Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Borkai: Az igazságos forradalmak mindig győznek - fotók

A győri önkormányzat vasárnap délelőtt tartotta '56-os megemlékezéseit. Olvasóinktól várunk fotókat, tudósításokat a megyei településeken tartott ünnepségekről.

A városvezetés koszorút helyezett el Szigethy Attila városházi emléktáblájánál, Szent István út domborművénél, majd a Bisinger sétányon léő Golgotta emlékműnél tisztelgett a forradalom és szabadságharc hősei előtt.

A soproni megemlékezésről a Nyugatmagyaron olvashatnak és találnak képgalériát!

1956-os megemlékezés Győrben - fotók: Krizsán Csaba.

Borkai Zsolt polgármester az alábbi beszédet mondta el.

"Boldogok, akik az igazságosság miatt üldözést szenvednek, mert övék a mennyek királysága" – mondja az Evangélium Máté szerint.

Tisztelt Győriek, Kedves Emlékezők!

Boldogok vagyunk mi is, hiszen ma, 55 évvel az 1956-os forradalom és szabadságharc után velünk lehetnek még többen azok közül, akik átélői voltak egy nemzet újjászületésének. Átélői lehettek azoknak a felemelő napoknak, amikor az elnyomott újra úgy érezhette, hogy van emberi méltósága, az elnyomónak pedig azzal kellett számot vetnie, hogy talán lejárt az ideje.

Olvasónk tudósítása az október 23-ai győri megemlékezésről - fotók: Katona Flórián.

Október 23-a az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja, mely nemcsak nekünk, de a 20. század világtörténetében számos népnek közös ünnepe. E nap a terror és az elnyomás elleni hősi küzdelemre, a szabadság szeretetére emlékeztet. 1956 nélkül ma Európa sem lenne az a szellemi, gazdasági és politikai közösség, melyben Magyarországnak ismét helye van!

Ezt a küzdelmet idézik fel a kortársnak, Albert Camus-nek híressé vált sorai: "A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt 20 esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a leckét megértse a fülét betömő, a szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia - s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben. A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok az életüket adták, és soha, sehol nem igazoljuk azokat, akik a forradalmat elfojtották. Nehéz minékünk méltónak lenni ennyi áldozatra."

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A forradalom bukása után, az 56-os meghurcoltakkal, és üldözöttekkel, magyarok ezrei kerültek börtönbe vagy bitófa alá. Ők sem hősnek születtek, csak reménytelenül szabadnak, akikre a hősi napok múltával lesből csapott le a szabadságtól rettegő hatalom.

A nagy nyugati nemzetek győztes forradalmakra, világtörténelmi győzelmekre emlékeznek. Mi, magyarok októberben két, világra szóló, és a leveretésben is győztes forradalmunkra emlékezünk. Az 1848-as forradalomra, szabadságharcra, és az 1956-os forradalomra. Arad után Budapestre, melyről Örkény István ezt írta: "A kerek világon, minden térképen és glóbuszon ma átírják a nevedet Budapest. Ez a szó már nem egy várost jelöl. Budapest ma annyit tesz, mint hősiesség. Budapest minden nyelvén a világnak azt jelenti: hűség, önfeláldozás, nemzeti becsület. Kívánom én is: légy mindörökké olyan, amilyen ma vagy Budapest. Büszke és bátor emberek tanyája, magyarok jó útra vezérlője, az emberi fajta csillagfénye."

És amikor az 56-os Budapestre és az egész Magyarországra gondolunk, akkor Mosonmagyaróvárra, Győrre és Salgótarjánra éppúgy gondolunk, mint a kincses Kolozsvárra, Temesvárra és Erdélyre, ahol ugyancsak meghajtják a fejüket az áldozatok emléke előtt. Mert a magyar forradalmat Budapest mellett más városokban is ezrek és ezrek éltették, hogy aztán megbüntesse őket is a hatalom megfélemlítő ereje.

Tisztelt Emlékezők!

1956-ban csupán a rádió volt az egyetlen tömegtájékoztatási eszköz, amelyikből közvetlenül értesülhettek az emberek a világ eseményeiről. Így a magyarországiakról is. Érezni lehetett, hogy nyikorog Rákosi rendszere. Amikor Gerő Ernő beszédét hallgatták, sokaknak kiderült: semmi jó nem várható.

