Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Börcsön kamatozik a közösködés

Sajátos úton jár Börcs, közös úton a közeli településekkel. Az 1300 lelkes falu már akkor belekezdett a közösködésbe a szomszédos községekkel, amikor még az ilyen törekvéseket a központi költségvetés nem, vagy kevésbé támogatta.
– Minden képviselő-testületnek meg kell fogalmaznia, milyen falut szeretne irányítani, milyenné szeretné települését változtatni. Mi olyat szeretnénk, ahol a helybeliek jól érzik magukat és büszkék rá, hogy itt lakhatnak, ahol az itt letelepedők jó szívvel hozzák meg ezt a döntésüket, és az idelátogatók barátságos fogadtatásban részesülnek. E célhoz sok út vezethet, mi egy speciálisat választottunk: közös úton járunk a közeli településekkel. Nem az a fontos, hogy önállóan oldjuk meg feladatainkat, valósítsuk meg terveinket, hanem hogy jól – szögezte le Rácz Róbert polgármester, és példaként megemlítette, hogy közös körjegyzőséget működtetnek Abdával és Ikrénnyel, óvodájuk és iskolájuk tagintézménye az abdaiaknak. Így például az óvodai nevelők nyári szabadságát könnyen ki tudták adni és az egészségügyi ellátásban is együttműködnek más községekkel. Börcs már akkor belekezdett ilyen közösködésekbe, amikor még ezeket a központi költségvetés nem, vagy kevésbé támogatta.

Rácz Róbert polgármester. Fotó: Bertleff András
Rácz Róbert polgármester. Fotó: Bertleff András


A polgármester szakmai meggyőződése, hogy hatékonyabb megoldásokat hoz a kistelepülések együttműködése, ha az összefogás előnyeinek kiaknázására koncentrálnak. Megjegyezte, hogy nem jelent gondot se a helyi fiatal focistáknak, se edzőiknek, hogy nem saját, hanem több faluval közös csapatuk van, az a fontos, hogy így szakember foglalkozik a serdülőkkel is. Hangsúlyozta: a mai világban vannak olyan területek, ahol az anyagi érdekeltség hasznos, a civil szervezeteknél viszont nem jó ilyen rendszert bevezetni. Azt is fontosnak tartja, hogy a kis falvak közösségeibe a nagypolitika ne köszönjön be, szerinte abból nem származhat semmi jó. Börcs országokon átívelő együttműködéseként pedig megemlítette, hogy lengyel testvértelepülésükkel (Maslów) már hatéves a kapcsolatuk, és ennek során emlékezetes élményekkel gyarapodott a falu apraja-nagyja, a fiatalok, az idősebbek is.


Megőrizte csendjét

Győrtől csupán tíz kilométerre található, mégis nyugodtságáról, természeti környezetéről neves Börcs. A parkosításra nagy gondot fordítanak a faluban – rendezett a település, sok zöld része van – és amúgy is különösen szép helyen fekszik: a Rábca árterében holtágakkal szabdalt, szinte érintetlen táj veszi körül. A nyolcvanas-kilencvenes években jóformán csak a busz jött ide megfordulni, azóta viszont nagyot változott a világ, sokan járnak autóval dolgozni, így a zsáktelepülés kinyílt, de megőrizte csendjét, békességét, amiért sokan ide költöztek a városból.  

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. június 14. 06:26
    „Úgy mondja a fáma, hogy "közös lónak túrós a háta"! Igaz biztos van aki szeret le fölözni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikor épül a Petőfi híd alatti 130 új parkoló?

A kisalfold.hu kérdésére Sági Géza, a GYŐR-SZOL Zrt. elnöke válaszolt. A vezérigazgató szerint "ha… Tovább olvasom