Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Borkai: Győrnek önálló egyetem kell

Az új felsőoktatási törvény szerdán kiszivárgott koncepciója szerint megszűnne a győri Széchenyi István Egyetem önállósága. Borkai Zsolt győri polgármester szerint ezt semmi nem indokolja. Hasonló véleményen van Kara Ákos és Szakács Imre is.

Semmi sem indokolja, hogy ne legyen önálló, győri székhelyű győri egyetem – nyilatkozta szerdán Borkai Zsolt győri polgármester. A politikust azért kérdeztük meg, mert az origo internetes hírportál szerdán arról számolt be, hogy a birtokába jutott a felsőoktatási törvény egyik koncepciója, amely szerint a Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság a jelenlegi 29 helyett csak 12 önálló egyetemmel számol az országban.

A listán a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem szerepel, a győri Széchenyi István Egyetem viszont nem. A tervezet szerint a nem önálló egyetemek vagy integrálódnak valamelyik másikhoz, vagy piaci alapon, magánegyetemként működnek tovább, esetleg megszűnnek.

A polgármester úgy véli, az elképzelés már csak azért is érthetetlen, mert épp a Széchenyi-egyetem képviseli talán az egész országban a legjobban azokat az elveket, amelyeket a felsőoktatás kérdésében a kormány és a kormány és a kormányfő vall: olyan szakokat indított, amelyeket elvégezve a fiatalok el tudnak helyezkedni. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években a városon kívül számos cég is bekapcsolódott az egyetemfejlesztésbe.

Borkai Zsolt szerint az önálló, győri központú egyetem léte nem csak presztízskérdés. "Ha másutt lenne a székhely, akkor a központi irányítás az ott működő szakokat preferálná, és pénzügyi kérdésekben sem Győr lenne az elsődleges. Így többek között szép lassan elhalna a kutatás-fejlesztés. Ezért a tervezet aggodalomra ad okot" – hangsúlyozta.

Ugyanezen a véleményen van Kara Ákos, aki elmondása szerint az elmúlt hetekben sok ajtón  kopogtatott, hogy megváltozzon a tervezet - legutóbb Varga Mihállyal, a  Miniszterelnökséget vezető államtitkárral beszélt a témáról.

"Győrnek önálló egyetem  kell. Magyarországnak olyan szakok kellenek, amelyeket elvégezve el lehet helyezkedni. Győrben ilyen szakok vannak a Széchenyi egyetemen a műszaki, gazdasági és a jogi karon is.

Ennek az elvnek a napvilágra került koncepció nem felel meg, ezért azt mindenképp módosítani szükséges" - hangsúlyozta a politikus.

