Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Börcs: kenukölcsönző az erdei iskolában

Börcs - Ezen a nyáron már nemcsak kerékpárokat, kenukat is tud biztosítani a börcsi erdei iskola a vendégeinek. Sok köztük a visszajáró, így az elmúlt években a falusi turizmus szép példájává fejlődött a pályázatok révén működtetett ifjúsági szálláshely.
Hét éve a Soros Alapítvány pályázatán nyert kétmillió forintra alapozva alakították ki Börcsön az erdei iskolát. Az önkormányzat is hozzájárult, hogy létrejöhessen a helyi óvoda feletti és alatti helyiségekben. A 36 ágyas ifjúsági szállás azóta túl is teljesítette a hozzá fűzött reményeket, már több mint ezer vendéget fogadott. Tanév közben erdei iskolaként működik. Pár napra, egy hétre érkeznek osztályok, főként Győrből és környékéről. A számos ajánlott program közül leginkább a tanösvényt, a lovas kocsikázást, a tejudvar meglátogatását, a korongozást, a kovácsolást kedvelik. Ezek többségét helybeliek biztosítják. Például egy tehenet tartó gazda fogadja a gyerekeket, de a kovács is börcsi mesterember.

Nyáron táborozó csapatok váltják egymást az erdei iskolában. Legtöbbjük olyan összeszokott közösség – például a színjátszó és a tánccsoport, a kosárfonó szakkör –, amely a szünidőben Börcsre települ ki intenzív továbbképzéseit megtartani. Kedvelik, hogy a falu nyugodt, rendezett és zöld, a Rábca ártere pedig szép. Volt olyan vendég, aki annyira megszerette, hogy itt vett házat. Mindezek ellenére a szállás és a szolgáltatások ellenértéke nem jelent elegendő bevételt az intézménynek, pályázati támogatások megszerzése révén működik.

Az erdei iskola fenntartója, a Börcsi Faluvédő és Művelődő Egyesület nemrégiben ugyancsak pályázati úton 14 millió forintot nyert egy bezenyei és egy osztrák társegyesületével együtt a Phare CBC Kisprojekt Alapjából arra, hogy kerékpárkölcsönzőjét kenukölcsönzővel bővíthesse ki.

Tíz négyszemélyes kenu Börcsre, öt Bezenyére került a szükséges felszerelésekkel, mentőmellényekkel, lapátokkal együtt és a szállításukra alkalmas utánfutóval is rendelkeznek. Az egyesület túraútvonalakat dolgozott ki, melyeken Nickelsdorftól Börcsig, a Lajtától a Rábcáig – ugyan időnként szárazon haladva – el lehet jutni. A lehetőségeket kiadványokban és az interneten népszerűsítik (http://vizitura.borcs.hu/).

Horváth Csaba kipróbálta a kenuzást az új börcsi vízi járművek egyikén a Rábcán. Ezen a részen nyugodt folyású, szinte tanulóvíz kezdőknek, mégis kicsit félt, de hamar kedvet kapott ehhez a sporthoz. Kiderült, hogy nem volt nehéz evezni felfelé haladva sem, inkább az irányítással akadt gond, időnként nádból nádba jutottak. Simon Enikő és Virágné Nagy Mária, az egyesület munkatársai azonban elmondták, épp az ilyen kalandosnak számító nyári kikapcsolódási lehetőségekre van egyre nagyobb igény. Emellett a jól kamatoztatható tudást is adó játékos foglalkozások, az olyan táborok iránt, amelyek keretében idegen nyelvvel ismerkedhetnek a diákok. Ezért programjaik átalakítását ennek megfelelően tervezik, azokhoz újabb pályázati pénzeket igyekeznek igényelni. Ezt érdemes eltanulni tőlük, évente több projektjük is támogatást szokott kapni.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenéjükkel kerültek Európa középpontjába

Tét - A téti zenészek nemrégiben a lengyelországi Suchowolában az Europarade fúvósfesztiválon… Tovább olvasom