Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Borkai: Csúszik a győri Dunakapu tér felújítása

A győri polgármester évértékelőjében a sikerek között a munkahelyteremtést és a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezési jogának elnyerését említette.
"Sikeres évet zár Győr" - jelentette ki Borkai Zsolt évzáró sajtótájékoztatóján szerdán. A polgármester a legfontosabb fejleményként azt említette, hogy több száz munkahely jött létre a városban, sok cég akar letelepedni itt, a már jelen lévők közül pedig nem kevesen további fejlesztéseket terveznek.

A politikus kiemelte, hogy jövőre elkezdődik Újváros rehabilitációjának másfél milliárd forintos programja. Beszélt arról is: Győr számára előnyös, hogy az állam átvállalja az önkormányzat adósságállományának egy részét, sok településnél kisebb összegről van szó, mert a korábbi esztendőkben tudatosan törekedtek arra, hogy ne adósítsák el a várost. A polgármester az év eredményei között kiemelte, hogy 2017-ben Győr rendezheti az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, amelynek hatására számos infrastrukturális fejlesztés valósulhat meg.

Borkai Zsolt emellett bejelentette: új közbeszerzési eljárást kell kiírni a Dunakapu tér átalakítására és a mélygarázs megépítésére. Ennek oka, hogy még nem született meg az az örökségvédelmi határozat, amely megszabná, hogy a régészeti feltárás során a téren talált objektumok közül mit kell megtartani és mit nem. Ennek hiányában nem lehetett megszerezni az építési engedélyt, így a polgármester nem írhatta alá a tenderen győztes Közgép, Magyar Aszfalt és West Hungária Bau alkotta konzorciummal a szerződést az eredményhirdetéstől számított 60 napon belül. A Kisalföld kérdésére a politikus hozzátette: a beruházás így várhatóan nem jövő nyárra, hanem 2014 első félévében készülhet el.