A harmadik győri képviselő, Szakács Imre megkeresésünkre azt közölte: ő is egyértelműen kiáll az önálló győri egyetem mellett.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. anonimus 2011. május 06. 07:47
  „Amúgy nem értem:
  Győr lobbizik a SZE-ért. Ez eddig OK.
  No de Sopron, Móvár, Szhely, Fehérvár nem fog lobbizni a NYME-ért?
  Hm? szinte mindehol fidesz éra van, akkor meg? mindegy melyik ujjamat harapom, vmelyik fájni fog...”
 • 39. Gab2000 2011. május 06. 06:45
  „Borkai úr <moderálva>
  http://nepszava.com/2011/05/magyarorszag/a-fulkeforradalom-felfalja-gyermekeit.html erről is szeretnék olvasni itt a Kisalfold.hu-n”
 • 38. newface11 2011. május 05. 20:10
  „Hogy a témához is hozzászóljak, nyilvánvaló, hogy Borkai lobbizni fog, hogy ne olvasszák be a Széchenyi Egyetemet. Egy olyan állítólagos javaslatról vitatkoznak itt az emberek, ami még csak nem is hivatalos. Ilyen minden politikai ciklusban előkerül. Szerintem akkor kéne erről vitatkozni, ha már valóban tényként beterjesztik az illetékesek. Ez megint a botránysajtónak a ...kavarása.”
 • 37. newface11 2011. május 05. 20:03
  „32. hsz lr
  Hogy ez mekkora hazugság, amit írsz. Ezt tuti valami kommancs megfigyelő írta.
  Először is nem politikai rendezvény volt. Ez a szervezet évtizedek óta tartja az egyetemen a rendevzényeit, és most épp Harrach Pétert hívták meg előadónak, mint keresztény értékeket képviselő ember, aki a Parlamentben érvényesítheti a keresztény értékeket valló embereket. Mellesleg a családról, házasságról, keresztény értékekről stb. beszélt. Valóban voltak ott diákok, de kb. a két kezemen meg tudom számolni, mennyien voltak. A résztvevők nagy része közelebb állt a 60-hoz, mint a diákévekhez. Valóban voltak ott papok is, és nem csak kettő, és dékán úr is ott volt, mint mindig az elmúlt 20 évben. Ez a megfigyelő nagyon szándékos ferdítésként tálalta neked ezt a felszólítást, hogy lépjenek be a KDNP-be a diákok. A valóság az, hogy az előadást követően a kérdezők közül valaki feltette a kérdést, hogy a teremben lévőknek, hányan tagjai a KDNP-nek. Néhányan jelentkeztek, és erre volt a felszólítás, hogy ha azt szeretnénk, hogy a keresztény értékek és erkölcs minél hatékonyabban kerüljenek vissza a közéletbe, akkor minél többen lépjenek be a KDNP-be. Tudniillik, a résztvevők többsége azért ment a rendezvényre, mert a értékrendjük azonos a rendezvény szellemiségével. Az egyetem neveli ki elvileg a jövő értelmiségét, tehát nem ördögtől való dolog, hogy olyan dolgokról hallgasanak előadást, ami a jövőjük lehet, mint például család, házasság, gyermekvállalás, ehhez kapcsolódó gazdasági és politikai összefüggések. Akinek ez nem tetszik, ne hallgassa. Az a tanár, aki meg ezt nehezményezi, az attól fél, hogy talán más alternatíva is létezik a liberális, multikulturális, gyökértelen, nemgondolkó, globalizációimádó stb. életformánál.”
 • 36. öszödiböszme 2011. május 05. 18:41
  „Mi történne, ha végre ez a retkes kormány építkezne, nem csak rombolna. Forradalom, szabadságharc meg ilyen szólamok színesítik a demagógiát. Látod zsolti, ha megmaradtál volna függetlennek mint ígérted, és nem leszel fityisztag akkor meglepődhetnél. De így. Ennyit tudtok!! Hazudni, és átba..ni minden átlagzembert!!!!”
 • 35. kerteszb 2011. május 05. 17:37
  „Már a fideszes polginak sem tetszik, amit a vezírük szerviliseivel fent művel. No és a fideszdroidoknak?”
 • 34. Stive 2011. május 05. 11:47
  „Az Audi úgyis megvédi az egyetemet,túl sok pénzt ölt bele. Befolyásával,elég egy telefon és a mindenkori magyar vezetés már le is térdel. Vagy áttveszi, és Audi egyetem lessz!:)”
 • 33. futóbab 2011. május 05. 10:47
  „Nem szeretem Borkait,de most az egyszer igazat adok neki.Lehet lobbizni a SZE-ért.Valóban a NYME nagyobb múlttal rendelkezik,van sok büfé szak,de a SZE-n is,sőt minden felső oktatási intézményben van.Ontja az ország a diplomás munka nélkülieket.De azt senki se felejtse el,hogy az intézmények fej kvóta után kapják a lóvét állam bácsitól,ezért kénytelenek mindíg kitalálni valami újabb szakot,hogy oda vonzzák a hallgatókat.Az intézmények fő érdeke és feladata,hogy ne csukják be a kapuikat.Sok az államilag támogatott hallgató,de még több aki fizet.A fiatalok valamilyen szinten addig vannak biztonságban,amíg tanulnak.Persze aki megtudja fizetni a tandíjat.Egyébként pedig:véleményem szerint,senki nem kötelezi a csemetéket a büfé szakokra való jelentkezésre.Itt látszik,hogy valamilyen szinten szükség van ezekre az "ál diplomákra".Ha ezekért még valaki fizet is,háááát,pénze bánja,de van diplomája,amivel kitörölhetné a seggét,ha nem lenne olyan kemény.
  Győr egyetemi város,és annak is kell maradnia.Ha másként nem akkor egyesüljenek az intézmények.Állam bácsi meg ne foglalkozzon azzal,hogy milyen trükkökkel próbálják magukat továbbra is fenntartani az iskolák.Ha lennének gyáraink,iparunk,mezőgazdaságunk...stb,akkor lennének munka helyek,akkor bizonyára több szakmunkás tanuló lenne,nem kényszerülnének arra a fiatalok,hogy nyújtsák a tanulmányi idejüket,többnyire eredménytelenül,és főleg a neve sincs szakokon.Akkor talán majd kevesebb felső oktatási intézményre lesz szükség, akkor talán a diplomának újra lesz értéke,elismertebb lesz,nem lesz szükség a büfé szakokra,az intézmények valóban értékes diplomásokat képeznek.Talán sose lesz így,de addig igenis kellenek,másnem azért,hogy ne az utcán lézengjenek.”
 • 32. lr 2011. május 05. 08:23
  „Ezt most olvastam máshol..

