Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Borkai beterjeszti: Összevonják a győri cégeket

Győr – A december 6-i közgyűlés elé terjesztem a győri cégek összevonásának tervezetét, s nagyon remélem, hogy a képviselők szavazáskor a város érdekeit nézik s nem a sajátjukat – jelentette ki a Kisalföldnek adott interjújában Borkai Zsolt, Győr polgármestere, aki szerint aki privatizációt emleget, az rémhíreket terjeszt.
– A választások óta folyamatosan napirenden van a cégösszevonás, elviekben mindenki támogatta, a gyakorlatban aztán lelassult a dolog. Megelégelte a tétlenséget?

– A választási ígéretemben is szerepelt a vagyonkezelő holding létrehozása, azért, mert meggyőződésem, hogy Győr fantasztikus lehetőség előtt áll, ha ezt meglépi. Ezeknek a cégeknek a pénzügyi, gazdasági összevonása a győriek érdekeit szolgálja, s ennél fontosabb érdek nem létezik. Ezért most szeretném cáfolni azokat a híreszteléséket, amelyek szárnyra keltek.

– Polgármesterként a városi cégek  privatizációját teljes mértekben elutasítom, annak híve vagyok, hogy a vagyonkezelőbe bevitt cégeknek növekedniük kell és nem fogyniuk – mondta a Kisalföldnek Borkai Zsolt.

– Számos érvet fel tudnék hozni, miért kell gyorsan létrehozni a vagyonkezelőt. Vegyük csak a beszerzéseket, amelyet eddig külön végeztek a cégek. Az összevonással rengeteg pénzt meg lehet takarítani, amelyet a városfejlesztésre lehet és kell is fordítani.  Itt van például a Szigetet és Révfalut összekötő híd megépítése, amely ugyan állami feladat lenne, arra azonban hiába várunk. Eltökélt szándékom, hogy polgármesteri ciklusom idején ez a híd megépül, s az ehhez szükséges források egy részét a vagyonkezelő holding biztosíthatná. Arról nem beszélve, hogy egy nagyon erős cég jönne létre, amelynek a hitelfelvevő képessége is óriási. Jelenleg az a helyzet, hogy az egyik városi cég felvesz néhány milliárdot, fizeti vissza a banknak a kamatokat, a másik cégünk pedig pluszt termel, a pénzt a bankban tartja, s ugyanúgy a pénzintézet gazdálkodik vele, vagyis a város előnyére semmiféle tranzakció nincs.

–  Mielőtt folytatnák az érveket és ellenérveket, vegyük sorba: milyen cégeket tervez összevonni a vagyonkezelő holdingba?

– Minden olyan céget, amelynek Győrben részben vagy teljes egészében tulajdonosa. Ezek a Pannon-Víz zrt., az Inszol zrt.,  a Győri Hőszolgáltató Kft., a Kommunális Szolgáltató Kft., a győri Innovációs és  Marketing Centrum Kft.

– Polgármesteri pályafutásának eddig eltelt időszakában a legnagyobb horderejű döntése előtt áll. Bekalkulálta az ellenerőket? Vagy balgaság ilyet feltételezni?

– Vannak ellenerők. Magánúton külföldön jártam s ezalatt hihetetlen dolgok történtek. Valakinek az állt érdekében, hogy bedobja a vagyonkezelő kapcsán a privatizációt, holott erről szó nincs. S persze az is egy kérdés, hogy mi lesz a képviselők felügyelőbizottsági és igazgatósági helyeivel, amelyekért havonta pénzt kapnak. Egy önös érdeket azonban nem lehet a város érdeke elé helyezni. Azt is elfogadom, hogy nem tetszik a javaslat a mostani cégvezetőknek, akiknek a pénzügyi-gazdasági önállósága csorbulni fog, ha a vagyonkezelő létrejön. Ahol azonban létrehoztak ilyen holdingot, hatékonyan működik. Nekünk ugyanis az új szervezetben nem eladni kell, hanem vásárolni.  S egy nagy cég nagyobb nyereséget is hoz, amelyet aztán vissza lehet fordítani a város fejlődésére, vagy adott esetben a szolgáltatói díjakat nem kell emelni. Vagyis van ellenállás, nekem azonban sokkal fontosabb szempont a városérdek, mint az, hogy melyik vezető pénzügyi önállósága hol csorbul éppen.