Illusztráció
Illusztráció

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Von_Kapitány 2013. január 02. 23:42
  „@Búzakörte: Győrben élek. Ugyan nem állítom, hogy folyamatosan, naprakészen figyelemmel követem a város eseményeit, ám még mindig nem látom sehol a rosszakat, akik a várost tönkre akarnák tenni. Ha egy képviselő tanácstalanságról nyilatkozik az valóban nem túl biztató, az hogy halkan fogalmazza csak meg véleményét még kevésbé: hiszen kivel szemben elvárás, hogy engedje ki a hangját a megfelelő ülések/viták alkalmával, ha nem egy képviselővel szemben? A példa a "nemszeretem rendszerrel" és az abból következő levezetés, nem túl megfogható, de nekem a jobboldal és a politika általában amúgy sem. Én a cikkre és az ahhoz kapcsolódó hozzászólásokra reagáltam: A személyeskedés semmiképpen nem tanult emberek stílusa. Továbbá illik különválasztani országos helyzetből adódó hatásokat, jelenséget és nem a legközelebbi döntéshozót feketére festeni. Dióhéjban.”
 • 30. Efne001 2012. december 31. 10:35
  „Emberek! Jó volna már egyszer s mindenkorra megértetni a Borkai -bagázzsal, hogy a Dunakapu tér megmentése
  nem politikai,hanem lokálpatrióta eredetű hozzáállás. Most kaptunk egy kis lélegzetvételnyi időt.Gyűjtsünk a megmentéssel kapcsolatos aláírásokat,minél többet és küldjük el Győr város vezetésének!!!”
 • 29. Búzakörte 2012. december 23. 10:39
  „Hát nem tudom Kapitány, hol élsz, de a győriek többségének bizony nincs jó véleménye a városvezetésről. Magam jobboldali emberként is úgy ítélem meg, szégyen, amit művelnek. Hogy a hozzászólások milyenek, érdektelen, a közös nevező viszont a nemtetszés. Van olyan barátom, aki ott ül az önkormányzatban képviselőként és el van keseredve, halkan elmondja a véleményét majd hozzáteszi, nem tudja, kire szavazzon legközelebb. Kell ennél több? Sajnosan országosan is hasonló a helyzet, az újjáéledt uram-bátyám világ visszahozhatja a libatolvajékat, ami viszont katasztrófa lenne. Csak egyetlen friss példa, ami miatt nem szeretem a rendszert. Kitüntette a békementet a Polgári Magyarországért Alapítvány a Polgári Magyarországért Díjjal. Emlékeim szerint ez a nagy és baráti Szovjetunióban volt bevett szokás, és persze a gyarmatokon is, nálunk is előszeretettel tüntetgették ki egymást. Végtelenül ízléstelen, értelmetlen és nevetséges ez így. Értéke pedig nulla.”
 • 28. Valaki 2012. december 23. 10:27
  „Kapitány, a város folyamatos tönkretételének miért is kéne örülni?”
 • 27. Von_Kapitány 2012. december 23. 02:45
  „Olvasva a hozzászólásokat, nyugodt vagyok, mert Győrött sokkal több a hozzáértő, politikailag pártatlan lokálpatrióta, mintsem reméltem! Mindegyikük kellő részletességében látja a teljes képet ahhoz, hogy illő megfontoltságú véleményt fogalmazzon meg. Valamennyiük városunk és a felnövekvő generáció jövőét tartja szem előtt, legyen az egy újabb városrész csodás felújítása/fejlesztése, vagy az Ifjúsági Futó- és Úszóverseny helyi megrendezése. Senki nem él a múltban, senki nem tiltakozik reflexszerűen egy városvezetés ellen, mint anno a "Rendszerváltás" előtt. Repes a szívem. "Gróf-Úr"-nak külön gratulálok, hiszen szellemes írása oly mesterien leplezi az alaptalan, sunyi pocskondiázást, hogy felületes olvasó akár még szórakoztatónak, sőt igaznak is találhatja. Persze összefüggést találni firkálmánya és a cikk tartalma között, már nem ilyen könnyű, talán épp lehetetlen. Ám örök tanulság marad , hogy lokálisan is kell az ellenségkép, a "nagy árnyék" ,amelyet okolni és szarvakkal - patákkal felruházni, akár még álarc mögé bújva is igazi dicső tett!”
 • 26. VJack 2012. december 22. 12:08
  „Persze, hát választásokra kell a cirkusz a népnek, jövő nyárra minek? Ezt egy éve is lehetett tudni.”
 • 25. apex 2012. december 22. 09:56
  „A városvezetés meggondolatlanul belevágott a Dunakapu tér átalakításába, most pedig nem tudja hogyan kapaszkodjon ki ebből a mély pöcegödörből. A parkolást tönkre vágta, hiszen az 500 db parkolóhely megszüntetése hatással van a Belváros, Révfalú, Sziget, Nádorváros parkolására is. Helyette 3 milliárdból építene mélygarázst 200 autónak, amit 500 Ft/óra díjért igénybe vehetnénk. A piacot kizavarta a mezőre, ahol vegetál, ahogy a belvárosi kis üzletek forgalma is lecsökkent. Cserébe viszont egyedüli pályázóként elnyertük az Ifjúsági Futó és Úszóverseny rendezési jogát, ami csak néhány milliárdba fog kerülni, tehát ismét egy óriási siker, legalább százan kíváncsiak lesznek erre. A marcalvárosi uszoda megépül Szigetben, ahol már kettő is található. A munkanélküliek száma növekedett az előző év azonos időszakához képest Győrben is. Hogy tudja a városunk vezetése elviselni ezt a rengeteg sikert?
  Gróf-Úr írása nagyon tetszik, a tartalmi része elkeserítő.”
 • 24. Valaki 2012. december 20. 20:26
  „a helyi fidesz megakadályozhatná! :)))”
 • 23. Tündenéne 2012. december 20. 14:38
  „18. ortadon 2012.12.20. 07:38

