adót, és cserébe működteti az önkormányzat helyett az egészségügyet és az oktatást.

- Én csak az oktatásról beszélhetek, mert a kórház fenntartója a megye, szóval körülbelül 40 százalékát finanszírozza jelenleg az állam oktatásnak, miközben Győr átállt a szakképzésre – ami jóval többe kerül, mint például egy gimnáziumi képzés –, hogy dolgozhassanak az emberek. Mert vissza kell hozni a szakmák becsületét. Nyilván minden szülő azt szeretné, hogy a gyerekei egyetemre, főiskolára menjenek, és persze ez is nagyon fontos, de a szakképzés is, ráadásul ez a szakképzés, más mint annak idején, maga a munka teljesen más – egy olyan nívós történet, ahol már nem nyakig úszik az olajban a diák.

- Térjünk vissza az iparűzési adóra…

- Tehát, ha az iparűzési adó elkerül Győrből az önkormányzat be fog dőlni. A jelenlegi 41 milliárdos költségvetés mintegy egyharmadát adja az iparűzési adó, ha ez nincs, akkor a város finanszírozhatatlan. Eleve rengeteg olyan strukturális beruházást fedezünk ebből a bevételből – például ipari parkok, úthálózat – amelyekre később újabb projektek épülhetnek. Ráadásul pont a jelenlegi kormánypárt volt az, amelyik azt mondta: az iparűzési adót ne az adóhivatal (immár NAV – a szerk.) szedje be, hanem az önkormányzatok, hiszen a nevében is benne van, hogy helyi adó. Szóval győri polgármesterként és országgyűlési képviselőként azért szállok nemes küzdelembe, hogy az iparűzési adó továbbra is helyben maradjon. És ne felejtsük el, hogy az iparűzési adóból a nagyvárosok milliárdos nagyságrendben csorgattak vissza a központi költségvetésbe – adóerőképesség-elvonás címén. Volt olyan év, amikor Győr ezen a címen 2,5 milliárd forintot fizetett be a kormányzati kasszába, mert a tervezettnél magasabb volt az iparűzési adóból származó bevétele, és most is mintegy 1,5 milliárdot fizet. Azaz tulajdonképpen hozzájárul a többi település felzárkóztatásához, azaz effektíve kiterjeszti a régiót. És ezt teszi az infrastruktúrafejlesztések esetében is, hiszen például az Audi dolgozóinak csak 40 százaléka győri, a többi alkalmazott 60-80 kilométeres vonzáskörzetből érkezik. És a Győrben dolgozók személyi jövedelemadója pedig a vonzáskörzet településein marad.

- Ha már beruházások: a város egy multifunkcionális sportarénát épít. Kósa polgármester 12 milliárdért húz fel egy új stadiont Debrecenben, amiről azt mondják, hogy kihasználatlanul áll majd. Győr is presztízsberuházásra készül?

- Szerintem mindenképpen van igény erre a csarnokra, Győrnek nem elegendő a pár ezres egyetemi csarnok. Ez a csarnok multifunkcionális, azaz minden nagy sportrendezvény, koncert, konferencia ide hozható.

- És honnan lesz rá pénz – alsó hangon 4 milliárdra becsülik a költségét.

- Közelebb áll a 7 milliárdhoz. De a város úgy kalkulál, hogy a befolyt társasági adóból az öt látványsportra (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong) fordítandó összegből egyrészt jut a beruházás lebonyolítására, másrészt a későbbiekben a létesítmény működtetésére.

- A kormány stratégia ágazatként emlegeti a sportot, Csányi Sándor szerint pedig 2020-ra a magyar válogatott szépen hasít a futball-világbajnokságon. Most is úgy lesz, mint az ’50-es években, hogy lesz a társadalmi szelepként is szolgáló foci és más semmi?

- A MOB elnökeként mást nem is mondhatok – és komolyan is gondolom –, hogy minden sportág fontos. De azt tudomásul kell venni, hogy éppen a labdajátékok ernyője alatt növekedhet az összes többi sportág – az öt kiemelt vonzza a nézőket és a szponzorokat, a közvélemény sokkal többet beszél róluk. Magyarországon 3200 településen van jelen ez az öt látványsportág. Egyelőre az önkormányzatok finanszírozzák ezeket, ám ha a helyhatóságok a piacról is kaphatnak pénzt, akkor átstrukturálhatják költségvetésüket, és kevesebbet adhatnak az öt látványsportra, így több jut a többi sportágra, többek között a tömeg- és szabadidő-sportra is. Ami persze nincs versenysport nélkül, hiszen az emberek akkor mozdulnak, ha vannak példaképeik, olimpiai bajnokaik.

- Önnek ki a példaképe?

- Alexander Tkacsov, egy szovjet tornász, a Tkacsov-szaltó atyja, gyerekkoromban ő volt a példaképem, nagyon tetszett a tornája.

- Egyébként reális Csányi Sándor mondása 2020-ról?

- A MOB keretein belül egyébként ez nem az én feladatom, de őszintén örülnék annak, ha Csányi Sándor elérné céljait a magyar labdarúgás területén.