Borkai Zsolt: "Sokkal fontosabb szempont a városérdek".


– Mit gondol, sikerül meggyőzni azokat a képviselőket, akik adott esetben majd városérdekbe csomagolják a magánérdeküket, hogy 140 ezer ember fontosabb, mint a saját, 80–100 ezer forintos, havi felügyelőbizottsági tagságért kapott pénz?

–  Úgy látom, hogy ez most nem pártpolitikai kérdés, hanem az adott személyektől függ. Remélem, hogy a képviselők nem azt mérlegelik, hogy a saját zsebükbe mennyivel kerül kevesebb, hanem azt, hogy hogyan tudjuk jól működtetni a vagyonkezelőt. Ugyanakkor a közgyűlés dönthet úgy is, hogy a holding mellett sem veszítik el a képviselők helyeiket és ellátják a szakmai képviseletet annak ellenére is, hogy túl sok szükség nincs rá.

– Ön is célzott a cégvezetőkre, akik a beolvadás után aligha nevezhetik magukat igazgatónak. Bizonyára konzultált velük, nagyon ellenállnak?

– Mindenki tudta, mi volt polgármesterjelöltként a programomban. Amikor megválasztottak, beszéltem velük, s azt mondták, támogatják a vagyonkezelő létrehozását. Azóta persze változott a véleményük, nyilván átgondolták a helyzetet. A beolvadás egyébként nem jelenti feltétlenül azt, hogy megszűnik az állásuk, az adott szakterületen ugyanúgy szükség lesz irányítóra. De ha már ez a kérdés szóba került, azt sem szabad elfelejteni, hogy bizonyos cégvezetők birodalmat alakítottak ki maguk körül. Pedig az nem a saját vállalkozásuk, hanem az önkormányzaté. Ezért nem érezhetik azt, hogy a cégüket beolvasztják a holdingba, az a cég ugyanis nem az övék, hanem a városé. 

– Egyáltalán ki lehet számolni pontosan, hogy a holding mennyi hasznot tud produkálni?

– Azt már most is lehet látni, mennyi pénz marad a cégeknél. Ez azonban megsokszorozható a közös beszerzéssel, ezt legalább egymilliárd forintra becsülik a szakértők. További jelentős összegeket hozna a pénzügyi tranzakciók közös kezelése, amiről már beszéltem. Ha azonban a város hitelfelvevő képességét is bekalkulálom, több tízmilliárd forintról van szól, ami félelmetes lendületet adhat Győr városának. Mi van most? A költségvetésben tesszük ide-oda, jobbra-balra a pénzeket. Nem gazdálkodunk, hanem költjük a pénzt. A jövőben gazdálkodni is akarunk, nem csak költeni, s ehhez ideális megoldás a vagyonkezelő létrehozása.

– Szijjártó Péter még városházi frakcióvezetőként azt nyilatkozta, támogatja az összevonást, előtte azonban átvilágítást szeretne. Mi a célszerűbb, átvilágítani és utána összevonni, vagy összevonni és utána átvilágítani?

– Azt tartom célszerűnek, hogy jogilag létrehozni a vagyonkezelőt, utána átvilágítani a cégeket és apportálni a holdingba. Fordítva ez sehol sem működött, mert az ellenerők elsöpörték az egészet.

– A közgyűlésben jelen levő politikai erők hogyan viszonyulnak a polgármester cégösszevonási terveihez?