  Az a baj, hogy még "véletlenül" is hetekbe telne, míg lerombolnák, az meg ugye már feltűnő :D”
 • 22. DON 2012. december 20. 10:58
  „#17 :)
  Fantasztikus írás! :)”
 • 21. Gőcze_László 2012. december 20. 09:36
  „Végre bevárta a kordé a lovakat!
  Csak a szamarak vágnak úgy bele a milliárdok elköltésébe, a tervezéshez és a kivitelezéshez elengedhetetlenül szükséges alapinformácoók előzetes beszerzésébe, mint ahogy tette ezt a városvezetés.
  Nem először, és ha hagyják nekik, vélhetően nem is utoljára. Elég csak a pontosan megjelölt helyre megálmodott multifunkcionális csarnokot említeni, és a ripsz-ropsz elköltött úgy nagyjából félmilliárdot területszerzési céllal. Meg később a többi kifizetés. Na jó, nagyjából rendezett a terep a házak elbontása, a fák kiirtása óta.(Van más is.)
  Ugye előbb volt egy többszintes mélygarázs, mint megvalósítandó cél, aztán rájöttek, hogy azt talán mégse, lett belőle egy 230 férőhelyes teremgarázs. Mindenesetre kíváncsi lennék a műszaki terveire. Vagy netán még nem is készült hozzá? Vélhetően nem.
  Normáliséknál - látva a feltárt falakat - nem hivatkoznak a hatósági engedély hiányára, hanem nekiállnak az értelmes rekonstrukciónak. Persze az is megér egy szagos misét, miért nem nyilatkozik a hatóság, miért ódzkodik ettől?
  A triumvirátus meg keressen nyugodtan más jól jövedelmező munkát! Zsebeltek már be éppen eleget.”
 • 20. apolika 2012. december 20. 09:09
  „Akkor reménykedhetünk, hogy nem lesz mélygarázs, ez a banda már leáldozóban....meg minden erejüket a fiatalok olimpiájára fordítják...jah kérem, rajtunk kívül senki nem akarta megrendezni, ezért "fényes" a siker..”
 • 19. Alfonz23 2012. december 20. 09:07
  „#18 Lájk!”
 • 18. ortadon 2012. december 20. 07:38
  „4!

