Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Borkai: gyűlöletre uszít a honlap

Győr - Gyűlöletre uszítás, valamint önkényuralmi jelkép használata miatt Győr polgármestere feljelentést tesz az ellen a magát nemzetiszocialistáknak nevező csoport ellen, amelyik szélsőséges tartalmú plakátokat jelentetett meg a városban. A röplapon szereplő társaság Győr címerét használja internetes portálján.
A nemzetiszocializmushoz való csatlakozásra szólít fel plakmlaátján saját internetes honlapjukra hivatkozó „Arrabona Crew" csoport. A szórólap készítői többek között tiltakoznak egyes nemzetiségi csoportok segélyezése, letelepítése, integrációja ellen, s a településeken kívülre űznék őket.

A politikusokat s a média képviselőit is megszólítják a röplapon. Tiltakozás olvasható a drogozás, valamint a másságra, fajkeveredésre buzdító destruktív divatzene ellen is.

Miután a csoport honlapján Győr neve és címere szerepel a kezdőlap fejlécében, a város polgármestere tiltakozik s feljelentést tesz a rendőrségen.

„Győr Megyei Jogú Város Közgyűlése a 4/2008. (I. 24.) Kgy. sz. határozatában elhatárolódott minden szélsőséges szervezet által képviselt eszmeiségtől, tevékenységtől. A hivatkozásként megjelölt honlap tartalma súlyosan sérti az emberi jogokat, az emberi méltóságot, faji alapon kíván megkülönböztetést tenni, amelyet az Alkotmányunk kiemelten nevesítve tilt.

Győr polgármestereként az önkormányzat nevében elhatárolódok minden szélsőséges megnyilvánulástól, és tiltakozom az ellen, hogy bárki, bármilyen célból jogosulatlanul használja Győr város nevét és címerét.

Kijelentem, hogy Győr önkormányzata semmilyen közösséget nem vállal fel a honlap szerkesztőivel, üzemeltetőivel. Feljelentési kötelezettségemmel élve feljelentést teszek az illetékes bűnüldöző hatóságnál a honlap szerkesztője, üzemeltetője ellen, mivel véleményem szerint a lap tartalma a Btk. 269. §-a szerinti gyűlöletre uszítás, valamint a 269/B §-a szerinti önkényuralmi jelkép használata bűncselekményét valósítja meg" – áll Borkai Zsolt sajtóközleményében.

A megyei főügyészség sajtókapcsolatokért felelős ügyésze, dr. Riba Katalin lapunk érdeklődésére elmondta: „A plakáton olvasható tiltakozást és annak tartalmát tanulmányozni kell. Elképzelhető, hogy valamilyen bűncselekmény elkövetése megállapítható. Ehhez feljelentésre van szükség. A közösség elleni izgatás gyanúja fennállhat."

A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Kocsis Tünde alezredes tájékoztatása szerint a rendőrség az ügyészséggel közösen vizsgálja, hogy a szórólap tartalma büntetőjogilag értékelhető-e. A Kisalföld jogi szakértője a plakát elolvasása után annyit jegyzett meg, fennáll a közösség megsértése bűncselekmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a semmittevés időszakát éli Győr

Győr - „Nem úgy mennek a dolgok Győrben, ahogyan azt 2006-ban a Fidesz megígérte. Az elmúlt… Tovább olvasom