- Ami viszont biztos az ön feladata: mikorra prognosztizálna egy magyar olimpiát?

- Az olimpia rendezése az alapszabály része, magyarán a MOB-nak mindent meg kell tennie, hogy egyszer legyen olimpia – a realitások most azt mutatják, hogy a következő húsz évben nagy valószínűséggel nem lesz. De azért van egy remek lehetőség: a 2017-es európai ifjúsági olimpiai fesztivál(EYOF), aminek kapcsán MOB-elnöki és győri polgármesteri funkciómban egyaránt szeretnék „mozogni", ugyanis azt szeretném, ha Győr lehetne az esemény helyszíne, bár így sem könnyű, ugyanis komoly ellenfelekkel kell számolnunk.

- Például?

- A cseh Brno mindenképpen, de egyelőre nincsenek konkrétumok, most kezdődik a készülődés, és a pályázathoz kapunk állami támogatást is.

- Mennyi pénzről beszélünk?

- Mintegy 2 milliárd forintról.

- Az nem disszonáns, hogy a MOB elnöke egyeztet a helyszínről Győr polgármesterével, tehát ön lobbizik önnél?

- Azt szoktam mondani, hogy a két pozíció pozitívan erősíti egymást: a MOB elnöke lobbizik egy európai rendezvényért, és a városvezetőként remek helyszínt is biztosíthat.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. sprite 2011. június 08. 09:26
  „Bizony, az, hogy Székesfehérvár, Győr, Debrecen, és a többi nagyváros polgármestere a saját városa ellen szavaz majd elég fura helyzet lesz. Nem tudom mit szólnak majd az emberek.
  Mondjuk Debrecen pont kivétel, mert oda mindig megy pénz is.

  De a problémára, hogy Győr,és a többi város ne dőljön be, nagyon egyszerű a megoldás.

  NEM-et kell nyomni.

  Nem olyan bonyolult ez.”
 • 21. dsj 2011. június 08. 08:43
  „Amikor egy orvos által vezetett minisztériumhoz rendelték a sportot és egészségügyet, abban bíztam, hogy végre nyilvánvaló lett, hogy a sport az egészség szolgálatába áll. (Nem az egészségügyre gondolok, mert az egészen abszurd módon tulajdonképpen szinte kizárólag betegségügy!)
  Amikor a város élére testnevelő tanár került, ez a hitem tovább erősbödött.
  Sajnos mindkét esetben súlyosan csalódnom kellett.
  Az egész - eltunyult, elhízott, ezer, helytelen életvitelből származó nyvalyától gyötört - lakosságot megmozgató program- és intézményrendszer helyett kizárólag érmeket hajhászó élsport került az országos és helyi politika érdeklődésének középpontjába. Hajrá Magyarország!”
 • 20. kisember1 2011. június 08. 07:34
  „Igen, itt a kölcsönök lesznek a problémák. Ha ip. adó nélkül a nyakunkon marad az a rengeteg hitel, amit nem a köznép vett fel és igazából a véleményünket sem kérdezték meg, akkor nagy slamasztikában leszünk.
  Nesze neked Sz. tér, mire milliókat, milliárdokat dobnak ki, szipi szupi csoda rendezvények....na megyün nkább bográcsozni, nekünk ne csináljanak felhajtást és csodavacaktereket...mi nem kérjük, köszönjük. Nyáron megvakulsz rajta, éjjel kutyapisilde. Ellenben kérünk normális utakat (nem zötyögős körforgalmat), mindenhol kiépített, biztonságos kerékpárutat. Normális kapukat a játszóterekre és elég homokot, hogy túrhassák a kicsik, biztonságos játszótereket, amelyeket karbantartanak és nem csak megépítik. Zöld ligeteket, nyírt füvet és több közcsapot, amit el is lehet zárni és nem dől a víz belőle.”
 • 19. dünnyögő 2011. június 07. 18:58
  „Ettől a kormánytól már lassan megszokjuk az eszetlen , erőszakos döntéseket. A győri SZE most épült ki, még teljesen át sem adták az úniós kölcsönből megvalósított beruházásokat, de már el akarják dobni az egészet.
  Mi ebben az ésszerű?”
 • 18. tradermike 2011. június 07. 18:57
  „"Borkai: ha a kormány elviszi az iparűzési adót, Győr bedől" - Ha így van, akkor max változtatunk a szlogenen: "Győr a jövőben épül" . De számomra amolyan fideszes kamuszagú ez a kijelentés.”
 • 17. Dwatson 2011. június 07. 17:24
  „Már pedig ez a kormány el fogja venni,és mindenkitől mindent elvesz,csak hogy a rossz politikáját finanszírozni tudja valamiből.Az államadósságra hivatkozik,miközben IMF hitelt tőzsdézik el(500 000 000 000 Ft értékben).”
 • 16. öröksoproni 2011. június 07. 15:31
  „B. Úr nem jött még rá, hogy a fideszizmusban is csak bólogató Jánosok kellenek, mint a kommunizmusban? Egyénieskedni akarunk? Akkor lehet szépen lemondani, aztán dolgozni menni. Persze, lehet ez színjáték is, a polgárok felé játszuk a "saját pártommal is szembe megyek értetek" játékot, ott meg bólogatok, ahogy elvárják.”
 • 15. load 2011. június 07. 15:22
  „12. háté
  "Nem lesz csodák palotája"
  Az még éppen lehet, csak rá a pénz nem adóból jön, hanem a pártközpont adja.
  Kérni kell.”
 • 14. VJack 2011. június 07. 15:06
  „Most legalább megérzik, milyen, mikor az állam nem kérdez, hanem elvesz. Ugyanezt csinálja az állam vállalkozások és emberek tíz- és százezreinél.”
 • 13. Infamous 2011. június 07. 14:56
  „Borkai elvtárs! addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér! kell a sok giga-beruházás, mert könnyen jött pénz csúszik a zsebbe, de a jövőre is gondolni kéne, ugye???”
 • 12. háté 2011. június 07. 14:08
  „Nem lesz csodák palotája, - megamánia.
  Hú, jajgat a BoBo kft.”
 • 11. magzol 2011. június 07. 13:47
  „Más település mit szóljon??!! Felháborít Borkai úr nyilatkozata! <moderálva>”
 • 10. Madarász 2011. június 07. 13:02
  „9. Révfalui-szúnyog 2011.06.07. 12:56
  Nem arról volt szó az elmúlt években, hogy az iparűzési adó egész intézménye fel lesz számolva?