  A 3,5 Mrd-ból telik majd a "véletlenül" lerombolt műemlék miatt kiszabott bírságra...”
 • 17. Gróf-Úr 2012. december 20. 07:10
  „Kérem tisztelettel ez valószínűleg egy bűnügy. Ma az ebéd előtti referáláson elpityeredett Etuska, mert hitvesem, Wilhelmina von Knoblauch megtudta, hogy a szombat esti mulatságon, amit ma diszkónak neveznek, rászállt egy méltatlan ifjú, aki nem volt kíváncsi Etus jellemére, csak a fenekét tapogatta. Ké-rem ez a fiú a városi kabinetfőnök úr fia volt! Rettenetes, legyezte magát Wilhelmina, hová süllyedünk még? A cserépkályha annyira ontotta a meleget, hogy a szégyennel együtt magasabbra szárnyalt a kívánt hőfok, kellett a legyező. Etusnak azonban mindez nem volt elég, továbbment a mesélésben. A kabinetfő-nök úr fia beterelte őt egy szeparéba, ahol ittak valamit és cigarettáztak a tilalom ellenére! Aztán a fiú elkápráztatta Etust, azt mondta neki, hogy mellényzsebből megveszi neki a fél várost, ha.... Kérem itt olyan közönséges kifejezést használt az a fiú, amitől Wilhelminának elment az étvágya, nem is ebédelt, inkább visszavonult. Ezután Etus velem bizalmaskodott és elmondta, hogy a mélygarázs az évszázad buli-ja és a német titkosszolgálat se tudta megakadályozni, mert a miniszterelnök is berezelt. Talán tetszenek emlékezni, a múltkor megírtam, hogy a német titkosszolgálat figyelmeztette az Audi autógyártó kompá-nia vezetését, különös tekintettel a győri gyáruk menedzsmentjét, hogy tartsák távol magukat a város ve-zetésétől, mert az olyan sötét ügyeket csinál, ami az Audi óriáscégnek kellemetlen és veszélyes, ezért a hivataloson túli kapcsolat mindenképpen csak kárára lehet, így kerülendő. Nos kérem, Etusnak kanalat nyomtak a szájába, amin valami folyadék volt, pedig nem is fájt a lány torka. Kiköpte, mire a fiú és a ba-rátai megütötték, mert állítólag az a kanál folyadék vagyonokat ért. Hogy lehet egy hölgyet megütni? Borzalmas világ van! Kérem mi Wilhelminával az egészet nem értjük. A fiú mindenesetre teljesen részeg lett Etus elmondása szerint, pedig nem is ivott. Tessék mondani, hogy lehet ez? S aztán részegségében elmondta azt is Etusnak, hogy késik az új sportkocsija, pedig a faterja jövő évre ígérte, de most már csak 2014 nyarára lehet belőle valami. Ezzel a sportautóval akarta Etust a Cote d´Azurre vinni. Dühöngött, hogy minden valami győri egylet miatt van, amelyik beleköpött a levesbe. Etus óvatosan kérdezte, hogy miféle levesről van szó, mire a fiú odavágta neki, hogy a miénkről. Állítólag többen kérdőn néztek a fiúra, mire azt mondta, hogy a győriekkel csesztek ki. Hát ami azt illeti, valóban igen kitoltak velünk, kesergett Wilhelmina a rémes hír hallatán, mely szerint a parasztpiac még másfél évig is ott maradhat azon a le-amortizálódott ócska helyen, ahová úriember nem szívesen megy. Nagyon szeretnénk tudni, mi lesz en-nek a tortúrának a vége. Mindenfelé csak sár meg gépek, zaj és kellemetlenség, kérem meddig lehet ezt csinálni a városlakókkal? Nincs valami törvény, ami kimondaná, hogy kártérítést fizessenek? A fiú ott a szeparéban még emlegetett Etusnak valami felbőszült ukránt is, Kuzma Kuzmics urat, akitől félni kell, mert az még az ember torkát is képes átvágni, ha nem tud ott leparkolni a terepjárójával, ahol neki meg-ígérték. A faterja majd bújkálni kényszerül polgármesterestül és alpolgármesterestül, mert ez a bolond ukrán már elindult Győrbe rendet rakni. Hát kérem mi mindenesetre hívunk egy asztalost és bedeszkáztat-juk az ablakokat, mert igazán nem szeretnénk részt venni sem ukrán leszámolásban, sem a német titkos-szolgálat vizitjében. Épp elég volt a Nemzeti Nyomozó Iroda rovancsolása a városházán és a főispáni hivatalban! Rettenetes mindezt átélni egy eredendően békés cívisvásrosban. Wilhelmina esti teáját kor-tyolgatva egyre csak azt hajtogatja, hogy a háborúban se féltek annyira, mint most. Borzasztó!”
 • 16. narrator 2012. december 20. 00:10
  „És mi lesz a Kossuth utcai templom lépcsőjén tanyázó tücsökrajjal?
  Hogy férnek a templomhoz a sok szotyolahéjtól?
  Bemehetünk-e mi még oda egyáltalán?
  Erről azért egyeztetni kéne.”
 • 15. háté 2012. december 19. 23:19
  „Győrben a jövő épül, a múlt rombolásával!
  Műlovas akciója!- megvárjuk, míg az idő megeszi az "örökséget"!”
 • 14. ikalav 2012. december 19. 22:05
  „Ha valaki veszi a fáradtságot, és megnézi, hogy mi van benne az újvárosi 1,375 mrd-os beruházásban, az látni fogja, hogy a 40 lakáson túl (drágítja, de nagyon, hogy sok benne a műemlékvédelmis lakás) benne van a Bercsényi liget I. és III. teknőjének felújítása, a Kossuth iskola homlokzatfelújítása, a templom külső felújítása + csomó kötelező szociális programelem.

  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/melyik_epuletek_ujulhatnak_meg_ujvarosban_megmutatjuk_videon/2272812/”
 • 13. urbaniastapista 2012. december 19. 22:03
  „Lehet, hogy nem lesz mélygarázs a Dunakapu téren?
  Akkor hogyan lesz leróva a fidesz névhasználati díj ez évben?
  Sajnos a mai magyar valóságban ez olyan természetes, mintha a saját zsebből menne.”
 • 12. zoltania2 2012. december 19. 19:25
  „A függetlenként induló majd hűséges fityesz pártkatonává avanzsált polgármester megint átesett a ló másik oldalára.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Restaurátorok tárlata

Mintegy öt évtizede folyik műtárgyvédelmi csoportmunka a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A 14… Tovább olvasom