A híreket hallgatva aztán egyre világosabb lett, hogy az úgynevezett ellenforradalmi elemek diákok, munkások voltak, és nem külföldi ügynökök. Félelmetes volt hallani a rádióban a budapesti utcákon visszhangzó lövöldözést, a felszólítást, hogy rádióját mindenki tegye az ablakba, majd Nagy Imre felhívását, hogy a népköztársaságra törők tegyék le a fegyvert.

A forradalom sikere, a szovjet hadsereg kivonulása valósággal szárnyat adott az akkori magyaroknak. Öröm volt hallani az immár magát szabadnak mondó Kossuth rádióból, hogy az egypártit többpártrendszer váltja fel, hogy máris alakulnak a pártok, hogy ismét létrejött a cserkészszövetség. A rádióból tudni lehetett, hogy jól halad a forradalom…

Aztán november 3-án este, amikor Mindszenthy bíboros beszédét az erős zavarás miatt már alig lehetett hallani, gyanítani lehetett, hogy valami még sincsen rendben. És másnap reggel a rádió már csak a szovjet haderő bevonulásától volt hangos. Nagy Imrének az ENSZ tagállamaihoz intézett segélykiáltását is sugározták. Azután a rádió elhallgatott…

A történelem ritkán ismétli önmagát. Vannak azonban események, amelyeknek ugyanaz a jelentése történelmi távlatból tekintve. Az 1848-as szabadságharc és az 1956-os forradalom között is sok különbség van, több mindenben mégis hasonlítanak. Abban mindenképpen, hogy azt üzenték a világnak: egy kis európai nép a döntő történelmi pillanatokban méltósággal kezébe vette a sorsát, és "megbűnhődve, múltat és jövendőt", véráldozat árán kivívta szabadságát.

Azt lehetne mondani, hogy de hát nem vívta ki: mindkettőt, 1848-at is, 1956-ot is leverték! Csakhogy az igazságos forradalmak mindig győznek; olykor levertükben még inkább - mert megváltoztatják a jövőt, megreformálják a társadalom életét, olykor intézményrendszerét, öntudatát, erkölcsét is. Ez történt 1956-ban, 1956-tal is.

Nem véletlen, hogy a ötvenöt évvel ezelőtti október 23-án, Budapesten a lelkes fiatalok egymásba karolva és nemes jelszavakat skandálva a Petőfi-szobor és a Bem-szobor között meneteltek, majd a Kossuth Lajos teret özönlötték el. Tudták, érezték - a karhatalom fegyvereivel farkasszemet nézve is -, hogy 1848 jelképei, örök alakjai között van a helyük, a szabadságharc eszményeiből kell erőt és ihletet, bizonyosságot és igazságtudatot, nem kevésbé bátorságot meríteniük. Bátor történelem bátor jelent, gyáva történelem gyáva jelent gerjeszt.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az elmúlt évtizedek vezetői azt próbálták belénk sulykolni, hogy nem kell eltúlozni az ünnepi megemlékezést, a magyarkodást, ugyanis az ifjabb nemzedéket meg kell óvni a frusztrációtól. Hogy a múlt helyett a jelenbe és a jövőbe nézzünk, és ha lehet, kezeljük tabuként a történelmünket. Miért van az, hogy nekünk minden ünnepünkért meg kell harcolnunk?

Forradalmi költőnk egyszer azt mondta: itt az idő. A kérdés csak az, hogyha most itt van, talpra tudunk-e állni hosszú gyötrelem után? Hosszú balsorsok, viszályok közepette fenn tudtunk maradni, akkor most meg tudjuk-e teremteni országunk gazdasági függetlenségét, anyanyelvünket, nemzeti kultúránkat?

Mi lehetne ennek a nagyszerű napnak a legmegfelelőbb üzenete, ha nem az, hogy ennek a kicsi országnak minden baja közös baj. Hogy nem mindegy, hogy van-e bennünk közös szeretet és összetartozás, amellyel minden nehézség ellenére is tudunk országot építeni, jövőt teremteni.

Hiszem, hogy 55 évvel a forradalom után van még bennünk elég elszánás és erő. Magyarországot, és közvetlen környezetünket, az otthonunkat, Győrt erősíteni tudjuk, és nincs bennünk megosztottság, hanem együtt érjük el a közös céljainkat. Magyarország újra egységes és erős lesz, melyre tisztelettel néznek szerte a világon.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!"