  De az még nem a "mindent lenyúlni, ami fellelhető" jelmondatú fidesz idejében volt...l”
 • 9. Révfalui-szúnyog 2011. június 07. 12:56
  „Nem arról volt szó az elmúlt években, hogy az iparűzési adó egész intézménye fel lesz számolva?”
 • 8. bojtár 2011. június 07. 11:51
  „Ez a uborkai olyan okos egy ember ,hogy már tényleg több pénze van mint esze.”
 • 7. zoltania2 2011. június 07. 11:49
  „Tisztelt Borkai ÚR. Miért nem érteti meg a vezírrel meg a hozzá hasonlókkal hogy az iparűzési adó a városé és nem a fityesz gittegyleté.Ja hogy akkor inog na a széke mert szembe mert szállni velük. Kérem döntse el hogy a városért akar dolgozni vagy pártkatona akar lenni?”
 • 6. zoli78 2011. június 07. 10:58
  „Akkor velünk együtt végre az önkormányzat is (el)kezdhet spórolni. Ingyenélők!”
 • 5. Goldmund 2011. június 07. 10:57
  „A Fidesz alaposan túlnyerte magát 2010-ben. Mivel nemcsak kormányon vannak, hanem a legtöbb önkormányzatban is többségben vanak és a legtöbb polgármestert is ők adják (legalábbis nagyobb településen), ezért nem lehet eljátszani, hogy a "bűnös" (=nem fideszes) városoktól vesz el pénzt a kormány. Ha pedig fideszes városoktól vesz el, akkor a polgármester vagy birka módjára tűr és helyben lejáratódik, vagy szót emel, és akkor a pártközpont 2014-ben mást indít - de nem biztos, hogy nyer is velük. Raádásul egy Kósa vagy Borkai már országos Fidesz-szinten sem kerülhető meg, így lehet, hogy belső hatalmi harcok kezdődnek a Fideszben. (V.ö.: Kósa a 2006-os választási veresésg után arról beszélt, hogy 2010-ben biztos nem Orbán Viktor lesz a párt miniszterelnök-jelöltje.)”
 • 4. Madarász 2011. június 07. 10:53
  „"befolyt társasági adóból az öt látványsportra (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong) fordítandó összegből egyrészt jut a beruházás lebonyolítására"

  A társasági adóhoz semmi köze a városnak!

  "Csányi Sándor szerint pedig 2020-ra a magyar válogatott szépen hasít a futball-világbajnokságon"

  Ha beleér a keze a bilibe, majd felébred...

  "2017-es európai ifjúsági olimpiai fesztivál(EYOF), aminek kapcsán MOB-elnöki és győri polgármesteri funkciómban egyaránt szeretnék ,,mozogni","

  Optimizmus az van! Azért reméljük 2017-re már elfelejtjük ezt a pasast, mint polgármestert.

  "Szerintem mindenképpen van igény erre a csarnokra,"

  Van egy frászt! Amire elsődlegesen igény lenne:

  - használható tömegközlekedés
  - járható utak
  - uszoda
  - normális vásárcsarnok
  - rendes piac

  Magyarul élhető városra van szükség, ha ez rendben van, akkor aztán majd lehet megalomán terveken agyalni! Ha erre a Borkai nem alkalmas, akkor amire leginkább szükségünk lenne, egy normális polgármester.”
 • 3. Prédikátor 2011. június 07. 10:32
  „A sok budiforradalmár megszavazta.... Hát tessék élvezni!!!!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri diáksiker: hozzáértő mentorok kezében kincs a tehetség

Nagy Tamás kivételes felkészültségről és igényességről adott számot, amikor iskolája, a… Tovább olvasom