  Szép új világ:  Beterelték a diákokat Harrach előadására


  Beviszi az egyetemekre a politikát a KDNP, ahol agitációt fejtenek ki és a pártba való belépésre szólítanak fel. Győrben Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető előadásán az egyetem kötelezővé tette egyes szakok hallgatói számára a részvételt. Az egyház és az állam szétválasztása jegyében Harrach fejtágítóján részt vett az egyetem dékánja és a győri katolikus egyházmegye két papja is. A végén felszólították a diákokat, hogy minél többen lépjenek be a Kereszténydemokrata Néppártba. A rendszerváltáskor a Fidesz volt az egyik szószólója annak, hogy munkahelyekről és az iskolákból tiltsák ki a pártokat. Az MSZMP-t most felváltja a KDNP.  Az egyetem tanárai közül többen megbotránkoztak azon, hogy a katolikus egyház és a KDNP az egyetem falai közé újra behozza a politikát, és egyre több jel utal arra, hogy nyilvános kormánypropagandát folytatnak. A tanárok közül számosan úgy érzik, a világnézeti szabadságukat nem tartják tiszteletben, a másképp gondolkodóknak titkolniuk kell véleményüket, különben elveszíthetik állásukat. A kormányváltás előtt mindenkinek magánügye volt, miben hisz, és milyen politikai pártot támogat. A változások azt az érzetet keltik, hogy a kommunista rendszerhez hasonló politikai elnyomás következik, politikai megbízhatóságot várnak el, a nem kormánypárti tanároknak és diákoknak ugyanúgy suttogniuk kell egymás közt, mint a Kádár-rendszerben.”
 • 31. bojtár 2011. május 05. 08:23
  „Borkai: Győrnek önálló egyetem kell
  <moderálva>”
 • 30. csery 2011. május 05. 08:06
  „29. Én még a Tűztornyot is beletenném a felsorolásodba. Sokan poénkodtak azzal mostnanában, hogy azért van a daru a Tűztorony mellett, mert "áthelyezik Győrbe"....”
 • 29. nagypityu 2011. május 05. 07:50
  „Sőt ! A Lővereket is át kell helyezni Győrbe ! Kerekeket rá oszt tolhatjátok... Sopronban pedig maradnának akiket megérdemelnek, a tökkelütött politikusok akiket kineveztetet !”
 • 28. mracer 2011. május 05. 06:40
  „Érdekes, gyakorlatilag azt valósítja meg a fidesz, amit a szocik akartak/terveztek egy az egyben. Csak akkor népnyúzás, a zemberek kisemmizése, hazaárulás volt szerintük mindez :) Nincs új a nap alatt...”
 • 27. adalfold 2011. május 05. 01:25
  „26 SKip tökéletesen igazad van:) CSAK a patriotizmus beszél belőlem,hogy ne a NYME ,hanem a SZE legyen önálló egyetem:):):)”
 • 26. Skip 2011. május 05. 00:45
  „Akárki akármit mond NEM kell ennyi Diplomás ember. A valamit érő szakokról a végzettek külföldre mennek. A semmitérő szakok végzősei pedig nem tudnak elhelyezkedni, mert a tudásuk semmit sem ér, de mégis verik a mellüket, hogy nekik diplomájuk van(tisztelet a kivételnek aki beáll Segíthetek-nek a mekibe).”
 • 25. adalfold 2011. május 05. 00:10
  „na most az eccer. hajrá borkai lobbi!!!”
 • 24. Ovinkor 2011. május 04. 23:57
  „Szerintem nem tartható, hogy egymástól 90 kilométerre van két hatalmas egyetem - az NYME (10 kar) és az SZE (5 kar) - központja (Sopron és Győr), rengeteg képzési átfedéssel.

  Nem ilyen módon kellene erről kommunikálni, s engem nem vádolhatnak meg Fidesz-pártisággal, de ennek a két intézménynek egyesülnie kell valamikor, s a központnak mégis csak a nagyobb tudományos eredményekkel, nagyobb felsőoktatási múlttal rendelkező Sopronban kellene lennie (az NYME összességében jelentősebb intézmény, mint az SZE, de a győriek többnyire csak az Apáczai Kart ismerik, abból ítélkeznek). Ettől még Győrben a legtöbb képzés ugyanúgy tovább működhet, a műszakiak talán változatlan kapacitással, s számos kompromisszumra lesz szükség, de a rohamosan csökkenő hallgatói létszám miatt a struktúrához hozzá kell nyúlni. Persze, lehet, hogy Győrben lesz a központ, nem tudom. Mindenesetre valószínűleg hiú ábránd, hogy a lényegében egyetlen városban működő SZE a sok városban működő, a valamivel nagyobb és jelentősebb NYME-t magába olvaszthatja. Reálisan nézve ez csak fordítva működhet.

  Sajnos, a Fidesz nem asztalhoz ülteti a feleket, hanem az ilyen kiszivárogtatással háborút robbant ki a két egyetem között. Le kell ülni, s egyeztetni kell, hosszú távú stratégiát kell kidolgozni.”
 • 23. xy55 2011. május 04. 23:32
  „Nem értem a háborgókat.Ez a lépés is benne volt világosan a Fityesz választási programjában,nem??”
 • 22. urbaniastapista 2011. május 04. 22:00
  „B lapít, hárít és ködösít, mert B miatt sakkban van tartva.
  + tejelési kötelezettség a F névhasználat miatt.
  A győri polgárok pénzéből.”
 • 21. Dwatson 2011. május 04. 21:52
  „Ebben Borkai is benne van,az ő pártja,az ő kormánya teszi velünk ezt! Különben is kell a pénz a tér felásásra meg az arénára!”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszállítói fórum az Audinál

Az Audi Hungaria Motor Kft. a győri gyárbővítéshez kapcsolódóan fórumot tartott potenciális,… Tovább olvasom