Olvasóink írták

 • 15. macizoli 2011. október 29. 17:06
  „Sajnos a diktátorok még mindig köztünk vannak!!!”
 • 14. háté 2011. október 24. 21:47
  „9.- sajnálom nem tudok hozzád lesüllyedni!

  hogy van emberi méltósága, az elnyomónak pedig azzal kellett számot vetnie, hogy talán lejárt az ideje.- bizony a mai valóság is ez.
  Egyébként bizar beszédet szedtek össze, ami homlokegyenest ellenkezik tevékenységével,-tevékenységükkel.Valaki/k nagyon odafigyelnek, úgy állítsák be magukat mintha eszerint cselekednének.
  Ha a beszéd tartalmához ragaszkodnának, tartanák magukat, akkor szerdán nem egy köztudottan magyar és keresztény ellenes egyén (egy másikkal karöltve) tartana előadást az egyetemen: szükség van-e a kereszténységre Európában?”
 • 13. Madarász 2011. október 24. 14:34
  „5. Igazad van, a jövőbeni (reméljük minél hamarabb elérkezik) igazságos forradalmak is győzni fognak, de azt a Borkai is meg fogja szívni.

  7. Szerintem az sem mindegy, melyik fordítást nyitja ki...

  "Boldogok, akiket az igazságért üldöznek: övék a mennyek országa. " Ez pedig Mt. 5,10 és nem 5,3. ;)

  8. Olvass kicsit tovább, az idézet is benne van, csak a 5,10-ben.

  12. Jogos, de hiányérzetünk lett volna baki nélkül...”
 • 12. paci13 2011. október 24. 12:08
  „Vén vagyok és alulinformált. A "Golgotta" azért kettő "t", mert múlt idó?”
 • 11. pozdorja 2011. október 24. 09:23
  „1 éve amikor az aktuális kormány elkezdte ezt az átnevezősdit és minden hivatal, szervezet, és wc ajtó ´Nemzeti´ lett, jeleztem nemtetszésemet itt a fórumon hogy ezzel a hozzáállással nagyon hamar szitokszóvá válik! Persze kaptam érte hideget-meleget, meg hogy nem vagyok jó magyar hazafi, de lám az idő engem igazol...
  A ´Nemzeti´ szó szép lassan összefonódik a kormány tevékenységével, és ezzel negatív érzetet kelt szinte mindenkiben.
  Sajnálom!”
 • 10. DON 2011. október 24. 07:06
  „pancser!
  Ahogy mondod! A hangzatos elnevezések nem fedik el a valóságot:) Nemzeti kormány, együttműködés, fülkeforradalom - ezekből sem lesz bacon!:)”
 • 9. pancser 2011. október 23. 23:22
  „1."háté" Nemzeti oldal? Attól, hogy hangzatos elnevezéseket kreálnak maguknak a legrosszabbak, még nem lesznek jobbak! Kutyából nem lesz szalonna!”
 • 8. háté 2011. október 23. 20:45
  „7-es. régen voltál templomban!
  Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa. (Máté 5:3).”
 • 7. NiveusMorosus 2011. október 23. 17:00
  „3. Oreg35
  hozzászólásod elárulja, egyszer sem nyitottad még ki a Bibliát
  itt az ideje: (Mt 5,1-10.)”
 • 6. IV.Béla 2011. október 23. 14:34
  „5. pancser 2011.10.23. 14:26

  ´Az igazságos forradalmak, a jövőbe mutató forradalmak mindig győznek, akkor is ha elbuknak akár 30-40 évre.´
  Így van! Lőjünk, lőjünk, nem baj, hogyha mellémegy, lényeg, hogy gól legyen!”
 • 5. pancser 2011. október 23. 14:26
  „Nem értem miért kell fikázni a Borkai beszédet? Az igazságos forradalmak, a jövőbe mutató forradalmak mindig győznek, akkor is ha elbuknak akár 30-40 évre.”
 • 4. GD 2011. október 23. 13:43
  „"Borkai Zsolt: Az igazságos forradalmak mindig győznek"
  A "fülkeforradalmak "is?????”
 • 3. Oreg35 2011. október 23. 12:51
  „POLGÁRMESTER ÚR! Ha már idéz, legalább pontosan tenné! " Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa". Így szol az idézett mondat!”
 • 2. kau 2011. október 23. 12:22
  „"1848, 1956, egy újabb évszám hamarosan kopogtat!"”
 • 1. háté 2011. október 23. 12:17
  „A nemzeti oldal megemlékezése a Petőfi szobornál volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halloween est lesz a győri állatkertben!

Október utolsó napján különleges programmal várja a győri állakert a gyerekeket és az örökifjú… Tovább olvasom