– Van ellenállás, bízom azonban abban, hogy addig a képviselők megvilágosodnak. Ha nem hinnék a vagyonkezelőben, nem tennék rá előterjesztési javaslatot. Hiszem, hogy csak ezzel tudnak a cégeink nagyon jól működni, nyereségesek lenni, s nem értek egyet azokkal, akik azt mondják, az összevonással átláthatatlan lesz minden. Ellenkezőleg, ha a holdingban koncentrálódnak a folyamatok, sokkal jobban átlátható minden, a beszerzések, a pénzügyi tranzakciók.

– Amíg Dubajban járt magánúton, többen is megszólaltak a holdingügyben. Meglepte, hogy kiteszi a lábát s máris ön ellen beszélnek?

– Úgy értékelem ezeket a megnyilatkozásokat, hogy többen is a vagyonkezelő létrejötte ellen dolgoznak, s lassan már mindenki megszólalt ebben a kérdésben, kivéve azt, aki a legjobban szeretné, s polgármesterként a közgyűlés elé terjesztheti a javaslatát.

– A holding létrehozása és működtetése nem akármilyen feladat lesz. Van már jelöltje a vezérigazgatói posztra?

– Több név is szóba került, azok a nevek azonban, amelyek éppen felmerültek, alappal vagy alap nélkül, hatalmas támadásnak voltak kitéve. Ezért nem tartanám most szerencsésnek, ha arról beszélnék, van vagy nincs jelöltem. Gondolkodtam neveken, s bízom abban, hogy a holding élére olyan vezető kerül, aki kemény kézzel tudja kontrollálni a cégeket, s csak és kizárólag gazdasági szempontból irányít, s a fő célja az lesz, hogy ez a vagyonkezelő jól működő gazdasági társaság legyen.
Borkai Zsolt: „Sokkal fontosabb szempont a városérdek".

Olvasóink írták

  • 2. Cseter János 2007. november 16. 22:26
    „Hogy is van ez Borkai úr? Cak nem azt álmodja, hogy a lakósság érdekét nézi és megfogja szünteti azt, hogy a szolgáltatás égisze alatt bezsebelt olyan dijazásokat( alapdíj, terhelési díj stb) megfogja szüntetni, amiért egy szalmaszálat sem tesznek kersztbe? Önt ki fogják " Robih Hoodnak" nevezni! Ön a szegények jótevője akar lenni? Hogy képzeli ebben a vadkapitalizmusban? Mi leszz az "osztalékosok" érdekeivel? Vagy csak álmodta a fenti cikket és arra ébredt, hogy a biliben a keze? Tuja kedves Polgármester úr! Anyám, azt hajtogatta, hogy akik "diszók közé keveredik, megeszik a korpákok"! Nem tudom máig sem, hogy mit jeklent, csak sejtem! Avagy emlékszik még a Balogh Jóskánk szemetes lobbijára! Vajon mennyi pénz gyűlt össze és hol van?”
  • 1. fiatp 2007. november 07. 14:38
    „Nagyon érdekes egy cikk ez. Hogy miért? Mert azt hiszem sem a nyilatkozó, sem az ujsáíró (kissebb hiba) nem tudja, hogy miröl van szó. Vegyük azt, hogy a cégösszevonás az nem holding. Ha holding, akkor nem lesz kevesebb a felügyelőbizottsági és igazgatósági tagok száma, hanem egy-egy bizottsággal több lesz. Hol itt a megtakarítás?
    Hát sehol. Itt arról van szó, kiderült ez a győri sajtótájékoztatón, hogy a kereszténydemokraták, - gondolom a kampány pénzért amit a bajnok kapott - benyújtják a számlát. Mást nem kaphatnak, - mert a többi kell a fidesznek - lásd még az idegenforgalmi bizottság 8 milla Ft-ját is - így nem marad más mint az önkormányzati cégek tulajdonrészének elosztása egymásközött, aztán jöhet a privatizáció, aminél ugye a tulajdonrész eladásról van szó. Úgy hívják minden rendes heylen az ilyen pasasokat, hogy GAZEMBER!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatali visszaélés?

Győr–Budapest - Hivatali visszaélés miatt tett bejelentést a Szijjártó Péter fideszes… Tovább olvasom