Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Borkai átszervezné a cégeket

Győr - Borkai Zsolt polgármester másfél éve próbálta először átszervezni a városi cégeket, de kénytelen volt visszavonulót fújni. Most megint nekirugaszkodik, ezúttal nagyobb eséllyel.
A győri közgyűlés a múlt csütörtökön fogadta el a város idei költségvetését a Fidesz, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Demokrata Fórum és a Pro Urbe Egyesület igen szavazataival, a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége nem voksaival. A testület a 44,9 milliárd forintos kiadási előirányzatból 25 millió forintot szánt a vagyongazdálkodási rendszer átalakításával kapcsolatos tanulmányra.

„Városvezetőként úgy érzem, hogy a városi tulajdonban lévő cégek hatékonyabban is tudnának működni, ami a gazdasági válság miatt most még fontosabbá vált. Közbeszerzési pályázatot írunk ki: a nyertes feladata vállalataink átvilágítása lesz, valamint az, hogy javaslatot tegyen, milyen szervezeti forma lenne a leggazdaságosabb" – fogalmazott a Kisalföldnek Borkai Zsolt polgármester, aki megjegyezte: miután versenyben dől el, hogy ki készítheti el a tanulmányt, és az ajánlati ár is számít, ezért a végösszeg remélhetőleg alatta marad a tervezett 25 millió forintnak. A „csomagban" a következő részben vagy egészben az önkormányzat tulajdonában álló cégek szerepelnek: Győri Kommunális Szolgáltató Kft., Győri Hőszolgáltató Kft., Inszol Zrt., Pannon-Víz zrt., Győri Innovációs és Marketing Centrum Kft., Piacok és Vásárcsarnok Kft., valamint a Győri Városfejlesztési Kft.

Emlékezetes, hogy a politikus először 2007 őszén állt elő a városi cégek holdingba szervezésének ötletével, ami egyébként 2006-os választási programjában is szerepelt, de óriási vita kerekedett az elképzelésből. Az ellenzéki szocialisták mereven elzárkóztak előle, a szabad demokraták a megtérülési számításokat, a hatástanulmányokat és elemzéseket hiányolták. Tiltakozásból akadt a kormányzó oldalon is, számos fideszes képviselő ellenezte a polgármester javaslatát. Akkor végül sem tanulmány, sem előterjesztés nem készült, így a kérdés nem került a közgyűlés napirendjére. Azóta a polgármester pozíciója jelentősen megerősödött a városházán, így nagyobb eséllyel rugaszkodhat neki a kérdésnek.

Borkai Zsolt kérdésünkre elmondta: szerinte mindenképpen változtatni kell, de hogy holdingot, esetleg vagyonkezelőt kell létrehozni, vagy más szervezeti formára van szükség, még nem tudni. „A tanulmány készítőjének éppen az lesz a feladata, hogy erre javaslatot tegyen" – jegyezte meg.

A polgármester lapunknak a menetrendet is ismertette. Eszerint a közbeszerzési pályázatot egy hónapon belül kiírják, s ha elkészül, a közgyűlés még ebben a ciklusban dönthet a cégek átalakításáról. A politikus úgy vélte, hogy a hosszabb időt az átszervezés előkészítése, lebonyolítása veszi majd igénybe.

Olvasóink írták

 • 10. győripolgár 2009. március 05. 09:12
  „Félő, hogy az átszervezéssel olyan vízfejet hoznának létre, mely többet vinne mint hozna. Mondom ezt annak ellenére,hogy -tudomásom szerint- a múltban is összevontan működtek a győri szolgáltatók Győr szab.kir.város közüzemei néven. Anno azonban az emberek többsége hitelesebb is és becsületesebb is volt.”
 • 9. gep54 2009. március 04. 16:36
  „A költségvetés elfogadásakor kiderült, hogy az önkormányzati cégek be tudnak fizetni 1,5 milliárd Ft-ot városi büdzsébe. Akkor hol az a nagy gond amiért szervezni kell? Jó lenne ha valaki - mondjuk a Borkai Zsolt - nyilvánosságra hozná, hogy melyik cég mennyit fizet be ebbe a 1,5 milliárdba.

  Kispanni! Látta valaki azokat az átvilágítókat?”
 • 8. sziszifusz 2009. március 04. 11:59
  „Így már aranyos,ha nem is olimpiai.
  Mit tudunk meg a 25 millióért,mennyivel leszünk okosabbak és az felhasználható e döntésben ,amely döntés nagy nyereséget hoz?!
  Mit tud a tanulmányt készítő - információt - és többet mint a városháza -ezekről a cégekről?
  Ha többet tud - eltitkolt /tulajdonostól/adatokról lehet szó.
  Mihez ért jobban tanulmányozó , a polgármesternél vagy a hivatali és politika szakapparátusnál?
  Lehet a szocikon kívül más hülye?Vagy hülyíthető?”
 • 7. kisspanni 2009. március 04. 09:33
  „A Polgármesteri Hivatal átszervezésekor is igen komoly átszervezők jelentek meg, leakasztották a jó magas lóvét és nem mondtak semmit.”
 • 6. kdt 2009. március 04. 09:29
  „Íme a tatárszentgyörgyi romagyilkos képe! (18+)
  http://kuruc.info/r/22/36395/

  :))))”
 • 5. Primax 2009. március 04. 09:26
  „Szóval 25 millió forint a "vagyongazdálkodási rendszer átalakításával kapcsolatos tanulmányokra ".
  Ennyibe kerül kideríteni, hogy veszteségesen, illetve nem eléggé hatékonyan, tehát pazarlóan működik a rendszer és valamiféle alternatívát kínálni a megoldásra.
  Ezt "ingyen " is lehet látni, legalábbis a változásokat sürgetők mindig erre hivatkoznak.
  Akkor meg mi a fészkes fenének kell még ezt nagy (köz)pénzekért írásban rögzíteni, elemezgetni ?
  Gondolom, sok okos bizottság és egyéb testület fog alakulgatni, hogy megszakértse azt, ami ennyire nyilvánvaló.
  Meg lesznek ők is fizetve rendesen...
  Mennyibe fog akkor kerülni a tényleges reform ? ? ?”
 • 4. osztógép 2009. március 04. 09:07
  „szerintem, ha ezeket a cégeket összevonnák azzal csak spórolni lehetne. ha egy nagy cég van, akkor csak 1 felügyelőbizottság és nem 20, ami tele van ingyenélő politikusokkal, politikus cimborákkal...”
 • 3. antalszabo 2009. március 04. 08:56
  „Mért érzem azt, hogy ezen is valaki nagyon nagyot fog profitálni?”
 • 2. radír 2009. március 04. 08:36
  „Néhány Győrt szerető neves szakértő barátom ingyen vállalja.”
 • 1. nane 2009. március 03. 18:15
  „Nekem a közbeszerzés mindig negatív dolgokat juttat eszembe: A játszma előre lejátszott,csak illemből Írják a pályázatokat,vagy nem?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP várhatóan keresztbe tesz Havasinénak

Győr-Budapest - Az MSZP frakció úgy tűnik, nem fogja támogatni Havasiné Orbán Máriát. A Népszabadság… Tovább olvasom